BLOG
Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap.
Gezondheid krijgt steeds meer de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig! Toch is er nog een hele weg af te leggen. Op diverse manieren probeer ik het verschil te maken en mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen weer gezond te maken. Vorige week verscheen er een artikel in De Morgen waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven. Vorige week lichtte ik 2 van de 13 inzichten toe ahv mijn eigen mening. Deze week wordt nummer 3, 4 en 5 geanalyseerd.Blijf zeker verder lezen! Op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee: voor elke maand van 2021 één goed voornemen. Veel leesplezier!
De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten:
13 recente inzichten over gezond leven en afvallen
3. ‘Gewoon minder eten’ werkt niet
Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, kunnen we volgens kok en diëtist Michaël Sels beter stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. Eet niet minder vlees, maar méér groenten. Niet minder vet, maar méér fruit. “De mindermethode werkt niet”, stelt Sels. “Door dingen te verbieden, kan je mensen niet motiveren.” De expert ontkracht misverstanden over voeding en heeft allerlei tips.
Enkele zware uitspraken. Misschien net iets te kort door de bocht?
Enige voorzichtigheid is hier zeker nodig.
In mijn praktijk spreek ik steeds van de 4 G’s als het over voeding gaat: gezond – gespreid – gevarieerd – gematigd.
Het is kwestie van te weten wat er werkt en wat niet.
Enkele feiten op een rij:
We eten met z’n allen veel te veel suikers: brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, frisdrank,enz.
Suikers hebben we vooral nodig bij een stress-reactie: fight-flight. We zouden veel meer vetten moeten eten en nog meer eiwitten. Je moet gewoon weten welke vetten. Dus niet minder vet, maar wel minder slecht vet en meer gezond vet, want vetten hebben we wel degelijk nodig.
Dus de uitspraak “Eet niet minder vlees” is te kort door de bocht.
“Eet meer groenten” daarentegen is dan wel weer een correcte uitspraak. Leg zeker de helft van je bord met groenten en wissel af in geur en kleur!
“Eet niet minder vet” is ook een goede uitspraak, maar weet daarbij wel welk vet.
“Eet méér fruit” is ook goed verwoord, maar overdrijf hier ook niet in wat fruit bevat fructose en een dikmaker bij te veel dus vandaar mijn G voor gematigd.
Beperk je dus tot 3 stuks per dag.
“De mindermethode werkt niet” is dus te scherp gesteld. Ik sluit mij er niet bij aan.
Het is kwestie van te weten wat wel en wat niet.
4. Dat dieetboek leg je beter opzij
‘Volg stappenplan A en dieetregel B en je zult een gezondere en slankere versie van jezelf worden.’ Het is steevast de formule in de miljoenenbusiness van dieetboeken en-plannen. En een bron van frustraties en verwarring over voeding.
Maar nu blijkt: geen enkel dieetplan werkt voor iedereen. Want zelfs identieke tweelingen reageren anders op hetzelfde voedsel, zo toonde de grootste studie ooit hiernaar aan. Met hulp van algoritmes mikken onderzoekers en ondernemers nu op voedingsadvies afgestemd op jouw DNA, microbioom en slaap- en bewegingspatroon.
Akkoord!
In mijn praktijk spreek ik nooit van ‘een dieet’. Het woord zegt het namelijk zelf: het is iemand die eet. Je moet gewoon weten wat je best eet. Dieetboeken die voor de ganse Belgische bevolking gelden, is dus werkelijk flauwekul. Elk individu, elk lichaam is uniek en heeft andere noden. Van de term ADH oftewel ‘algemene dagelijkse behoefte’ ben ik dan ook geen voorstander want dat is bedoeld voor de ganse Belgische bevolking. Ik spreek liever van ODH of orthomoleculaire dagelijkse hoeveelheid die variëren volgens individuele noden.
5. Glutenintolerantie zorgt (bijna) nooit voor overtollige kilo’s
Sterrenchef Roger Van Damme (49) viel na lang vruchteloos diëten bijna 20 kilo af toen bleek dat hij gluten niet goed kon verdragen. Dokter Danny De Looze: “Eén op de tweehonderd Belgen is glutenintolerant, maar de kans dat je hierdoor verzwaart is klein.”
Over punt 5. durf ik eigenlijk (nog) geen al te grote uitspraken doen. Wel kan ik meegeven dat granen gluten bevatten en gelijk staan aan anti-nutriënten. Wat wil dit zeggen? Gluten zijn het tegenovergestelde van voedingsstoffen.
Gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm. Ze zorgen ervoor dat de celdeuren blijven openstaan zodoende gelijk welke indringer mogelijke schade kan aanrichten. Dit kan ervoor zorgen dat niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen en er een tekort is aan o.a. vitamines en mineralen met vermagering als gevolg.
Dus eigenlijk is het beter om zo weinig mogelijk gluten en dus granen te consumeren.
Op vlak van anti-nutriënten is het daarom bv. beter om wit brood te eten dan volkoren brood want er zijn veel minder granen te bespeuren. Enkele voorbeelden van glutenvrije granen zijn rijst, boekweit, gierst en quinoa.