Er zit ‘beweging’ in onze levensstijl

BLOG

Er zit ‘beweging’ in onze levensstijl

Eén jaar na de lancering van de nieuwe voedings-en bewegingsdriehoek en bij het aanhoren van het startschot van de Europese week van de sport concludeert het Vlaams Instituut Gezond Leven dat bijna 3/4 Vlamingen meer wil bewegen of minder lang stilzitten en dat 2/3 Vlamingen gezonder of minder wil gaan eten.

Een sedentaire levensstijl is bijzonder ongezond

We zitten met z’n allen gemiddeld maar liefst 8,3 u per dag.  Jongeren nog net iets meer, namelijk 9,5 u en kleuters 6 u. Meer dan 8 u per dag stilzitten beschouwen wetenschappers als schadelijk voor de gezondheid en het remt de  levensverwachting.  Het is zelf bewezen dat wie meer dan 5u per dag zit, 2 tot 3 jaar vroeger sterft!  En die weg naar dat einde verloopt vrij zwaar.  Ja, zwaar, dat mag je letterlijk nemen: 1 op 2 volwassen Vlamingen heeft overgewicht, dat is 1 op 10 Vlaamse jongeren.  1 op 7 volwassenen en 1 op 16 Vlaamse jongeren is obees.                                       Een Europese studie bij 120 000 mensen heeft kunnen aantonen dat de kans dat je vroeger een ziekte krijgt zoals bv. kanker, diabetes, hart-en vaatziekten (hartinfarct, strokes) enz. een pak groter is bij overgewicht.

Het is niet enkel je gewicht dat een rol speelt voor je gezondheid.  Ook de verhouding van je gewicht tot je lengte speelt een rol. Dit wordt BMI of body mass index genoemd.  Maar wanneer heb je nu overgewicht?  En wanneer ben je obees?

Een ‘normaal’ lichaamsgewicht heb je bij een BMI tussen 18,5-24,9 kg/m2.   We spreken dus van overgewicht vanaf een BMI van 25 kg/m2.  Obesitas komt voor vanaf 30 kg/m2 en dan wordt er nog een onderscheid gemaakt volgens het gezondheidsrisico.  Graad 1 of matige obesitas wordt genoemd tussen 30-34,9 kg/m2. Graad 2 of ernstige obesitas treedt op bij een BMI vanaf 35 en onder 40 kg/m2.  Je bent extreem obees (graad 3 gezondheidsrisico) bij een BMI boven de 40 kg/m2, een tikkende tijdsbom met andere woorden.  Als diabeteseducator spreek ik mijn patiënten reeds aan bij overgewicht, maar een overduidelijk signaal wil ik geven door aan de alarmbel te trekken vanaf een BMI van 30 kg/m2.

Maar ook de verdeling van het lichaamsvet speelt een uitermate belangrijke rol.  Opstapeling van vet ter hoogte van de buik is het gevaarlijkst in vergelijking met vetopstapeling elders in het lichaam. Waarom? Omdat bij deze vorm de kans op het ontstaan van ziekten het grootst is.  We maken een onderscheid tussen mannen en vrouwen.  Een ideale buikomtrek bij vrouwen is er één onder 80 cm.  Een acceptabele buikomtrek is tussen 80 en 88 cm.  Boven de 88 cm is ongezond. Mannen hebben iets meer ‘marge’. Het is gezond om als man een buikomtrek van onder 94 cm te hebben.  Het (hij) ‘kan er nog mee door’ bij een omtrek tussen 94 en 102 cm.  Boven 102 cm is het onaanvaardbaar.

Hoog tijd om er iets aan te doen: hef je gat op en beweeg!  De officiële aanbeveling is minimum elke 30 minuten even rechtstaan. En als je wat meer wil bewegen, hoef je daarbij niet onmiddellijk aan topsport te doen. 30? beweging per dag als volwassene en 60? per dag als kind is reeds goed voor ons. Bewegen zoals de trap nemen ipv de lift, het huishouden, gras afrijden zijn goede voorbeelden.  Een licht verhoogde hartslag en ademhaling dat is alles.  Bekijk je voedingsgewoontes ook ‘s.  Een goede leidraad is de actieve voedingsdriehoek.  Bekijk hiervoor mijn blog ‘de voedingsdriehoek’.

Conclusie:  een gezonde leefstijl zorgt voor aanzienlijke gezondheidswinsten.  Dat kan je alleen bereiken via een combinatie van én minder zitten én meer beweging én gezonde voeding.

Succes alvast.  Het ‘ga je goed’!