4 februari 2024: wereldkankerdag

BLOG

4 februari 2024: wereldkankerdag

Eerst en vooral wil ik diegene die getroffen zijn (geweest) door kanker of te maken hebben met een naaste die kanker heeft, een hart onder de riem steken.

Ik wil graag mijn rede bijstaan door aan te stippen dat kanker niet mag gezien worden als iets negatiefs; als een ziekte die je is overkomen. Ik hou het positief door je aan te moedigen om dit als een kans te zien, als een reset-knop om het anders te gaan doen.

Voor wat ik weet over kanker en graag met jullie wens te delen:

Er bestaan op dit moment meer dan 200 diverse soorten kanker en het aantal is alleen maar stijgende. In 2000 stierven 550 000 mensen aan kanker. In 2020 was het aantal doden 606 500. Het aantal medicijnen voor kankerpatiënten neemt steeds verder toe. En alle nieuwe medicijnen lijden aan resistentie.

Hoe komt het toch dat we geen progressie maken in het genezen van kanker?

Slechts 5 à 10% van de kankers zijn toe te schrijven aan genetische dispositie (en mutaties daarvan). Dus kanker is geen genetische ziekte waar niets aan te doen is. Geen enkel gen is trouwens in staat om kanker te initiëren.

Het is dus de vraag of genen werkelijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker of dat we misschien dit paradigma moeten verlaten om succes te kunnen boeken in het behandelen van mensen met kanker die jammer genoeg vaak ten dode gaan.


Hoe begint kanker eigenlijk? 

  • Infecties door pathogenen (virussen, bacteriën, parasieten, schimmels),
  • Ontstekingen door obesitas/diabetes, overvoeding, fructose, rood vlees, vleeswaren, bewerkt voedsel, weinig vezels (groenten en fruit), sedentair leven (niet bewegen),
  • Irritatie door rooklucht, alcohol, luchtverontreiniging, medicijnen, aluminium, plastic, sociaal onrecht en emoties (boosheid, verdriet), gedachten, sociaal isolement, hete vloeistoffen, stof.

De verantwoordelijken voor het ontstaan van kanker zijn ons metabolisme en ons immuunsysteem die dat allemaal toelaten of er niet mee aan de slag kunnen!

Bijna 60% van alle tumoren treedt op in het gebied rond de oksels.  Dat kankercellen zich vooral in aanwezigheid van aluminium kwaadaardig gaan gedragen, werd in de afgelopen jaren bewezen.  Aan de meeste deodorants wordt aluminiumhydxroxide toegevoed.  Een verband met borstkanker ligt voor de hand.

Gemiddeld is water uit PET-flessen 2x zo sterk vervuild met oestrogeenachtige stoffen dan water uit glazen flessen.  Oestrogeen is een groeihormoon.  Net als insuline. Zuivel bevat eveneens veel groeihormon (IGF-1) dus let op!  We willen niets doen groeien dat niet mag: kanker!


Als ik het volgende zeg: “roken veroorzaakt 12 soorten kanker” of ik zeg “nu stoppen met roken verkleint de kans op 12 soorten kanker binnen een week”.  Of ik zeg: “een steak 1x per week is geen risicofactor” maar iedere 25g meer/dag verhoogd de kans op vooral colon kanker en dan vooral gerookt/gekookte vleeswaren.”  Groot verschil, niet?

Interessante lectuur bij deze boeiende materie: “De mythe van het normaal” van Gabor Maté.

Heb je iets gehad aan deze blog? Zie ook eerdere blogs over kanker op mijn website www.missblink.be


Wil je meer weetjes, tips, ideetjes, facts, motivatie, inspiratie, kennis volg me dan op Instagram of Facebook.  


Gezonde groetjes,

Miss Blink