Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. Vandaag bekijk ik 6 en 7

BLOG

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. Vandaag bekijk ik 6 en 7

Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap. Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig! Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven en afvallen.

Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (deze staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.   De voorbije twee weken schetste ik reeds 5 van de 13 inzichten.

Deze week wordt nummer 6 en 7 voor u uit de doeken gedaan.

Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.

Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!


De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

6. Jezelf van ziek naar gezond eten.  Het kan echt

Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet, is soms mogelijk. Een ziekte afremmen of verminderen met een dieet is dat ook.

Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma of aderverkalking zichzelf bijvoorbeeld gezond(er) eten.  Ook patiënten met diabetes type 2 kunnen zich gezonder eten. “De ziekte blijkt omkeerbaar, mits de diabetes niet te ver gevorderd is”, zegt hoogleraar nutritional biology Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit.

Vreemd dat er hier wel over ‘dieet’ wordt gesproken, terwijl er 2 inzichten hiervoor dieet nog wordt afgeraden.

Ook is dit punt tegenstrijdig met punt 3 die het heeft over ‘minder’ werkt niet, maar wat doe je als je meer neigt naar één iets?  Dan minder je in andere zaken, niet?

Met de uitspraak ‘jezelf van ziek naar gezond eten. Het kan echt’ ben ik het meer dan eens.

Voeding is een heel belangrijke bron van gezondheid of ziekte.  Als we er voor kunnen zorgen dat ons lichaam die voedingsstoffen krijgt dat het nodig heeft om correct te werken dan vermijden we tekortkomingen en blokkades in bepaalde delen van het lichaam die smeken achter hulp via ziektesymptomen.

Als mensen bij mij in de praktijk komen met klachten dan focus ik me niet alleen op de klacht.

Ik kijk veel verder dan de klacht. De oorzaak van de klacht kan namelijk totaal ergens anders liggen. Wat ik steeds doe, is nagaan wat de leefstijl is van de persoon die voor me zit: wat eet hij/zij, hoe is zijn/haar slaappatroon,  hoe is de stoelgang, wordt er medicatie genomen en ga zo maar verder. En dan ga ik op onderzoek uit om te weten wat de persoon voor mij werkelijk nodig heeft.  Dat is iets helemaal anders dan symptoombestrijding die we in het Westen vaak gewoon zijn…

Dus een uitspraak als ‘met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma of aderverkalking zichzelf bijvoorbeeld gezond(er) eten’ is bijzonder gewaagd! Want het reikt veel verder dan ‘een plantaardig dieet’. Deze leuze komt als van pas: “Eten is een noodzaak.  Bewust eten een kunst.” En zo kom ik naadloos uit bij punt 7.


7. Plantaardiger eten is helemaal niet moeilijk

Betere eetgewoontes aannemen kan een hele opgave lijken.  Zeker wanneer je gezondheidsgoeroes met extreme beweringen moet geloven. Brood is des duivels, boter wordt verketterd (en dan weer opgehemeld) en zonder een dagelijks shot tarwegras ben je eraan voor de moeite.

Gezond eten heeft echter helemaal niets te maken met matcha of chia, of toch niet in eerste instantie. Beginnen doe je gewoon bij het begin.

“Beginnen doe je gewoon bij het begin.” Dat is nu eens een uitspraak waar ik vrolijk van word! Dat zeg ik namelijk ook altijd aan mijn klanten. Maar wat is nu precies ‘het begin’?

Veel mensen zijn het Noorden kwijt.  Of hebben nooit leren omgaan met een kompas. Ze weten niet (meer) wat een goede,  gezonde basis is. Gewoontes zijn er gekomen doorheen de jaren.  Gewoontes waarvan men dacht dat ze goed waren. Het kan dus wel degelijk bijzonder lastig zijn om die gewoontes of patronen te doorbreken en gezonder te gaan eten.

Godzijdank ben ik er die jullie hierbij kan helpen.  Ik geef je met plezier weer die basis en jouw leven terug!

De Morgen lijkt dus te zweren bij plantaardig voedsel. Wat slechts ten dele waar is. Plantaardig voedsel is goed en gezond te noemen, maar met plantaardig voedsel alleen geraken we er ook niet. We halen namelijk niet al onze voedingsstoffen uit plantaardig voedsel. Eerder had ik het al over mijn 4 G’s: gezond – gespreid – gevarieerd en gematigd. Deze keer wordt er meer op ‘gevarieerd’ ingezoomd.

Groenten bevatten veel vezels, water en mineralen en een beetje koolhydraten. Maar waar haal je je eiwitten en vetten vandaan? Plantaardige oliën zijn een goede bron van vet. Het gaat dan over onverzadigde enkel-of meervoudige vetten (omega 3, 6 ,9) die alleszins gezonder te noemen zijn dan boter, maar die ook met mate dienen geconsumeerd te worden.  Het blijft namelijk een vet. Daarenboven zijn ze niet geschikt om lang en te hoog te verhitten.  En omega-6 vetzuren kunnen zorgen voor schade in de lichaamscellen,  zijn ontstekingsbevorderend Peulvruchten bevatten zogenaamde anti-nutriënten die op hun beurt de darmwand kunnen beschadigen.  Bij de uitspraak: ‘Brood is des duivels’ geef ik de raad niet te overdrijven met brood en je vezels eerder elders te gaan zoeken. Over het schadelijke effect van granen heb ik het in mijn vorige nieuwsbrief gehad. 

Mijn conclusie?

Plantaardig voedsel is op heel veel vlak goed en gezond te noemen. Echter, plantaardig is niet altijd ‘beter’ en ook niet ‘het enigste’.