Gebod 11: Is detoxificatie in de lever altijd mogelijk? Do’s & don’ts

BLOG

Gebod 11: Is detoxificatie in de lever altijd mogelijk? Do’s & don’ts

Detoxificatie in de lever.  Is dit altijd mogelijk?  Wanneer lukt dit niet?  En wat kunnen we eraan doen?

Als er sprake is van laaggradige ontstekingen, chronische stress, een immuunsysteem dat altijd maar op actief staat, is er constant energie nodig voor deze systemen.  Het immuunsysteem gaat met alle aandacht lopen.

De lever moet dan glucose gaan aanmaken.  Dit heet gluconeogenese.

De lever is op dat ogenblik insulineresistent of ongevoelig voor insuline omdat het dan heel veel glucose moet maken.

Wist je dat de lever meer dan 500 functies heeft?  Glucogeonese is één van de belangrijkste functies van de lever.  Ontgifting is dat ook maar bij een chronisch actief immuunsysteem is er geen plaats meer voor ontgifting en dat kan gevaarlijk zijn want als de lever niet kan ontgiften dan vormt dat een zeer grote belasting voor de lever zelf en het ganse lichaam.  Uiteindelijk ga je van ‘niet meer kunnen ontgiften’ langzaam dood.

Als lever niet detoxt dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak waarom de lever niet detoxt.

Ontgiften kan daarenboven echter alleen plaatsvinden als er een optimale functie bestaat van de uitscheidingsorganen: de darm, de lever, de nieren, de longen en de huid. Het is dan ook belangrijk om tegelijkertijd ervoor te zorgen dat naast insulineresistentie en stressreductie, de darmfunctie is hersteld en het voedingspatroon is aangepast. Het gaat dus altijd om een totaaltherapie.

Weetje: indien de lever niet goed functioneert, dan worden de gifstoffen bij detoxificatie in het vetweefsel ingebouwd. Bij een detox- of afvalkuur wordt het vetweefsel afgebroken en komen deze gifstoffen weer vrij. Daarom is het beter om eerst de werking van de lever te verbeteren, voordat er begonnen wordt aan een detox/ontgiftigingskuur.  Dan kan de lever de vrijgekomen toxinen alsnog goed verwerken.`

Mogelijke symptomen bij niet kunnen ontgiften, zijn: jeuk over ganse lichaam, hoofdpijn, hormonale disbalans.

Vooral ontoereikende levensgewoonten ondermijnen de ontgiftingscapaciteit van de lever. Fruit en groenten vormen de belangrijkste bronnen voor leverontgifting.  De hoeveelheid vezels binnen de voeding blijkt van doorslaggevend belang te zijn voor de ontgiftingscapaciteit van de lever, de darm en de nieren.  Belangrijke vezels zijn inuline en fructo-oligosacchariden (FOS, inulineketens) en zitten onder andere in fruit, groente, noten en zaden.

Suiker en andere geraffineerde koolhydraten, linolzuur, alcohol, tabak, bewegingsarmoede en stress belasten de ontgiftingscapaciteit. Het is dus bv. beter om een kuur met groentesap te doen, dan met fruitsap (veel suikers).

Zorg dus goed voor je lever zodat je lever goed voor jou kan zorgen!

Als je wil weten of jouw lichaam aan ontgifting kan doen, kan je steeds bij mij terecht.