Blog

Het is wereldkankerdag en dat verdient de nodige aandacht!

4 februari: wereldkankerdag.

Kanker wordt vaak geassocieerd met een genetische ziekte.  “Het zit in de genen”.  Maar wist je eigenlijk dat kanker in feite een ‘mitochondriale’ of stofwisselingsziekte’ is: door een fout of veranderingen in ons metabolisme in de eerste plaats verandert onze genetische code en ontwikkelen we kanker.  Om het met een voorbeeld te zeggen: in feite kunnen wij overleven met heel wat slechte virussen, bacteriën ja zelfs metastasen in ons lichaam.  Ons immuunsysteem heeft hiervoor een soort contract afgesloten met die schadelijke beestjes.  De vraag is eerder: wanneer wordt dit contract teniet gedaan en gaat kanker zich ontwikkelen?

De huidige behandelingen bestaan er in om de kankercel te gaan bestrijden.  Chemotherapie en radiotherapie zijn klassiekers.  Maar zou het niet beter zijn om het overlevingsmechanisme van de kankercel te begrijpen en daarop in te spelen zodoende die niet meer kan groeien?  Een kankercel ontstaat uit een cel die niet de juiste voeding meer vindt.  Er is geen zuurstof-en voedingstoevoer meer om één of andere reden.  Dit kunnen bv. chronische ontstekingen zijn door cellen die op elkaar gepakt zijn.  Het is als het ware een cel die afziet want zonder die voeding kan zij niet langer overleven.  Om die reden verandert ze haar metabolisme en put ze energie uit andere cellen.  Mitochondriën of energiefabriekjes worden beschadigd.  Dit verklaart waarom kankerpatiënten zo moe zijn.  Ze gaat hiervoor ook bepaalde genen die normaal gezien stil worden gehouden, wakker gaan maken wat er ook voor zorgt dat het immuunsysteem deze cel niet meer gaat aanvallen.  Hoe meer van die programma’s (genen) er open staan, hoe kwaadaardiger de kanker.

Tot zo’n 200 à 300 jaar terug was kanker heel uitzonderlijk.  Pas met de industrialisatie is kanker zich beginnen ontwikkelen.  We kunnen daardoor ook poneren dat de voeding die we van dan zijn beginnen consumeren haaks staat tegenover hoe we zijn voorgeprogrammeerd.  En iedere kankercel heeft suiker nodig!  Vermijd daarom zoveel mogelijk geraffineerde suiker.  Het eten van veel suiker zorgt voor bloedsuikerpieken en als logisch gevolg insulinepieken.  En hoe meer insulinepieken je toelaat, hoe ongevoeliger je wordt aan insuline.  Je pancreas kent geen grenzen en blijft insuline produceren.  Je wordt insulineresistent.  Maar insuline is een groeihormoon.  Dit wil zeggen dat insuline cellen of weefsels laat groeien die niet altijd moeten groeien.  En dat is eveneens een fenomeen dat optreedt bij kanker.
Daarnaast dwing je jezelf steeds in groeifase als je teveel aantal keer eet of je porties te groot zijn.  Je groeifactoren en receptoren stijgen wat een zekere nood creëert.  Het is daarom belangrijk om die onbewuste groei, wat kanker letterlijk is, niet te gaan stimuleren.  Af en toe rusten, ja zelf vasten, zorgt ervoor dat je in herstelmodus terechtkomt.

Maar ook vaccinatie, chronische stress, milieuvervuiling, etcetera zorgen ervoor dat ons immuunsysteem het bijzonder druk heeft met het aanvechten van (laaggradige) ontstekingen die hierdoor ontstaan met als gevolg dat er minder mogelijkheid is tot het aanvechten van een kankercel…

Mijn conclusie bij kanker is: werk zo veel mogelijk preventief. Voeding is het beste medicijn.  Vermijd medicatie of chemotherapie dat symptomatisch werkt en een regelrechte aanval is op het ganse lichaam maar kies eerder voor immuuntherapie dat je ganse verdedigingsmechanisme aansterkt.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Wist je dat cholesterol een goede rol vervult in ons lichaam en er geen verband is met hart-en vaatziektes?

Op 29 september vindt de Internationale dag van het Hart plaats.
Om die reden wens ik even in te zoomen op hart-en vaatziekts (HVZ) en cholesterol.

