Wist jij dat astma een reactie is van het lichaam die er niet hoort te zijn?

Wie heeft er last van astma, hooikoorts, eczeem, voedselintoleranties of andere allergische reacties?
Dan heb je er alle baat bij om verder te lezen!
Want wist je dat deze ziektebeelden eigenlijk een reactie zijn van ons lichaam die er niet hoort te zijn?

Waarom reageert je lichaam als dusdanig?  Mijn antwoord:  er is een centrale rol weggelegd voor laaggradige ontstekingen (LGI).

Maar wat zijn laaggradige ontstekingen precies?  Laaggradige ontstekingen zijn een vorm van ontsteking dat voortkomt uit een activatie van het lokale immuunsysteem.  In tegenstelling tot een gezonde ontstekingsreactie, gaat een laaggradige ontsteking niet meer ‘uit’ en blijft daardoor problemen veroorzaken.  Deze ontstekingen zijn de boosdoeners voor ziektesymptomen zoals: hooikoorts, bronchitis, astma, COPD, TBC enz.

De vraag rijst evenwel: waarom ontstaan er ontstekingen in de luchtwegen?  Wat heeft ervoor gezorgd dat de barrières (onze beschermpoorten) niet hun werk hebben gedaan om alles te beschermen zoals het hoort?  Bekende prikkels die voor laaggradige ontstekingen zorgen zijn bv. sigarettenrook, stress, verkeerde voeding (glucose, bepaalde vetten), pathogenen zoals bacteriën, schimmels, virussen maar ook luchtvervuiling, enz.  We zien dat er een grote rol is weggelegd voor onze leefstijl.  De huidige Westerse omgeving waarin we leven, staat bijzonder haaks op het leven tien- tot honderdduizenden jaren geleden.  Dit leidt tot het ontstaan van mismatchziekten, waarvan de wetenschap er al talloze heeft verzameld: teveel om op te noemen!  Gevolgen van een laaggradige ontsteking kunnen variëren van auto-immuunziekten tot kanker en hart-en vaatziektes.

!Chronische ontstekingen staan aan de basis van talloze welvaartsziekten!

Een goed voorbeeld hoe mismatchziekten kunnen ontstaan, is door een ontoereikende voeding te eten.

Dus onder ASTMA wordt ‘ontstekingen in de luchtwegen’ verstaan.  Luchtwegen die in ‘normale’ omstandigheden niet zouden mogen ontsteken.  Hiervoor hebben we barrières (ons aangeboren immuunsysteem) die ons helpen.  Deze barrières vinden we niet alleen in de darm, maar evenals in de longen, mond, neus, oren, anus en het vaginale slijmvlies.  Deze barrières beschikken over verschillende soorten mucinen of slijmlagen.  Excessieve productie van slijm kan duiden op pathologische condities zoals bv. astma.

Buiten deze fysieke- en beschermingsfunctie van de lichaamsbarrières, bestaat er een systeem “Common Mucosal Immune (CMIS)” dat slechts actief hoeft te worden als de barrière niet intact is.  Het CMIS bevindt zich binnen een groot aantal organen en weefsels.  Activering van dit systeem geschiedt na infiltratie van barrières door antigenen, zoals pathogene bacteriën, virussen en grote moleculen.  Een antigen lokt dus een reactie van een antilichaam.  Er vindt een inflammatie plaats waarbij histamine wordt geproduceerd.  Een reactie van het CMIS geeft dus de typische allergieën en de genoemde ‘allergische’ reacties: klachten zoals hoofdpijn, jeuk, buikpijn, astmatische klachten, kriebel in de neus, loopneus, hartklachten, duizeligheid, botafbraak, enz.

De behandeling van astma, allergieën, eczeem, voedselintoleranties en zoveel meer begint bij het herstel van de barrières.  Het heeft dus geen zin om histamine-rijke voeding te gaan mijden of volop histamineremmers te slikken.  Het heeft vooral zin om de oorzaak te gaan achterhalen waarom je allergisch reageert en dus histamine produceert.  En daar kan ik jou bij helpen!

Dus als iemand je zegt: je moet avocado laten want er zit veel histamine in dan doe je dat beter niet!  Want iemand hoort niet te blokkeren op iets onschuldigs als een avocado.  Echter, als de baseline van iemand te hoog is en dus teveel histamine bezit dan ontstaan er problemen en gaat hij/zij reageren op zelf de meest onschuldige dingen zoals bv. gewone mensenvoeding en zo zal je stelselmatig steeds meer voeding moeten weglaten.  De enige echte clue is dus het verlagen van die baseline histamine zodoende je niet op gelijk wat begint te reageren.

Dat laaggradige ontstekingen zo’n grote impact hebben op onze gezondheid, is nog lang niet bij iedereen bekend.  Zeker 95% van onze bevolking heeft er op één of andere manier last van!  Pas als we begrijpen hoe laaggradige ontstekingen tot stand komen, kunnen we als gezondheidsprofessional effectief aan oorzakelijke preventie en behandeling werken.
And that’s when I come in.  Ik ontvang je met open armen om jou verder te helpen!