BLOG
Je hoort het vaak: “Eitjes zijn niet goed voor mijn cholesterol en dus ongezond”.
Waar of niet waar? Je leest het hier.
Deze uitspraak is een fabel want eitjes bieden veel voordelen en eigenlijk nul nadelen.
Ik zet ze even voor jou op een rij:
1. Eitjes zijn een bron van cholesterol, MAAR… en nu komt het: cholesterol op zich is niet ongezond (zie hiervoor mijn filmpje van 27 januari 2021: klik hier). Cholesterol is een vorm van vet die we nodig hebben. Statines of cholesterolverlagers zijn dus in bijzonder veel gevallen helemaal niet nodig. En plus beschikt ons lichaam over een eigen systeem om cholesterol binnen de ‘gezonde’ perken te houden. Dat systeem zegt: als er via voeding cholesterol binnenkomt, dan moet de lever er zelf minder aanmaken. Of anders gezegd: het innemen van voeding-cholesterol doet de productie van cholesterol dalen en houdt het dus gezond.
2. Eitjes zijn een bron van eiwitten in zijn pure vorm. Eiwitten zijn macro-nutriënten en niet weg te denken op ons bord. Naast eiwitten bevatten eitjes maar liefst 12 vitaminen en 19 mineralen.
3. Het bevat ook nog eens omega 3-vet wat ontstekingsremmend werkt (net als vette vis).
4. Lecithine en choline zijn stofjes die in eieren te vinden zijn en hebben een aantal goede kenmerken, zoals:
5. Geraffineerde suikers of koolhydraten zijn helemaal niet te vinden in eieren wat een heel goede zaak is! Die staan namelijk in voor een verstoorde suikerstofwisseling met een verhoogde kans op craving. Eiwitten en vetten daarentegen stabiliseren en zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
6. Daarenboven zijn we genetisch aangepast aan het eten van eitjes. Het wordt gerekend bij oervoeding met andere woorden een eitje kan makkelijk opgenomen worden en een positieve bijdrage leveren aan ons lichaam.
Als je na het lezen van mijn artikel besluit om als eens meer een eitje te gaan verorberen, kies dan voor de oereieren die je bv. in de Albert Heijn vindt (klik hier om te weten wat ik bedoel). Waarom oereieren?