BLOG
Verzadigde vetten worden vaak gelinkt aan een hogere LDL-waarde (LDL is een soort vet in het bloed dat ook wel eens de naam ‘slecht vet’ krijgt). Dat is echter voor een deel waar. Ghee boter en kokosvet zijn uitzonderingen op deze regel. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat verhoogde LDL-cholesterolwaarden de levensduur niet verkorten, integendeel.
Daarenboven blijkt uit veel onderzoek dat cholesterol uit de voeding nauwelijks invloed heeft op cholesterolwaardes in het lichaam. Ik verwijs hierbij ook naar een eerdere video van mijzelf (27 januari 2021) waarin ik een artikel uit de doeken dat zegt dat steeds meer cardiologen beginnen in te zien dat het verkeerd was om ‘verzadigde’ vetten te weren uit de voeding om cholesterol tegen te gaan. Klik hier voor de video. Cholesterol wordt dus in die zin niet meer als de grote boosdoener gezien. Het is zelfs zo dat ons lichaam een eigen systeem heeft dat instaat voor de regulatie van de cholesterolwaardes. Soms is het nodig om de cholesterol te doen verhogen omdat cholesterol heel wat heilzame effecten heeft. Zo is cholesterol nodig om bv. bloedvaten te repareren, het staat in voor het maken van stevige celmembranen, het is een antipathogeen, vitamine D wordt ermee aangemaakt, alsook hormonen zoals geslachtshormonen en stresshormonen. Het is wel opletten geblazen als de cholesterol-waardes te hoog blijven dan is er mogelijks een teken dat het homeostatisch proces niet goed werkt.
Suiker daarentegen! Suiker in al zijn vormen (geraffineerde suiker, zetmeelrijke producten, siroop, honing, enz.) wordt gezien als één van de grootste boosdoeners. In meerdere studies werd het risico op HVZ aangetoond bij het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten en suikers. En niet alleen HVZ maar ook andere chronische ziektes zoals obesitas, diabetes, kanker, enz. worden veroorzaakt door de combinatie van bloedsuikerschommelingen, hyperinsulinemie en insulineresistentie.
Daarenboven heeft de consumptie van suiker nog andere nadelige gevolgen zoals: