Alcohol

BLOG

Alcohol

Nu de café-en restaurantdeuren sedert 8 juni van een kiertje tot wagenwijd weer voor ons open zijn gegaan, geef ik jullie enkele “must knows” mee indien we (terug) (massaal) naar alcohol willen grijpen.

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs oftewel VAD publiceerde eind 2015 een ‘nieuwe’ Vlaamse richtlijn met het advies om max. 10 standaardglazen per week te drinken, gespreid over meerdere dagen en waarbij je best enkele dagen geen alcohol drinkt.  Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Deze richtlijn kwam er omdat de oude richtlijn te hoog lag.  Wetenschappelijke evidentie toonde aan dat er ook in kleinere hoeveelheden al gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan alcoholgebruik. Er is geen drempel waaronder alcohol drinken veilig is.  Anno 2018 hoorde je zelf al ’s het woord ‘nultolerantie’ vallen.  Toch moeten we nu ook niet overdrijven.

Het gezondheidsnadeel zou beginnen vanaf zeven of meer consumpties per week.  Hierbij bestaan er geen verschillen tussen mannen en vrouwen.  Net om die reden werd de richtlijn aangepast en het aantal teruggeschroefd.  ‘Hou het op een maximum van 100 gram alcohol per week.  Tot die grens is er geen effect op de levensverwachting.’  En 100 gram alcohol betekent 2,5 liter bier (5% alcohol) oftewel 10 pintjes, 1 liter wijn (12%) of 350 ml sterke drank (35%).  OF wel te verstaan en niet EN.

The Lancet berekende verder dat wanneer een veertigjarige per week tussen 100 en 200 gram consumeert, de levensverwachting daalt met zes maanden.  Ligt de consumptie tussen 200 een 300 gram dan bedraagt de daling gemiddeld één tot twee jaar.  Drinkt de veertigjarige meer dan 350 gram per week, dan daalt de levensverwachting gemiddeld met vier tot vijf jaar.

En plus zit er in alcohol bijzonder veel suiker of koolhydraten.  (Voor meer uitleg over koolhydraten verwijs ik naar het blogartikel “Nonsense en common sense over koolhydraten”).  2 trappisten bijvoorbeeld is het equivalent aan een maaltijd.

Diabeten die graag een glaasje of trappist’je’ drinken zouden ’s de test moeten doen: voordien en daarna hun glycemie meten.  Dat is de beste manier om te achterhalen hoeveel suiker er plots in het bloed wordt gepompt.

Daarenboven moeten diabeten extra alert zijn bij de consumptie van alcohol: enerzijds doet het hun glycemiewaarden stijgen door de aanwezigheid van koolhydraten, anderzijds doet alcohol hun glycemie zakken, daarom niet onmiddellijk, wat gevaarlijke situaties kan opwekken om na een paar glazen alcohol in bed te kruipen.

Een nachtelijke hypo is levensgevaarlijk en dus absoluut te vermijden!

Zoals eerder geschetst doet alcohol vreemde dingen met ons lichaam en onze gezondheid.

Hieronder som ik slechts enkele gevolgen op:

Bij dronkenschap worden de kleine hersenen als eerste aangetast.  Deze hersenen zijn zo ‘klein’ niet, ze doen namelijk ‘grootse’ dingen zoals de werking van spieren coördineren.  Indien je te diep in het glas gekeken hebt, kan het goed zijn dat je niet meer in staat bent om normaal te lopen, dat je spraak verandert (je begint te lallen) en de fijne motoriek van je handen is verdwenen.  Er is zelfs een volledige uitval mogelijk.  Dit zijn eerder acute fenomenen.  Bij langdurig overmatig alcoholgebruik is er kans op chronische schade van deze kleine hersenen maar ook van andere delen in de hersenen en zelf organen.  De lever is één van de organen die serieus kan afzien bij langdurig alcoholgebruik, denk daarbij maar aan leversteatose (leververvetting), hepatitis (leverontsteking), levercirrose (afsterven) en zelf leverkanker.

In de lever wordt ongeveer 90% van de alcohol die zich in het bloed bevindt, verwerkt.  De lever heeft een beperkt vermogen om alcohol te verwerken met name +-1 à 1,5u per glas en de afbraakproducten van alcohol zijn op hun beurt giftig voor de lever.

Andere mogelijke verschijnselen zijn een blijvende (korte termijn)geheugenstoornis, desoriëntatie vooral in tijd, slechts enkele symptomen die optreden bij de ziekte van Korsakov.

Verder heeft alcohol een nefast effect voor onze huid.  Het verwijdt de bloedvaten in de huid elke keer als je een glaasje drinkt.   Op den duur blijven de bloedvaten verwijd, waardoor zichtbare bloedvaatjes in de huid ontstaan.  Dit verklaart de vaak purpere schijn op het gezicht en de ‘jeneverneus’.