Gebod 1 van 2021: wat als iedereen een plan zou hebben voor gezondheid en niet alleen in actie schiet bij ziekte?

Sinds halverwege november 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Ik verkondigde ze reeds via een video boodschap, blog en nieuwsbrief.

Voor de maand januari is nummer 1 aan de beurt.

  1. Wat als iedereen een plan zou hebben voor gezondheid en niet alleen in actie schiet bij ziekte?” 

Dat is een uitdrukking van dokter Nalini Chilkov.
Er zijn al diverse landen die deze leuze toepassen.  Een maandelijks bezoek aan een psycholoog bv. is geen vreemd iets.  Wij, Belgen hinken hierin wat achterop.  Wij stappen naar een arts als we ziek zijn.  We rekenen op een voorschrift voor medicatie of één of ander zalfje maar gaan zelf niet na wat er tot deze gezondheidsklacht(en) heeft kunnen lei(ij)den.  We doen verder en stellen ons geen vragen.  Voor de mens anno 2021 moet alles rap gaan: we hebben geen tijd om even stil te staan dus doe maar snel een pilletje of spuitje.  We leven een gejaagd leven waar er geen tijd meer is voor de essentiële levensnoodzakelijke dingen. Daarenboven zijn we lui geworden: overal vinden we eten, en veel eten.  We moeten hier zelfs geen enkele moeite meer voor doen.  Onze koelkast, een supermarkt, nachtwinkel, tankstation, drive-in: er is overal eten te rapen!  En dan is het nog de vraag: welk soort eten?  We denken nog maar aan het stillen van onze honger en hopla het staat al voor onze neus.  We hoeven zelfs bijna onze zetel niet meer uit.  Onze genen zijn echter helemaal niet aangepast aan deze soort levensstijl, met alle mogelijke gevolgen… Onze hedendaagse gewoontes staan dus in schril contrast met die van onze voorvaderen.  Chronische- of westerse ziektes bestonden helemaal niet in dit tijdperk want zij deden spontaan aan preventie.  Preventie is een begrip dat op heden nog maar weinig mensen ingegeven zijn.

Bewegen, slaap, voeding en ontspanning of afwezigheid van stress: het zijn mijn vier stokpaardjes en zo belangrijk als het over gezondheid gaat.  Ze werken als ultiem preventiemiddel. Medicatie hoort hier niet bij.  Met levensstijl kan je veel meer bereiken dan met medicatie. Leefstijl is ‘je medicatie’.  Je hebt geen idee wat de werking van preventie is op ons immuunsysteem.  Klachten en ziektes kunnen we vermijden door aan preventie te doen.  Hoe dan?  Door ten alle tijde te vermijden dat ons immuunsysteem chronisch aan gaat staan.  Chronische ontstekingen moeten we tot een minimum reduceren en dat kunnen we doen door aan preventie te doen.

Je leefstijl kan je genen sterker of zwakker maken.

De vier preventiemiddelen zijn vaak gelinkt aan elkaar.
Mensen die weinig bewegen overdag, hebben een minder kwalitatieve slaap.
Mensen die ’s nachts werken, hebben vaker last van spijsverteringsproblemen.  Ook de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) wordt verstoord.  Ze slapen op momenten waar ze eigenlijk wakker moeten zijn waardoor hun biologische klok tilt slaat.  Het immuunsysteem geraakt zo verzwakt want eigenlijk treedt bij gezonde mensen het immuunsysteem enkel ’s nachts in werking.  Maar aangezien nacht en dag worden verward, wordt het immuunsysteem verstoord.

Wat jouw gezondheid betreft, heb je (onbewust) heel veel zelf in de hand:

  • Neem tijd voor een kwalitatieve slaap.  Bouw regelmaat in en probeer zeker 7-8u te slapen (meer informatie volgt in de maand maart)
  • Reduceer die hoeveelheid stress.  Plan niet alleen to do’s of taken maar ook ontspanning!  Begin 2021 met inplannen van leuke activiteiten
  • Eet datgene wat gezond maakt (ik heb het hierover nog de komende maanden)
  • Beweeg regelmatig (volgende maand meer tips hierover)

En ik garandeer je dat je al een heel eind verder komt!

Word weer leider van je eigen lichaam ipv een lijder.

Mijn 12 geboden zijn bedoeld om jou te helpen.  Elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Ook dit is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen zoals jou te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.

Tot volgende maand alvast met het tweede goede voornemen voor 2021!