Cholesterol wordt vaak als iets slecht gezien.

Maar wist je dat cholesterol heel wat broodnodige en heilzame effecten heeft?
Cholesterol wordt voor 97% autonoom gemaakt in de lever als een soort “u vraagt, wij maken”. Soms is het nodig om de cholesterol te doen verhogen. Zo is cholesterol nodig om bv. bloedvaten te repareren, het staat in voor het maken van stevige celmembranen, het is een antipathogeen, vitamine D wordt ermee aangemaakt, alsook hormonen zoals geslachtshormonen en stresshormonen.  Ons lichaam beschikt over een eigen systeem dat instaat voor de regulatie van de cholesterolwaardes.

Een hoge cholesterol-waarde in je bloed wil je dus iets zeggen.  Het is als het ware je vriend die je wil helpen…

Want cholesterol treedt op bij schade aan de bloedvaten. Het wil namelijk zijn gereedschapskist openen en gaan repareren. Het zal dus veel hoger staan als er hart-en vaatziektes zijn maar is helemaal niet dé oorzaak van hart-en vaatziektes. LDL of het ‘slechte’ vet wordt vaak geassocieerd met atherosclerose. Maar zouden we niet beter het verhaal omdraaien? LDL is hoog omdat er mogelijk reeds atherosclerose aanwezig is…. En wist je dat families met hypercholesterolemie in de genen vaak minder ziek zijn?

Cholesterol mag dus absoluut niet als grote boosdoener worden gezien.

En we kunnen eigenlijk niet spreken van ‘goed’ (HDL) vet en ‘slecht’ (LDL) vet.  Beiden zijn nodig en het ene helpt het andere. Triglyceriden horen niet onder de noemer cholestrol en zijn niet ok.
Een hoge LDL is op zich dus zeker ok als ook de HDL voldoende hoog is.  Daarom is het veel interessanter om naar ratio’s of verhoudingen te gaan kijken: bv. totale cholesterol op HDL moet <4 zijn.  TG/HDL > 1 is niet ok.  Of HDL/LDL: 1,7 is een heel goede waarde.

Een te lang, te hoge LDL mits een te lage HDL zal ik verhelpen zoniet kan de LDL niet voldoende opgeruimd worden door het HDL en zal dit te lang blijven staan in de bloedbaan. Dit vet gaat oxideren wat dan weer schade geeft. Maar het blijft dus ook steeds de oefening om de oorzaak van de hoge LDL te checken. Leefstijl is hierbij heel belangrijk.

En hoe zit het met cholesterolverlagende middelen zoals statines?  Maar liefst 1 op 4 van de 40-plussers in België neemt een statine!  Ik ben alleszins geen voorstaander.  Waarom?  Statines hebben geen aanwijsbaar nut.  Ze leiden niet tot een afname van het aantal hart-en vaatziektes.  Sommige studies tonen echter aan dat het leidt tot een verhoging van het aantal hart-en vaatziektes. En plus: ze verlagen ook je HDL!  En zoals ik eerder zei: een hoge cholesterol wil je net iets vertellen!

Wat er wel als één van de boosdoeners van HVZ kan aangeduid worden, is suiker in al zijn vormen.  In meerdere studies werd het risico op HVZ aangetoond bij het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten en suikers.  En by the way: niet alleen HVZ maar ook andere chronische ziektes…

Ik verwijs hierbij ook naar een eerdere video van mijzelf die een soort van samenvatting weergeeft. Klik hier voor de video.

Zorg voor je hart, zorg voor jezelf, zorg voor je gezondheid!

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie

Wist je dat migraine eigenlijk veelal een leverprobleem is?

Maandag, 12 september: Internationale dag van de migraine.

Heel wat mensen hebben last van migraine zodoende ik hier graag een blogartikeltje wil aan wijden.

Wist je dat migraine een complex fenomeen is waarbij het probleem niet lokaal in de hersenen ligt maar zich elders situeert waar je niet onmiddellijk zou aan denken?

