Gebod nr 4. Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven

BLOG

Gebod nr 4. Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven

Wie weet waarom we suikers of koolhydraten nodig hebben?  Wie snapt de noodzaak van (goede) vetten?  Waarom moeten we eiwitten eten?  Ik durf wedden dat zeker 95% van diegene die nu mijn blogtekst leest helemaal niet weet wat we voor wat precies kunnen inzetten of waarom.

Wel, ik zal het u zeggen.  Of toch proberen om een beknopte samenvatting te geven zodoende jullie mee zijn met de kern van het verhaal.

Weet wat je eet. Eten is een noodzaak. Bewust eten een kunst.


Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor het opmaken van bindweefsel dat zowat overal in ons lichaam terug te vinden is: tanden, botten, haren, pezen, ligamenten, spieren, enzovoort.  Ze dienen voor opbouw en herstel.  Verder zijn eiwitten ontzettend belangrijk voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die bij talrijke processen in ons lichaam betrokken zijn en zelfs onmisbaar zijn.  Denk bij hormonen aan bv. insuline, adrenaline, cortisol, testosteron, oestrogeen, schildklierhormoon, melatonine.

Een voorbeeld: als er geen adrenaline of cortisol zou zijn dan kan er geen energie vrijkomen om ‘gevaar’ te bevechten, wat levensbedreigend is.

Oereieren, vis, schaal-en schelpdieren, gevogelte, wild, zeegroenten, noten, zaden & pitten, paddenstoelen, insecten


Vetten

Isolatie, warmte, bouwstof van onze celmembranen zijn slechts een aantal zaken waarvoor vetten instaan.

Vetten zorgen bovendien voor langzame energie of duurenergie.  We doen dus veel langer met vetten dan met koolhydraten!  Daarom is een ketogene vetverbranding wel bijzonder interessant te noemen.  Als jij je calorie-inname beperkt én koolhydraatarm eet zal je lichaam vetverbranding inschakelen om energie aan te maken.   Zo kan je dus ook opgeslagen lichaamsvetten omzetten naar energie.  Dit proces gaat pas van start als de glycogeenvoorraad (opgeslagen glucose) afgenomen is.

Weet wel dat er onder de noemer ‘vetten’ heel wat te verstaan is:  onverzadigde-, verzadigde- en transvetten.  Laat transvetten zoveel mogelijk achterwege: gebak, room, margarine, boter, chocolade, snoep, fastfood, kant-en klare maaltijden, sauzen en frietjes.  Focus u vooral op onverzadigde vetten zoals omega 3.

Vette vis (zalm, sardienen, makreel, maatjes, haring)

Schaal-en schelpdieren (oesters, mosselen, garnalen)

Chiazaad, walnoten, oereieren, grasboter, geklaarde boter


Koolhydraten

Wat we uit koolhydraten halen, is glucose.  En glucose geeft ons energie.  Wat op zich goed is maar de energie blijft slecht voor korte duur.  Koolhydraten geven snel energie.  Dat hebben we nodig voor fight and fee of vluchten en vechten voor het geval je snel de benen moet nemen.  Dat is het enige.  Koolhydraten zitten in groenten, fruit, fruitsap, frisdrank, aardappelen, pasta, brood, rijst.  Leg de nadruk hier voornamelijk op groenten en fruit.   Als je dagelijks tot 2-3 stukken fruit eet en een portie koude én warme groenten eet dan heb je méér dan voldoende van je dagdagelijkse behoefte aan koolhydraten naar binnen gewerkt.  Ons lichaam heeft niet méér nodig.  Een voordeel van groenten en fruit is daarenboven dat ze veel vezels bevatten zodoende de suikerspiegel slechts geleidelijk aan stijgt.


Groenten en fruit

De verhoudingen om dagelijks te eten die ik aanraad aan mijn patiënten zijn de volgende:

40% eiwitten

40% vetten

20% koolhydraten


Wat je dus moet doen, is je lichaam voeden en liefst niet volstoppen met brol.  74 % van onze voeding is niet conform aan de verwachtingen van onze genen.  Met het inachtnemen van bovenstaande en rekening houdend met deze verhoudingen brengen we ons lichaam terug naar hoe er in vroegere tijden gegeten werd.  Dat is het belang van onze evolutie.  Hierover meer in mei met gebod nummer 5 .

Het is niet omdat mensen het eten dat het menseneten is

Sinds halverwege november 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.

Voor de maand april was dit nummer 4.  Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt gehad!