Wist je dat cholesterol een goede rol vervult in ons lichaam en er geen verband is met hart-en vaatziektes?

Op 29 september vindt de Internationale dag van het Hart plaats.
Om die reden wens ik even in te zoomen op hart-en vaatziekts (HVZ) en cholesterol.

Cholesterol wordt vaak als iets slecht gezien.

Maar wist je dat cholesterol heel wat broodnodige en heilzame effecten heeft?
Cholesterol wordt voor 97% autonoom gemaakt in de lever als een soort “u vraagt, wij maken”. Soms is het nodig om de cholesterol te doen verhogen. Zo is cholesterol nodig om bv. bloedvaten te repareren, het staat in voor het maken van stevige celmembranen, het is een antipathogeen, vitamine D wordt ermee aangemaakt, alsook hormonen zoals geslachtshormonen en stresshormonen.  Ons lichaam beschikt over een eigen systeem dat instaat voor de regulatie van de cholesterolwaardes.

Een hoge cholesterol-waarde in je bloed wil je dus iets zeggen.  Het is als het ware je vriend die je wil helpen…

Want cholesterol treedt op bij schade aan de bloedvaten. Het wil namelijk zijn gereedschapskist openen en gaan repareren. Het zal dus veel hoger staan als er hart-en vaatziektes zijn maar is helemaal niet dé oorzaak van hart-en vaatziektes. LDL of het ‘slechte’ vet wordt vaak geassocieerd met atherosclerose. Maar zouden we niet beter het verhaal omdraaien? LDL is hoog omdat er mogelijk reeds atherosclerose aanwezig is…. En wist je dat families met hypercholesterolemie in de genen vaak minder ziek zijn?

Cholesterol mag dus absoluut niet als grote boosdoener worden gezien.

En we kunnen eigenlijk niet spreken van ‘goed’ (HDL) vet en ‘slecht’ (LDL) vet.  Beiden zijn nodig en het ene helpt het andere. Triglyceriden horen niet onder de noemer cholestrol en zijn niet ok.
Een hoge LDL is op zich dus zeker ok als ook de HDL voldoende hoog is.  Daarom is het veel interessanter om naar ratio’s of verhoudingen te gaan kijken: bv. totale cholesterol op HDL moet <4 zijn.  TG/HDL > 1 is niet ok.  Of HDL/LDL: 1,7 is een heel goede waarde.

Een te lang, te hoge LDL mits een te lage HDL zal ik verhelpen zoniet kan de LDL niet voldoende opgeruimd worden door het HDL en zal dit te lang blijven staan in de bloedbaan. Dit vet gaat oxideren wat dan weer schade geeft. Maar het blijft dus ook steeds de oefening om de oorzaak van de hoge LDL te checken. Leefstijl is hierbij heel belangrijk.

En hoe zit het met cholesterolverlagende middelen zoals statines?  Maar liefst 1 op 4 van de 40-plussers in België neemt een statine!  Ik ben alleszins geen voorstaander.  Waarom?  Statines hebben geen aanwijsbaar nut.  Ze leiden niet tot een afname van het aantal hart-en vaatziektes.  Sommige studies tonen echter aan dat het leidt tot een verhoging van het aantal hart-en vaatziektes. En plus: ze verlagen ook je HDL!  En zoals ik eerder zei: een hoge cholesterol wil je net iets vertellen!

Wat er wel als één van de boosdoeners van HVZ kan aangeduid worden, is suiker in al zijn vormen.  In meerdere studies werd het risico op HVZ aangetoond bij het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten en suikers.  En by the way: niet alleen HVZ maar ook andere chronische ziektes…

Ik verwijs hierbij ook naar een eerdere video van mijzelf die een soort van samenvatting weergeeft. Klik hier voor de video.

Zorg voor je hart, zorg voor jezelf, zorg voor je gezondheid!

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie