BLOG
Door Corona was er heel wat gaande in ons leven: geen sociale contacten meer, minder hormonale gebeurtenissen door bv. het gebrek aan een hand of een zoen geven, knuffels, minder seks voor singles, geen immunologische reacties enz.
Dit is een kweekbodem voor een depressie.
Een depressie heeft te maken met neurotransmitters: serotonine, dopamine, GABA, acetylcholine, enz. We kennen zo’n 60 neurotransmitters. Het zijn signaalstoffen tussen zenuwen. Is er een stoornis of gebrek dan ontstaan depressieve klachten. Neurotransmitters worden niet alleen in de hersenen maar ook in onze darmen gevormd.
Onze darmen hebben een eigen zenuwstelsel en worden daardoor ook wel tweede brein of ons 2e gut genoemd. Daarenboven zijn ze onlosmakelijk verbonden met het centrale zenuwstelsel, onze hersenen, via de Nervus Vagus. Door de verkeerde voeding te nuttigen, worden de verkeerde darmbacteriën gevoed en komen er gifstoffen vrij die gemakkelijk door de bloedhersenbarrière geraken en zo bepaalde delen van de hersenen blokkeren (naast spijsverteringsklachten, inflammatoire darmziekten, darmkanker, enz). De toestand in onze darmen bepaalt dus voor een heel groot stuk ons gedrag en het ontstaan van ziektes. En goed voorbeeld is gedragsverandering na het drinken van alcohol en energiedrankjes of het eten van suikers en granen.
Met andere woorden: er bestaat wel degelijk een link tussen eten en gelukkig zijn.
Moodfood zoals snoep, chips, gebakjes, chocolade bestaat dus niet. Het heeft zelfs een averechts effect. Ook anti-depressiva zijn geen goede raadgever en worden best rustig afgebouwd om erger te voorkomen.
En waarom zegt men dat humor helpt tegen een depressie? Dat komt omdat er andere neurotransmitters worden aangemaakt bij positieve gevoelens dan bv. bij woede of angst.
Conclusie: Het microbioom of onze darmbacteriën beïnvloeden wel degelijk onze gemoedstoestand. De echte gelukmaker is een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een evenwichtige en gevarieerde voeding met veel vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels en minder bewerkte koolhydraten en granen.