Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. De laatste twee worden voor u uit de doeken gedaan

BLOG

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. De laatste twee worden voor u uit de doeken gedaan

Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!

Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Tot nu gaf ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.

De voorbije weken schetste ik 11 van de 13 inzichten.  Ik sluit 2020 af met de laatste 2 inzichten: nummer 12 en 13. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: bij de start van 2021 geef ik u mijn 12 geboden mee.

Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!


De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen


12. Leer je hormonen kennen 

Als het over obesitas gaat, hoor je soms de stelling dat de patiënten daar zelf schuld aan hebben. Onterecht, vindt endocrinoloog Guy T’sjoen. “Te weinig slapen doet bijvoorbeeld je hongerhormoon stijgen, en bij veel stress grijp je naar zoet en vet.”

We geven ze van zowat alles de schuld. Maar hormonen zorgen er in de eerste plaats voor dat we leven.  Net daarom moet u ze leren kennen.

Eigenlijk komt het er steeds weer op neer om te gaan achterhalen wat nu overgewicht, diabetes, ziekte van Crohn, fibromyalgie, reuma enz.  veroorzaakt.

Waar heeft ons lichaam (en dus wij-zelf) een steek laat vallen en kunnen we dat weer gaan fiksen?

Voeding-beweging-slaap-stress zijn mijn vier stokpaardjes en zijn zo belangrijk als het over gezondheid gaat.  Ze zijn vaak gelinkt aan elkaar.  Gezondheid staat of valt met één of meerdere van deze en vormen dikwijls een vicieuze cirkel.

Mensen die weinig bewegen overdag, hebben een minder kwalitatieve slaap.  Mensen die ’s nachts werken, hebben vaker last van spijsverteringsproblemen.

Ook de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) wordt verstoord.  Ze slapen op momenten waar ze eigenlijk wakker moeten zijn waardoor hun biologische klok tilt slaat.  Het immuunsysteem geraakt zo verzwakt want eigenlijk treedt bij gezonde mensen het immuunsysteem enkel ’s nachts in werking.  Maar aangezien nacht en dag worden verward, wordt het immuunsysteem verstoord.

De belangrijkste doodsoorzaken van hart-en vaataandoeningen, obesitas, diabetes en kanker hebben allemaal een verband met slaapgebrek.

Slaapapneu is zelf een slapende moordenaar.  1 op 7 overlijdt binnen 12 jaar als er geen behandeling plaatsvindt.  

Wat jouw gezondheid betreft, heb je (onbewust) heel veel zelf in de hand:

  • Neem tijd voor een kwalitatieve slaap
  • Reduceer die hoeveelheid stress
  • Eet datgene wat gezond maakt
  • Beweeg regelmatig

En ik garandeer je dat je al een heel eind verder komt!

13. Je afweersysteem kan je zélf onderhouden

Wondermiddeltjes die je immuniteit onverwoestbaar maken, bestaan helaas niet.  Maar je kan je afweersysteem wel zo fit mogelijk houden.

Waar!

En hoe kan je dat doen? 

Zoals zonet hierboven geschetst, kom je met een goede basisvoeding (en eventueel suppletie), beweging, kwalitatieve slaap, reductie in stress al een heel eind verder.  Ook in mijn vorige blog (punt 11) sprak ik van de belangrijke rol van ons microbioom in de afweer.  Daarbij zijn  de darmen het grootste (80%) immuunorgaan van het lichaam.  Verbetering van het microbioom in de darmen heeft een positief effect op de conditie van het afweersysteem.  Maar ook het Common Mucosal Immune System (CMIS) (zie vorige blog) in longen, huid, urogenitale organen en synoviale gewrichten zijn in staat is om micro-organismen te neutraliseren. Dit systeem hoeft slechts actief te worden als de lichaamsbarrière niet intact is.

Gunstige bacteriën trainen het immuunsysteem om onderscheid te maken tussen ziekteverwekkende en onschuldige stoffen. De gunstige bacteriën voorkomen zo overreactie van het immuunsysteem.

Prebiotische vezels, fructo-oligosachariden (FOS) in fruit, galacto-oligosachariden (GOS) in koemelk en human-milk oligosacharides (HMO) in moedermelk zijn voor het lichaam onverteerbaar, maar zijn wel in staat om als voedingsbron te dienen voor bepaalde bacteriën.

Curcumine, vitamine C,  pre- en probiotica zijn eerste keus voor de behandeling van overreactie van het immuunsysteem.  Onder probioticum worden voornamelijk bifido- en lactobacteriën bedoeld.  Ook een suppletie aan glutamine is aanbevolen.  Een glutaminetekort verhoogt de darmpermeabiliteit en kan aanleiding geven tot de intrede van een groot aantal toxinen en pathogenen in de bloedbaan.  

Toch is het ook belangrijk te weten dat de basis voor deze gezonde volwassen microbiotica al bij de foetus wordt gelegd.

Tijdens een vaginale geboorte worden veel goede bacteriën via de vaginale microbiotica overgebracht op de baby.  Ook bij het geven van borstvoeding komt de microbiotica van de moeder rond het tepelhof uiteindelijk bij de baby in de darm terecht.  Wanneer men met een keizersnede wordt geboren en/of wanneer men geen borstvoeding krijgt, is het aantal goede bacteriën dat zich kan vestigen dus ook minder.  Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat baby’s geboren met een keizersnede een grotere kans hebben om allergische klachten te ontwikkelen, zoals astma, eczeem, auto-immuunziekten en overgewicht.

Ziezo, dat waren de laatste 2 van de 13 inzichten die met mijn mening werden becommentarieerd.  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je er iets aan had, al was het maar 1 dingetje dat jouw leven positief kan veranderen!