Het is examen-tijd! Tips en tricks waar je als mama of papa jouw kind kan bij helpen

BLOG

Het is examen-tijd! Tips en tricks waar je als mama of papa jouw kind kan bij helpen

Lees hier alles over hoe je je dochter of zoon kan helpen om bergen leerstof in hun (kleine) brein(tje) te krijgen.

1. Zorg voor de juiste voedings-en bouwstof 

Hersenen bestaan voor 50-60% uit vetzuren.  30% zijn meervoudig onverzadigd: AA en DHA.

Maar wist je dat je je hersenen perfect en goed kan gaan voeden, jaja zelf en zeker in examentijd!  Wat hebben hersenen dan vooral nodig?  Vet.  Ja vet.  Geen glucose of suiker maar vet (wat vaak nog anders verkondigd wordt!).  Ga voor ketogeen.

Vermijd daarom zoveel mogelijk koolhydraten of suikers zoals bv. boterhammen met confituur, choco- of speculoospasta en kies wat meer voor een ontbijt met zalm, avocado, eitjes, noten en zaadjes.  Probeer ook al eens meer vette vis, schaal-en schelpdieren, algen, krill als lunch of avondmaal op de menu te zetten ipv pizza en pasta.

Zet uw kind zeker NIET op een vegetarisch regime! Dat geldt niet alleen voor de examenperiode maar voor ALTIJD.  Een groeiend kind heeft bijzonder veel goeie vetten en eiwitten nodig om nieuw weefsel en cellen te bouwen en te onderhouden dus zet uw kind NOOIT of TENIMMER op een vegetarisch dieet.  U geraakt gegarandeerd in de problemen.

2. Vermijd ganse dag door eten

Zakjes snoep, cholocade en zakjes chips liggen al vaak rond bureau en bed van elke student.  Flessen coca of fanta vergezellen die zakjes.  Maar in feite werken hersenen het best op een nuchtere maag!  Waarom?  Je schakelt over naar een ketogene- oftewel vetverbranding.

Onderzoek wijst uit dat een ontbijt rijk aan suikers ervoor zorgt dat de cognitieve capaciteit na 1 tot 1,5u maar liefst 33% lager is dan wie zonder snelle koolhydraten en suikers ontbijt.  Kies je voor eiwitten en de juiste vetten dan hou je je suikerspiegel stabiel.

Net door die stabiele suikerspiegel kunnen de transportkanaaltjes voor glucose naar de hersenen zich openen zodat er constante energie naar stroomt.  Uw kind zal zich zoveel keer beter kunnen concentreren.


3. Verwen je jongsters op de juiste manier

Zoals een leuke manier van ontspanning, beweging of sport, dansen op hun favoriete muziek of neem hen eens mee naar het bos.  Maar probeer niet toe te geven aan die zakjes chips, chocolade en snoep en frisdrank omdat je denkt dat ze “je hen toch iets mag gunnen tijdens die zware periode’.  Probeer ook pizza en pasta uit te stellen tot na de examens.


4. Wist je dat bewegen of sport de zuurstofvoorziening naar de hersenen garandeert?

Laat daarom je kind elk uur zeker 5’ een sitting break doen.  Laat hem of haar springen, lopen, dansen, pompen, maakt niet uit als hij/zij maar beweegt.


5. Vermijd te langdurige blootstelling aan stress

Probeer ook eens volgende zaken uit om stress aan te pakken: vasten, honger, koude, dorst


6. Voldoende slaap

Slaap zorgt voor het reinigen van de hersenen.  Een kwalitatieve slaap van zeker 8-9u zorgt ervoor dat je je hersenen ontgift.  Het glymfatisch systeem is 10x actiever tijdens de slaap zodoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.  Hiermee versterk je uiteraard ook je geheugen.

Probeer het vaste uur om te gaan slapen te behouden alsook het aantal uren slaap.  Boet je aan slaap in omdat je dat laatste hoofdstuk er nog zeker moet instappen dan kan de hersenfunctie al na een paar dagen sterk verminderen.


7. Tijdens deze periode van stress kunnen onze hersenen wel een extra boost gebruiken.  Denk daarom aan kwalitatieve voedingssupplementen. En geen 1+1 gratis toestanden.


Denk aan ribose, PQQ of ubiquinol

Zij zorgen voor een betere mitochondriale werking zodoende onze cellen meer van energie worden voorzien.  Ribose geeft op natuurlijke manier energie om iets dat vrij veel inspanning vergt tot een vlot einde te kunnen brengen.  Bv.  een lange autorit, lange examenperiode.

Omega 3 (DHA, krill) die je best ’s avonds net voor slapengaan en zonder eten geeft.  Op die manier gaat deze rechtstreeks naar de hersenen.  Naast voeding voor de hersenen wordt omega 3 en krill ingezet om stresbestendigheid en weerbaarheid te laten toenemen.   Rhodiola rosea doet dit trouwens ook.

Magnesium zorgt ervoor dat je je doorbloeding verbetert, ook ter hoogte van de hersenen.

L-Glutamine, glutaminezuur en GABA zijn goeie ontgifters van de hersenen

Ashwaganda heeft een regulerende werking op hersenen, zenuwstelsel, immuunsysteem, stofwisseling en hormonaal systeem.  Het heeft stressverlagende effecten