BLOG
Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap.
Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.
Vorige week verscheen er een artikel in De Morgen waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven. Tijd om deze even van dichterbij te bekijken.
Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef. Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!
Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen. Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe. Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.
Veel leesplezier!
De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen
Hoeveel keer heeft u vandaag al in de koelkast gekeken? Eén op de vier Vlamingen geeft aan verdikt te zijn tijdens de eerste lockdown. In quarantaine ligt emo-eten op de loer en het zijn niet de gezonde snacks die ons de stress en onzekerheid even doen vergeten. Suiker, vet, zout én alcohol doen het beter. Daarom: deze 13 inzichten over (gezonde) voeding en afvallen.
1. Meer bewegen om af te vallen? Helaas
Omdat we de hele dag door snacken en snoepen, zullen we binnen afzienbare tijd te maken krijgen met een obesitasepidemie, ook in Europa. Vooraleer u zich naar een fitnesscentrum haast: bewegen helpt geen zier, zo stelt de Amerikaanse dokter Jason Fung. “De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten.”
U bent wat u eet, en dat is veel. Té veel.
Mijn mening:
Een kleine nuance is hier niet overbodig.
Eerst en vooral: overgewicht en obesitas zijn twee begrippen die willen zeggen dat er teveel gewicht is. Akkoord?
Iemand is ’te zwaar’, ’te dik’, volgens zijn/haar gestalte, geslacht, leeftijd, dagelijkse activiteiten. Nog steeds akkoord?
De vraag hierbij is: hoe komt het dat iemand verdikt of is verdikt? Wat is de oorzaak?
Vaak ziet men een link tussen voeding-beweging-medicatie-omstandigheden.
Er is een onevenwicht tussen wat aan calorieën naar binnen gewerkt wordt en wat er effectief wordt verbrand. Gezonde voeding is dus een goeie basis, maar nog een manier om dat evenwicht mee te helpen herstellen, is wel degelijk bewegen of sporten.
En nog iets dat ik jullie heel graag wil meegeven: er is al veel langer sprake van een obesitas- en zelfs een diabetes-epidemie. 1 op 2 volwassen Vlamingen heeft overgewicht. 1 op 7 is obees. 1 op 10 Vlaamse jongeren heeft last van overgewicht, 1 op 16 is obees.
Vorige week was het werelddiabetesdag (14 november). Een reden te meer om ook diabetes al eens meer in de kijker te plaatsen. Maar liefst 6% heeft diabetes in België. En één op drie zou zelf niet weten dat ze diabetes hebben. Dit zou het totale diabetescijfer op 10% brengen.
Het is dus niet alleen het corona-tijdperk die voor “een obesitasepidemie” zorgt.
2. Intermittent fasting is geen onzin
Om af te vallen gaat Bekend Vlaanderen overstag voor intermittent fasting, een eetmethode waarbij je gedurende een deel van de dag – welja – niet eet. Pieter Loridon, Conner Rousseau, Luc Steeno, Martine Prenen, Louis Talpe… Allemaal zijn ze laaiend enthousiast over de dieetmethode. Dé oplossing voor al uw extra kilo’s of de zoveelste hype? “Er zit wel wat wetenschap achter.”
Mijn mening:
Intermittent fasting is een term die de laatste weken en maanden enorm is opgekomen en wordt vaak gelinkt aan het keto-dieet.
Maar is het nu goed of slecht?
Zelf ben ik pro! Waarom?
Omdat het eerst en vooral logisch klinkt en ten tweede omdat het werkt.
Wat is intermittent fasting?
Letterlijke vertaling = periodiek vasten
Bij intermittent fasting wordt het lichaam gedwongen om ergens anders te gaan kijken dan enkel naar suikers.
Je gaat andere voedingsbronnen zoeken: eiwitten en goeie vetten.
Je blijft dus het aantal calorieën eten
op minder momenten en met minder suiker.
Vroeger, toen we nog mensapen waren, deden we het toch soms ook zonder voedsel?
Af en toe eens vasten is dus zeker niet slecht!
Je leert het lichaam namelijk aan om zelf wat te gaan denken en werken
en dus eerder vet te gaan verbranden dan suiker. Dat heeft dan als groot voordeel
dat je veel langer weg kan met de energie die hierdoor is vrijgekomen
en dat komt ons lichaam en gezondheid ten gunste.