Gebod 3. Hoe is het met jouw slaap gesteld? Het belang van slaap

BLOG

Gebod 3. Hoe is het met jouw slaap gesteld? Het belang van slaap

Wat gaat de tijd toch snel!  Al 2 maanden van 2021 zijn er voorbij.

Zou het daarom niet goed zijn om even stil te staan bij wat 2021 reeds voor jou met zich mee heeft gebracht en hoe het met je gezondheid is gesteld?

Voor de maand maart had ik jou gebod nummer 3 van mijn 12 geboden beloofd.  Ik geef je met plezier enkele inzichten mee over het belang van slaap.

Slapen: je recupereert fysiek en mentaal en stoomt je klaar voor de volgende dag, maar wist je dat slaap zoveel meer bewerkstelligt?  Het is wetenschappelijk bewezen dat tussen 7 en 9u slapen nodig is. Onze organen hebben 8u nodig om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren.  Ons brein kan genoegen nemen met minder.  Al bij een slaaptekort van 1u heb je maar liefst 40% meer kans op blessures!

Maar wat is chronisch slaaptekort en wat zijn de gevolgen hiervan ?

We spreken van chronisch slaaptekort als je een aantal weken minder dan 6u of tussen 6-7u hebt geslapen.

De gevolgen van chronisch slaaptekort:

  • De kans op een beroerte stijgt met 400 x
  • Je hebt 48% meer kans op een hartaanval
  • Permanent geheugenverlies
  • Insulineresistentie
  • Hogere BMI en buikomtrek
  • Groter hongergevoel en een kleiner verzadigingsgevoel
  • Belet dat je kan afvallen = kans op obesitas neemt toe
  • Meer kans op type 2 diabetes
  • Grotere kans op kanker
  • Slaapapneu = silent killer
  • Werkt stress mee in de hand omdat je te weinig REM-slaap hebt
  • Doet je immuniteit drastisch afnemen.  Je immuunsysteem vervult ’s nachts een belangrijke functie: het gaat de troep die in de hersenen is gevormd, afvoeren via het lymfesyteem.  Indien je te weinig slaapt, wordt er niet genoeg troep afgevoerd.  Dit kan er ev. voor zorgen dat het immuunsysteem ook overdag actief wordt wat niet de bedoeling is.  Een gevolg is dan dat ons immuunsysteem met alle energie gaat lopen en zo blijft er voor andere cellen niets over waardoor er ziektes ontstaan.

De nadelen van teveel slapen zijn dezelfde als van te weinig slapen.

Het positieve aan dit verhaal is echter dat slaap gelijkstaat aan gedrag en gedrag kan je leren.

Hierbij geef ik jou een aantal tips om een betere slaap te bevorderen:

1. De 2 R’s in je leven zorgen voor een betere slaap:

Rust.  Bouw je dag geleidelijk af. Bouw een uur voor je gaat slapen een slaapritueel in dat je rust geeft. Muziek? Medidatie? Een boek? Een warm bad?  Wat werkt er voor jou?  Maak van je slaap je hobby.

Regelmaat.  Ons brein is hier verzot op. Het ochtendtijdstip is belangrijker dan het avondtijdstip.  Het is dus beter om niet uit te slapen, ook niet in het weekend of op vakantie.  Behou het zelfde ritme als je kan.

2. Hou je darmen te vriend. Je hebt geen idee wat zij voor jou betekenen!  Zo zal +-85% van de aanmaak van serotonine in onze darmen plaatsvinden.  En serotonine is de voorloper van melatonine, het slaaphormoon.  Er is 400x meer melatonine aanmaak in de darmen dan in de hersenen.  Naast heel wat andere hormonen, worden ook 30 neurotransmitters aangemaakt in de darmen. GABA is een neurotransmitter dat belangrijk is om in-en door te slapen.

3. We gaan jammer genoeg veel te veel een gevecht aan met die neurotransmitters door teveel cafeïne. bv. 1 kop koffie heeft 24u nodig om het uit je lichaam te krijgen.

4.Het is een fabel te denken dat je slaap niet kan inhalen. Echter je lichaam doet dat zelf.  Je hoeft daarom niet bij te slapen.

5. Let op met powernapjes. Ze zijn uit den boze bij slaapstoornissen.

6. Slaapmedicatie doet niets aan je kwaliteit van slaap.  Het verkort je leven en zorgt ervoor dat de kans op darm-en leverkanker toeneemt.  Bovendien werkt het verslavend.  Er zijn natuurlijkere middeltjes die veel gezonder zijn om je slaap te bevorderen.

Voor je 30e is je lichaam er voor jou

Na je 30e moet jij er zijn voor je lichaam

Als gezondheidscoach is slaap één van de pijlers waarop ik werk.

Via dit artikel heb ik willen schetsen welke gezondheidsproblemen er namelijk kunnen ontstaan bij een gebrek of een teveel aan slaap.  Zo zie je maar dat alles met elkaar gelinkt is als het over gezondheid gaat.

Wil je nog meer informatie om je gezondheid op te krikken, kijk dan zeker eens naar mijn eeder geschreven blogteksten.