Feit is dat migraine een reactie is van de hersenen op iets dat niet hoort in je bloedbaan te zitten.  Hersenen mogen door niets of niemand beschadigd worden dus treedt er een verdedigingsmechanisme op via vasoconstrictie ofwel het afsnoeren van de bloedtoevoer.  Zo geraken geen toxische stoffen tot aan ons brein en is er geen schade mogelijk.  Dit is bv. het geval bij menstruele migraine:  bij de afbraak van oestrogeen ontstaan er afbraakstoffen die toxisch voor de hersenen kunnen zijn.  Eénmaal de schadelijke stoffen werden uitgeplast, treedt er een reactieve vasodilatatie op: een plotse bloedtoevoer van jewelste en dat verklaart de migraine.

Zo kan je wel stellen dat migraine eigenlijk een leverprobleem is want de lever heeft de toxische stoffen niet opgeruimd maar laten zitten in de bloedbaan, wat één van de hoofdtaken is van de lever.  Als Miss Blink speel ik graag Sherlock Holmes, althans wat gezondheidskwesties betreft 😉 en stel ik me de terechte vraag: waarom deed de lever niet aan ontgifting?  Migraine kan je in die zin zien als een enorm energietekort in de hersenen omdat alle energie in iets anders opgaat.  In wat dan vraag je je misschien af?  Dat kan een immer actief immuunsysteem zijn.  Een laaggradige ontsteking bv. dat tonnen energie vergt en waarvoor de lever als enige hoofdopdracht heeft om aan gluconeogenese te doen oftewel aanlevering van glucose aan het immuunsysteem.  Ontgifting heeft de lever om die reden opzijgeschoven…

Andere oorzaken van migraine kunnen zijn:

  • Een te hoog homocysteïne-gehalte in het bloed door eventuele slechte methylering.
  • Een te hevige ontstekingsreactie bij de menstruatie want dat is wat menstrueren is: het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en hierop ontstaat een ontstekingsreactie ahv een bloeding. Als er teveel bloedverlies is of er zijn teveel ontstekingsstofjes vrijgekomen dan kan dit ook migraine in de hand werken. Naast uiteraard stress en ondervoeding.

Heb je vragen voor me? Ik sta zoals steeds voor je klaar!  Sla dit bericht op of stuur het door naar iemand waarvan je denkt dat die er baat bij heeft deze informatie te verkrijgen.

Met gezonde groetjes

Miss Blink

Het is examen-tijd! Tips en tricks waar je als mama of papa jouw kind kan bij helpen

Het is wist-je-dat je woensdag en bovendien EXAMEN-tijd!

Lees hier alles over hoe je je dochter of zoon kan helpen om bergen leerstof in hun (kleine) brein(tje) te krijgen.

  1. Zorg voor de juiste voedings-en bouwstof 

Hersenen bestaan voor 50-60% uit vetzuren.  30% zijn meervoudig onverzadigd: AA en DHA.
Maar wist je dat je je hersenen perfect en goed kan gaan voeden, jaja zelf en zeker in examentijd!  Wat hebben hersenen dan vooral nodig?  Vet.  Ja vet.  Geen glucose of suiker maar vet (wat vaak nog anders verkondigd wordt!).  Ga voor ketogeen.
Vermijd daarom zoveel mogelijk koolhydraten of suikers zoals bv. boterhammen met confituur, choco- of speculoospasta en kies wat meer voor een ontbijt met zalm, avocado, eitjes, noten en zaadjes.  Probeer ook al eens meer vette vis, schaal-en schelpdieren, algen, krill als lunch of avondmaal op de menu te zetten ipv pizza en pasta.

Zet uw kind zeker NIET op een vegetarisch regime! Dat geldt niet alleen voor de examenperiode maar voor ALTIJD.  Een groeiend kind heeft bijzonder veel goeie vetten en eiwitten nodig om nieuw weefsel en cellen te bouwen en te onderhouden dus zet uw kind NOOIT of TENIMMER op een vegetarisch dieet.  U geraakt gegarandeerd in de problemen.

  1. Vermijd ganse dag door eten

Zakjes snoep, cholocade en zakjes chips liggen al vaak rond bureau en bed van elke student.  Flessen coca of fanta vergezellen die zakjes.  Maar in feite werken hersenen het best op een nuchtere maag!  Waarom?  Je schakelt over naar een ketogene- oftewel vetverbranding.
Onderzoek wijst uit dat een ontbijt rijk aan suikers ervoor zorgt dat de cognitieve capaciteit na 1 tot 1,5u maar liefst 33% lager is dan wie zonder snelle koolhydraten en suikers ontbijt.  Kies je voor eiwitten en de juiste vetten dan hou je je suikerspiegel stabiel.
Net door die stabiele suikerspiegel kunnen de transportkanaaltjes voor glucose naar de hersenen zich openen zodat er constante energie naar stroomt.  Uw kind zal zich zoveel keer beter kunnen concentreren.

