BLOG
Wist je dat de lever wel meer dan 500 functies heeft en hiermee een cruciale rol speelt in onze gezondheid? Ontgifting, instaan voor een stabiele bloedsuikerspiegel, bloedstolling, vorming van cholesterol, productie van gal, omzetten van voeding in actieve nutriënten, activeren van vitamine D3 zijn maar enkele van de 500 functies die de lever heeft.
Ik zoom wat verder in op de rol van ontgifting.
Wat moet de lever precies gaan ontgiften? Dit zijn zowel omgevingstoxines, voedingstoxines als hormonen en gebeurt in 2 fases; eerst en vooral worden schadelijke stoffen wateroplosbaar gemaakt zodoende ze via de urine kunnen worden uitgescheiden. In tweede instantie worden toxines onschadelijk gemaakt.
Maar is ontgifting door de lever wel altijd mogelijk? Wanneer lukt dit niet? En wat kunnen we eraan doen?
Ik noem 3 redenen op waarom het de lever niet lukt om te ontgiften.
De lever heeft andere prioriteiten.
Eerder noemde ik op dat de lever ook onze bloedsuikerspiegel stabiel tracht te houden. Bij obesitas, diabetes, insulineresistentie, teveel en langdurige stress, LGI (laaggradige ontstekingen) heeft de lever het zwaar te verduren aangezien er vaak heel veel suiker verwerkt dient te worden (diabetes en obesitas) of aangemaakt (chronische stress, LGI, insulineresistentie). Een lever kan ook insulineresistent worden oftewel ongevoelig aan insuline zodoende hij niet meer kan inschatten of er nu veel of weinig glucose in de bloedbaan aanwezig is. Dus zal hij voor de zekerheid nog meer suiker aanmaken. Dit is 1 van de redenen waarom we een vervette lever krijgen.
Wist je dat 15 à 30% van onze bevolking te maken heeft met een vervette lever? Ook wel NAFLD genoemd.
De lever kan zich eventjes permitteren om niet te ontgiften. Hij slaat dan voorlopig toxines en hormonen op in de vetcellen. Let dan zeker op als je een detox- of afvalkuur doet: vetweefsel wordt afgebroken waardoor deze gifstoffen weer vrij komen. Daarom is het beter om eerst de werking van de lever te verbeteren, voordat er begonnen wordt aan een detox/ontgiftigingskuur. Dan kan de lever de vrijgekomen toxinen alsnog goed verwerken.
On the long run wordt niet kunnen ontgiften een zeer grote belasting voor de lever zelf en het ganse lichaam. Uiteindelijk ga je van ‘niet meer kunnen ontgiften’ langzaam dood.
Reden nummer 2 is dat de 2 verschillende fases van ontgiften moeizaam verlopen
Mogelijkheden hierbij zijn:
Er is een te grote aanvoer van toxines (alcohol, koffie, medicijnen, bewerkte voeding, te laat eten, teveel eten, enz.)
Fase 2 heeft bouwstoffen tekort
Er zijn enzymen en co-factoren nodig en die zijn niet voorradig
De derde reden kan zijn dat fase 1 veel te snel gaat waardoor fase 2 niet goed kan volgen
Hierdoor kunnen de vrije radicalen onvoldoende onschadelijk gemaakt worden. Vrije radicalen beschadigen al onze cellen en activeren hierdoor ons immuunsysteem. Niet goed dus!
Hoe het met je lever gesteld is kan je meten in je bloed.
Leverenzymen die alleen in de lever zouden moeten terug te vinden zijn, komen nu in je bloed terecht. Dit wijst op schade aan je lever. Vind je hier ook bilirubine in terug dan moet je eens nagaan hoe het gesteld is met je lever of galblaas.
Ook je urine kan je veel vertellen. Teveel vrije hormonen in je urine wijst op het niet kunnen ontgiften van je lever.
Als je lever dus niet detoxt dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak waarom de lever niet detoxt.
Zorg dus goed voor je lever zodat je lever goed voor jou kan zorgen!
Vind je dit artikel interessant? Sla het op of deel het met vrienden en familie.