Hun taken omvatten:
1. Educatie en Voorlichting
Uitleggen wat diabetes is, hoe het wordt veroorzaakt, en de mogelijke complicaties. Ze leren patiënten hoe ze hun bloedglucosewaarden kunnen controleren, hoe ze hun medicijnen moeten gebruiken, en wat ze moeten doen in noodgevallen.
2. Voedingsadvies
Helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetplan dat past bij de behoeften van de patiënt en hen leren hoe verschillende voedingsmiddelen de bloedglucosespiegel beïnvloeden.
3. Leefstijlbegeleiding
Adviseren over het belang van het creëren van een leefstijl op lange termijn. Bij mij in de praktijk wordt er niet aan korte termijn denken gedaan. Er wordt een leefstijl gezocht op maat van de klant. Hiervoor kunnen diverse tools worden ingezet zoals bv. gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, aanpak van stress, kwalitatieve slaap garanderen en ev. inlassen van hormetische prikkels zoals koudetherapie, hitte, ademhalingstechnieken, intermittent fasting enz.
4. Psychosociale Ondersteuning
Bieden van emotionele steun en begeleiding om patiënten te helpen omgaan met de psychologische aspecten van het leven met diabetes.
5. Zelfmanagementvaardigheden
Patiënten leren hoe ze hun diabetes zelfstandig kunnen beheren, inclusief het herkennen en behandelen van symptomen van hypo- en hyperglykemie.