  1. Verwen je jongsters op de juiste manier

Zoals een leuke manier van ontspanning, beweging of sport, dansen op hun favoriete muziek of neem hen eens mee naar het bos.  Maar probeer niet toe te geven aan die zakjes chips, chocolade en snoep en frisdrank omdat je denkt dat ze “je hen toch iets mag gunnen tijdens die zware periode’.  Probeer ook pizza en pasta uit te stellen tot na de examens.

  1. Wist je dat bewegen of sport de zuurstofvoorziening naar de hersenen garandeert?

Laat daarom je kind elk uur zeker 5’ een sitting break doen.  Laat hem of haar springen, lopen, dansen, pompen, maakt niet uit als hij/zij maar beweegt.

  1. Vermijd te langdurige blootstelling aan stress

Probeer ook eens volgende zaken uit om stress aan te pakken: vasten, honger, koude, dorst

  1. Voldoende slaap

Slaap zorgt voor het reinigen van de hersenen.  Een kwalitatieve slaap van zeker 8-9u zorgt ervoor dat je je hersenen ontgift.  Het glymfatisch systeem is 10x actiever tijdens de slaap zodoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.  Hiermee versterk je uiteraard ook je geheugen.

Probeer het vaste uur om te gaan slapen te behouden alsook het aantal uren slaap.  Boet je aan slaap in omdat je dat laatste hoofdstuk er nog zeker moet instappen dan kan de hersenfunctie al na een paar dagen sterk verminderen.

  1. Tjdens deze periode van stress kunnen onze hersenen wel een extra boost gebruiken.  Denk daarom aan kwalitatieve voedingssupplementen. En geen 1+1 gratis toestanden.

Denk aan ribose, PQQ of ubiquinol

Zij zorgen voor een betere mitochondriale werking zodoende onze cellen meer van energie worden voorzien.  Ribose geeft op natuurlijke manier energie om iets dat vrij veel inspanning vergt tot een vlot einde te kunnen brengen.  Bv.  een lange autorit, lange examenperiode.

Omega 3 (DHA, krill) die je best ’s avonds net voor slapengaan en zonder eten geeft.  Op die manier gaat deze rechtstreeks naar de hersenen.  Naast voeding voor de hersenen wordt omega 3 en krill ingezet om stresbestendigheid en weerbaarheid te laten toenemen.   Rhodiola rosea doet dit trouwens ook.

Magnesium zorgt ervoor dat je je doorbloeding verbetert, ook ter hoogte van de hersenen.

L-Glutamine, glutaminezuur en GABA zijn goeie ontgifters van de hersenen

Ashwaganda heeft een regulerende werking op hersenen, zenuwstelsel, immuunsysteem, stofwisseling en hormonaal systeem.  Het heeft stressverlagende effecten

Wist jij dat astma een reactie is van het lichaam die er niet hoort te zijn?

Wie heeft er last van astma, hooikoorts, eczeem, voedselintoleranties of andere allergische reacties?
Dan heb je er alle baat bij om verder te lezen!
Want wist je dat deze ziektebeelden eigenlijk een reactie zijn van ons lichaam die er niet hoort te zijn?

Waarom reageert je lichaam als dusdanig?  Mijn antwoord:  er is een centrale rol weggelegd voor laaggradige ontstekingen (LGI).

Maar wat zijn laaggradige ontstekingen precies?  Laaggradige ontstekingen zijn een vorm van ontsteking dat voortkomt uit een activatie van het lokale immuunsysteem.  In tegenstelling tot een gezonde ontstekingsreactie, gaat een laaggradige ontsteking niet meer ‘uit’ en blijft daardoor problemen veroorzaken.  Deze ontstekingen zijn de boosdoeners voor ziektesymptomen zoals: hooikoorts, bronchitis, astma, COPD, TBC enz.

