Anti-aging

BLOG

Anti-aging

En niet alleen rimpels natuurlijk!

Lees verder om mijn anti-aging trucjes te weten te komen!

Laat me beginnen met te zeggen dat er een onderscheid is tussen biologisch verouderen en chronisch verouderen:

Ø  Biologische veroudering is de veroudering van ons lichaam.  Hoeveel we bewegen en slapen, de hoeveelheid stress die we in ons leven ervaren, hoe gezond ons voedingspatroon is, enz. zijn diverse factoren die een invloed hebben op onze gezondheid.

 

Ø  De chronologische leeftijd is de kalenderleeftijd.

 

Verouderen mag in se niet worden gezien als een ‘fenomeen dat gepaard gaat met chronische ziektes’ of ‘met niets meer kunnen’, hoewel de doorsnee mens dat wel denkt.  Het is we zo dat wanneer onze biologische leeftijd niet correspondeert met (en dus groter is dan) onze chronologische leeftijd: AGING wél een risicofactor voor chronische ziektes (zoals bv. beroertes, dementie, diabetes, kanker, hartinfarct, hartfalen, enz. ) vormt!!

AGING door een abnormale biologische veroudering zorgt ervoor dat we zwakker, trager en zieker worden.  Onze chronologische leeftijd an sich niet.

  

De grootste oorzaak van celdegeneratie (en dus aging) is het inkorten van onze telomeren.  Telomeren zijn een beschermstukje op onze chromosomen die een beetje DNA bevatten en beschermen onze genen.  Ze zijn te vergelijken met het plastieken uiteinde van een veter.  

Telomeren worden bij iedere celdeling een stukje korter.  Menselijke cellen kunnen in normale omstandigheden +- 50 à 60  keer gaan delen.  Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. 

 

Dit is het proces van verouderen

 

Willen we er eeuwig jong blijven uitzien (en zeker op een dag zoals vandaag :-P) dan moeten we er voor zorgen dat onze cellen niet teveel of te snel gaan delen.  

 

Hoe dan?  

Dit deelproces en het inkorten van de telomeren kunnen we vertragen door ONZE LEEFSTIJL.  Geen zalfjes of anti-rimpelcremekes maar wel beweging, voeding, slaap en stress!  Hier enkele tips:

 

Ø  Beweeg zeker elke dag een half uur

Ø  Doe aan duursport.  Duursport schept meer zuurstof.  Meer zuurstof betekent meer vetverbranding.  Minder vet aanwezig in je lichaamscellen geeft minder kans op oxidatieve stress en dus schade en hierdoor celsterfte

Ø  Probeer nuchter te sporten

Ø  Eet echte mensenvoeding

Ø  Beperk het aantal keer dat je iets in je mond stopt want cellen die in een spaar-modus terecht komen zullen langer overleven dan cellen die overvloedig te eten hebben 

Ø  Vasten is hierdoor een heel interessant gegeven.  Door te vasten, verleng je je telomeren!

Ø  Eet niet te laat

Ø  We kunnen niet alles uit voeding halen.  Daarom zijn voedingssupplementen een interessante aanvulling

Ø  Verzorg je slaap. Van te weinig en te slecht slapen gaan we sneller verouderen (en zoveel meer)

Ø  Draag bovendien zorg voor je gut want daar zit 80% van ons immuunsysteem of onze gezondheid.

 

What you do at the inside is what you see on the outside.

The damage we do at 20, we'll see after 40.