BLOG
Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.
Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven. Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (staat in het cursief). Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.
De voorbije weken schetste ik reeds 7 van de 13 inzichten. Deze week wordt nummer 8 en 9 voor u uit de doeken gedaan. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!
Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen. Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe. Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.
Veel leesplezier!
De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen
8. Blijf weg van bewerkt ‘supermarkteten’
’s Morgens ontbijtgranen, ’s middags gerookte worst, ’s avonds een kant-en-klaarmaaltijd, voor de tv nog wat zoute knabbels, en om de dag door te komen tussendoor een graanreep. Een steeds groter deel van ons dieet bestaat uit zogenaamd supermarkteten: industriële producten die aantrekkelijk en goedkoop zijn, maar vaak kraak noch smaak hebben, ontdaan zijn van iedere voedingswaarde en vol zitten met additieven. Loes Neven, voedingsexperte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, waarschuwt voor de gevaren: “Probeer maar eens een zak chips níét leeg te eten: dat is haast onmogelijk.”
Met deze stelling ben ik het 200% eens.
De meeste van de hier genoemde gewoontes zijn kenmerkend voor onze Westerse levensstijl. Denk hierbij aan een overdaad aan suiker en een gebrek aan fermenteerbare vezels (weinig groenten en fruit). Suiker (fructose), vet en zout werken verslavend en daar speelt de voedingsindustrie massaal op in. Deze stoffen zijn goedkoop en de consument onderhoudt een drang naar meer.
Tot de landbouw grootschalig werd beoefend, hebben we zeer gevarieerd gegeten. De tendens is dus niet rooskleurig: hoe groter onze welvaart, hoe nadeliger voor onze spijsvertering en onze darmen. Voeding met antinutriënten, zoals granen, zuivel en peulvruchten kan de darmwand irriteren. Laaggrade ontstekingen zijn een mogelijk gevolg van die irritatie en schade die op hun beurt leiden tot activatie van ons immuunsysteem. Indien ons immuunsysteem zonder reden (teveel en te lang) geactiveerd wordt dan leidt dit tot een constante nood aan suiker. Het hongergevoel stijgt, we eten meer en neigen hierdoor naar insulineresistentie. En insulineresistentie ligt aan de basis van veel chronische ziektebeelden.
Gelukkig zijn er ook ontelbaar veel voedingsmiddelen beschikbaar waar we wel eindeloos kunnen variëren met wat we eten. Dat noem ik dan bewust omgaan met eten en is ook verstandig, want alleen op die manier krijgen we alle benodigde voedingsstoffen binnen. En deze zijn ruwweg onder te brengen in slechts enkele categorieën:
Eiwitten, koolhydraten en vetten (de macronutriënten)
Vitaminen en mineralen (de micronutriënten)`
Water
9. Je bord is een wapen tegen Covid-19
Op de afdelingen intensieve zorg van onze ziekenhuizen liggen vooral coronapatiënten die overgewicht hebben of obees zijn.
Voor mensen die te zwaar zijn, zijn de risico’s vele malen groter als ze met een Covid-19-besmetting in het ziekenhuis moeten opgenomen worden. Kunnen mensen met overgewicht preventief iets doen om te vermijden dat ze zwaar ziek worden bij een besmetting? Ja. “Een beetje afvallen als je overgewicht hebt, is zelfs de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken.”
Met de titel ben ik het wederom eens.
Maar met de uitspraak “Een beetje afvallen is de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken?” moet ik toch even slikken en halt houden…
Laat me beginnen met te zeggen dat mensen met overgewicht of obesitas, maar ook mensen met diabetes, hoge bloeddruk en problemen met hart-en bloedvaten wel degelijk veel kwetsbaarder zijn als ze besmet worden met Covid-19. De reden hiervan zou zijn dat het toedienen van vocht en het beademen bij deze mensen moeilijker zou verlopen.
Daarbij is het misschien ook goed om te snappen wat Covid-19 eigenlijk is.
Mensen ontwikkelen Covid-19 omdat hun eigen immuunsysteem in die mate actief is (door ?) zodoende het eigen lichaam niet meer weet tegen wie/wat het de strijd aangaat. De immuniteit staat zodanig op scherp waardoor het lichaam zichzelf begint aan te vallen en longcellen begint op te eten.
De vraag hierbij is dus: wat zorgt ervoor dat hun immuunsysteem tilt slaat en hun eigen weefsel begint op te peuzelen?
Ons microbioom speelt een bijzonder grote rol in onze afweer. Veel factoren (stress, teveel koolhydraten, te weinig eiwitten, teveel omega 6 vetzuren, te weinig omega 3 en zelfs beweging) kunnen de darm-bloedbarrière openzetten en tot een leaky gut of een lekkende darm leiden. Dit is een ontstekingsreactie en vormt de basis van vele chronische ziekten. Aangezien overgewicht, obesitas en diabetes niet zomaar ontstaan maar er iets fout is in leefstijl, is mijn advies om na te gaan wat die leefstijl precies is:
Wat eet hij/zij? Wanneer eet hij/zij? Hoeveel eet hij/zij? Hoe zit het met het beweegpatroon? etcetera.
Vitamine D kan helpen in de preventie voor het ontwikkelen van Covid-19 (zeker in deze donkere dagen ) omdat het een anti-inflammatoire werking heeft (onze immuniteit wordt versterkt) én het helpt allerhande spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Maar het sluiten van de darm-bloedbarrière is in ieder geval hét doel opdat er geen ontstekingen kunnen ontstaan en het immuunsysteem niet nodeloos op ‘on’ staat. Dus enkel maar adviseren om ’te gaan vermageren’ om je immuniteit op te krikken en niet weten wat de oorzaak is van die ontsteking, van obesitas, van diabetes, is slechte raad. En daar hou ik niet van!