De vraag rijst evenwel: waarom ontstaan er ontstekingen in de luchtwegen?  Wat heeft ervoor gezorgd dat de barrières (onze beschermpoorten) niet hun werk hebben gedaan om alles te beschermen zoals het hoort?  Bekende prikkels die voor laaggradige ontstekingen zorgen zijn bv. sigarettenrook, stress, verkeerde voeding (glucose, bepaalde vetten), pathogenen zoals bacteriën, schimmels, virussen maar ook luchtvervuiling, enz.  We zien dat er een grote rol is weggelegd voor onze leefstijl.  De huidige Westerse omgeving waarin we leven, staat bijzonder haaks op het leven tien- tot honderdduizenden jaren geleden.  Dit leidt tot het ontstaan van mismatchziekten, waarvan de wetenschap er al talloze heeft verzameld: teveel om op te noemen!  Gevolgen van een laaggradige ontsteking kunnen variëren van auto-immuunziekten tot kanker en hart-en vaatziektes.

!Chronische ontstekingen staan aan de basis van talloze welvaartsziekten!

Een goed voorbeeld hoe mismatchziekten kunnen ontstaan, is door een ontoereikende voeding te eten.

Dus onder ASTMA wordt ‘ontstekingen in de luchtwegen’ verstaan.  Luchtwegen die in ‘normale’ omstandigheden niet zouden mogen ontsteken.  Hiervoor hebben we barrières (ons aangeboren immuunsysteem) die ons helpen.  Deze barrières vinden we niet alleen in de darm, maar evenals in de longen, mond, neus, oren, anus en het vaginale slijmvlies.  Deze barrières beschikken over verschillende soorten mucinen of slijmlagen.  Excessieve productie van slijm kan duiden op pathologische condities zoals bv. astma.

Buiten deze fysieke- en beschermingsfunctie van de lichaamsbarrières, bestaat er een systeem “Common Mucosal Immune (CMIS)” dat slechts actief hoeft te worden als de barrière niet intact is.  Het CMIS bevindt zich binnen een groot aantal organen en weefsels.  Activering van dit systeem geschiedt na infiltratie van barrières door antigenen, zoals pathogene bacteriën, virussen en grote moleculen.  Een antigen lokt dus een reactie van een antilichaam.  Er vindt een inflammatie plaats waarbij histamine wordt geproduceerd.  Een reactie van het CMIS geeft dus de typische allergieën en de genoemde ‘allergische’ reacties: klachten zoals hoofdpijn, jeuk, buikpijn, astmatische klachten, kriebel in de neus, loopneus, hartklachten, duizeligheid, botafbraak, enz.

De behandeling van astma, allergieën, eczeem, voedselintoleranties en zoveel meer begint bij het herstel van de barrières.  Het heeft dus geen zin om histamine-rijke voeding te gaan mijden of volop histamineremmers te slikken.  Het heeft vooral zin om de oorzaak te gaan achterhalen waarom je allergisch reageert en dus histamine produceert.  En daar kan ik jou bij helpen!

Dus als iemand je zegt: je moet avocado laten want er zit veel histamine in dan doe je dat beter niet!  Want iemand hoort niet te blokkeren op iets onschuldigs als een avocado.  Echter, als de baseline van iemand te hoog is en dus teveel histamine bezit dan ontstaan er problemen en gaat hij/zij reageren op zelf de meest onschuldige dingen zoals bv. gewone mensenvoeding en zo zal je stelselmatig steeds meer voeding moeten weglaten.  De enige echte clue is dus het verlagen van die baseline histamine zodoende je niet op gelijk wat begint te reageren.

Dat laaggradige ontstekingen zo’n grote impact hebben op onze gezondheid, is nog lang niet bij iedereen bekend.  Zeker 95% van onze bevolking heeft er op één of andere manier last van!  Pas als we begrijpen hoe laaggradige ontstekingen tot stand komen, kunnen we als gezondheidsprofessional effectief aan oorzakelijke preventie en behandeling werken.
And that’s when I come in.  Ik ontvang je met open armen om jou verder te helpen!

Wist je dat tarwe gif is voor ons lichaam?

