Gebod 7: Eet liever minder op een dag dan meer. Intermittent fasting: feit of fabel?

BLOG

Gebod 7: Eet liever minder op een dag dan meer. Intermittent fasting: feit of fabel?

Sinds eind 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.

Iedere maand 1 gebod.  De tijd vliegt razendsnel voorbij: ondertussen is de helft van het jaar 2021 achter de rug.

En zo komen we bij de maand juli met gebod 7 uit: “Eet liever minder op een dag dan meer.  Intermittent fasting: feit of fabel?”

Hoeveel maaltijden eet jij per dag?  

Het antwoord op deze vraag is gemiddeld 3.  Dan spreken we van hoofdmaaltijden: ontbijt-lunch-avondmaaltijd en hebben we het nog niet over tussendoortjes.  Meestal komen daar nog 1 of 2 zelfs meer dan 2 tussendoortjes bij.  5 keer stoppen we dus iets in ons mond.


En wat eet jij dan als maaltijd?  

Brood en aardappelen komen regelmatig aan bod, vooral zweren mensen bij brood:  wat moet men anders wel gaan eten als ontbijt of lunch?  Een vraag die ik dikwijls op mijn bord krijg.  Aardappelen en brood: 2 bronnen die uit koolhydraten bestaan.   Een eiwit-bron of goed vet is minder vanzelfsprekend.

Doch speelden in de evolutie niet koolhydraten maar wel vetten een dominante rol in de brandstofvoorziening van de mens.  De KH-voorziening was zeer bescheiden.  Dit wordt ook weerspiegeld in de functie van onze pancreas.  Slechts 1 à 2% van zijn functie is endocrien, wat betekent dat voor een heel minimum stuk de pancreas het hormoon insuline aanmaakt voor verwerking van koolhydraten of glucose.

Herinner je nog mijn blog over gebod 5 waar ik uit de doeken deed hoe je suikerpieken of bloedsuikerschommelingen zoveel mogelijk moest vermijden omdat we anders insulineresistent worden met alle problemen die hieruit ontstaan?  Lees het artikel hier.

Een andere evolutionair aspect dat we meedragen is dat ons immuunsysteem steeds geactiveerd wordt als we iets in onze mond steken.  Van eten gaan wij ontsteken.  Waarom is dit? Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam om eventueel het gevecht aan te gaan met bedorven voedsel of voeding met slechte bacteriën, schimmels of parasieten of zelfs gif.  De mate van ontsteken is wel verschillend naargelang de soort voeding.  De postprandiale inflammatie is veel hoger na consumptie van niet evolutionaire voeding.

Hoe meer we eten, hoe meer ons immuunsysteem dus getriggerd wordt en hoe meer energie het nodig heeft om zich staande te houden.  Dit gaat ten koste van andere cellen/weefsels/systemen in je lichaam.  Dus eet je meer dan 3x per dag komt dit op hetzelfde neer als insulineresistent zijn omdat alle energie (glucose) naar het immuunsysteem gaat en nergens anders.

Hier heb je dan ook onmiddellijk een antwoord op de vraag of intermittent fasting een fabel of eerder feit is.  Wat denk je zelf?  Ik zeg feit!  Intermittent fasting wil zeggen dat je gedurende een welbepaalde tijdspanne niets eet.  De bekendste vorm is 16-8 (uren) maar er zijn ook andere vormen zoals bv. 2-5 (dagen), enz.  Met intermittent fasting ga je sneller over op vetverbranding.  Leven op een beperkte beschikbaarheid van koolhydraten verhoogt de capaciteit tot vetverbranding en de oxidatieve capaciteit van spieren.  Een koolhydraatrijk dieet saboteert de capaciteit tot vetverbranding.

En als je eet, doe het bij rust:  laat niet teveel prikkels toe, maar maak het gezellig door je te laten omringen door mensen die je dierbaar zijn.  Waarom rusten?  Ook hier weer speelt evolutie.  Onze jagers-verzamelaar voorouders legden vaak lange afstanden af vooraleer ze iets om te eten vonden.  Gemiddeld hadden zij zeker 25-30 kilometer gewandeld per dag en hadden zij wel wat rust verdiend.  Na het klaarmaken van de maaltijd was er dan ook gewoon rust bij de maaltijd.

En hiermee stip ik ook weer het belang van nuchter bewegen aan (zie hiervoor gebod 2 door hier te klikken).  Beweging voor je maaltijd beschermt zelf tegen ontstekingen!

Ik spreek trouwens over ‘eten’, maar dat geldt net zo voor drinken.  Wie zegt dat wij 1,5 à 2 liter daags moeten drinken via tientallen kleine slokjes?  Wat deden en doen dieren trouwens nog altijd?  Ze drinken totdat ze verzadigd zijn, totdat ze genoeg hebben.  Zie je dieren om het halfuur eens nippen aan hun glas of flesje?  Ik persoonlijk (nog) niet.  En wie het tegendeel als bewijs heeft, mag mij de foto’s zeker eens doorsturen.  Laat ons dus ook hier terugkeren naar hoe het allemaal begon: doe aan bulkdrinken: 3, hooguit 4 keer daags drinken totdat je je hersenen vertelt: “ik heb genoeg”.

Hormetische prikkels zoals honger en dorst zijn geen slechte input.  Ze leiden ons naar een beter leven, een betere gezondheid.  Luister naar je lichaam.  Hij of zij vertelt je veelal de waarheid.

Ik hoop dat je met gebod 7 weer een beetje wijzer bent geworden.

Voor de maand juli breng ik het volgende gebod “Als je het begrijpt dan is het niet moeilijk.  In de verandering ligt de oplossing”.

Tot volgende maand!