Wist je dat migraine eigenlijk veelal een leverprobleem is?

Maandag, 12 september: Internationale dag van de migraine.

Heel wat mensen hebben last van migraine zodoende ik hier graag een blogartikeltje wil aan wijden.

Wist je dat migraine een complex fenomeen is waarbij het probleem niet lokaal in de hersenen ligt maar zich elders situeert waar je niet onmiddellijk zou aan denken?

Feit is dat migraine een reactie is van de hersenen op iets dat niet hoort in je bloedbaan te zitten.  Hersenen mogen door niets of niemand beschadigd worden dus treedt er een verdedigingsmechanisme op via vasoconstrictie ofwel het afsnoeren van de bloedtoevoer.  Zo geraken geen toxische stoffen tot aan ons brein en is er geen schade mogelijk.  Dit is bv. het geval bij menstruele migraine:  bij de afbraak van oestrogeen ontstaan er afbraakstoffen die toxisch voor de hersenen kunnen zijn.  Eénmaal de schadelijke stoffen werden uitgeplast, treedt er een reactieve vasodilatatie op: een plotse bloedtoevoer van jewelste en dat verklaart de migraine.

Zo kan je wel stellen dat migraine eigenlijk een leverprobleem is want de lever heeft de toxische stoffen niet opgeruimd maar laten zitten in de bloedbaan, wat één van de hoofdtaken is van de lever.  Als Miss Blink speel ik graag Sherlock Holmes, althans wat gezondheidskwesties betreft 😉 en stel ik me de terechte vraag: waarom deed de lever niet aan ontgifting?  Migraine kan je in die zin zien als een enorm energietekort in de hersenen omdat alle energie in iets anders opgaat.  In wat dan vraag je je misschien af?  Dat kan een immer actief immuunsysteem zijn.  Een laaggradige ontsteking bv. dat tonnen energie vergt en waarvoor de lever als enige hoofdopdracht heeft om aan gluconeogenese te doen oftewel aanlevering van glucose aan het immuunsysteem.  Ontgifting heeft de lever om die reden opzijgeschoven…

Andere oorzaken van migraine kunnen zijn:

  • Een te hoog homocysteïne-gehalte in het bloed door eventuele slechte methylering.
  • Een te hevige ontstekingsreactie bij de menstruatie want dat is wat menstrueren is: het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en hierop ontstaat een ontstekingsreactie ahv een bloeding. Als er teveel bloedverlies is of er zijn teveel ontstekingsstofjes vrijgekomen dan kan dit ook migraine in de hand werken. Naast uiteraard stress en ondervoeding.

Heb je vragen voor me? Ik sta zoals steeds voor je klaar!  Sla dit bericht op of stuur het door naar iemand waarvan je denkt dat die er baat bij heeft deze informatie te verkrijgen.

Met gezonde groetjes

Miss Blink