Wereldwijd wordt ongeveer 700 miljoen ton tarwe verbouwd, wat het meest geproduceerde graan is, na maïs.  Het wordt beschouwd als een zeer belangrijke voedselbron voor de mens.  Ooit was dit oude graan in een aantal opzichten inderdaad voedzaam te noemen, maar van zodra de landbouwindustrie het overnam om een hogere opbrengst van de oogst te ontwikkelen, werd tarwe zodanig gemanipuleerd dat de oorspronkelijke genetische samenstelling teniet werd gedaan.  De menselijke spijsvertering en fysiologie echter konden zich simpelweg niet snel genoeg aanpassen aan deze veranderingen.  Het lichaam herkent bewerkt tarwe niet meer als voedsel met als gevolg dat de opname van voedingsstoffen uit bewerkte tarweproducten nagenoeg nihil is.  Hierdoor werd ’s werelds meest populaire graan schadelijk voor de menselijke stofwisseling.

De tarwe die we tegenwoordig eten is niet meer de tarwe die je oma at.  Het bevat allerlei nieuwe eigenschappen zoals het eiwit, gliadine.  En iedereen is gevoelig voor dit gliadine eiwit, een opiaat.  Het verbindt zich aan de opiaat-receptoren in je hersenen, wat bij de meeste mensen de eetlust stimuleert, zodanig dat je 440 calorieën per dag meer eet.

Samen met glutenine vormt gliadine het eiwit: GLUTEN.

Het grootste deel van de tarwe wordt verwerkt tot een gebleekt wit meel bestaand uit een 60% procent extractie.  In dit bereidingsproces gaan meer dan de helft van de vitamines B1, B2, B3, E, foliumzuur, calcium, fosfor, zink, koper, ijzer en vezels verloren.

Daarenboven heeft lectine, een krachtig chemisch stofje in tarwe, dat bekend staat als tarwekiem agglutinine (Wheat Germ Agglutinin oftewel WGA) een beschermende functie voor de plant tegen insecten en bacteriën maar het zorgt voor nadelige effecten bij de mens:  het kan (chronische) ontstekingsreacties veroorzaken waardoor het darmepitheel en darmflora beschadigd worden en er absorptiestoornissen ontstaan.  Daarenboven is het giftig voor het immuunsysteem, het hart en het zenuwstelsel zoals bv. de hersenen.  Uitbarstingen op het gebied van gedrag bij kinderen met ADHD en autisme en paranoïde wanen en hallucinaties bij mensen met schizofrenie zijn niet weg te denken.  Het wordt ook anti-nutriënt genoemd.

Elke tarwekorrel bevat ongeveer één microgram WGA.  De hoogste concentratie van WGA komt in volkorentarwe voor.  Maar zelfs in kleine hoeveelheden kan WGA al zeer nadelige effecten hebben. Lectines – hoewel aanwezig in alle granen, peulvruchten (pinda’s en soja), zuivel en onze geliefde nachtschades zoals tomaat en aardappel – worden zelden besproken in een context van gezondheid en ziekte.  Denk daarbij ook dat eiwit gliadine (gluten) weg en we zien veel minder diabetici, obesitas, spijsverteringsproblemen,  prikkelbare darm syndroom, depressie, dementie, alzheimer, autisme, hartstoornissen, mensen met artritis ervaren een enorme verlichting enzovoorts.  Er is een schat aan studies die het negatieve en ziekmakende effect van tarweconsumptie door mensen aantonen.

Daarom is het zaak om echt voedsel te gaan eten.  Kies dat voedsel uit dat het minst waarschijnlijk door de voedingsindustrie is veranderd maar je lichaam voedt!  En dus zeker geen tarwe.   Desondanks raden nog steeds zoveel zorgprofessionals tarweproducten aan… Sommige experts claimen zelfs dat als je kiest voor 100% volkoren tarweproducten de gezondheidsvoordelen enorm zijn.  Wat weer een onwaarheid is die door de tarwe-industrie wordt verspreid.

Naast de beschadiging door de hoge concentratie WGA duwt ook amylopectine volkorentarwe in een slecht daglicht.  Twee sneetjes volkorenbrood verhogen de bloedsuikerspiegel meer dan veel soorten candybars.  Dit komt omdat er door de moderne bewerking van tarwe er nu meer amylopectine dan amylose voorkomt in tarwe, maar ook in mais en aardappelen.  Wat wil dat zeggen: amylopectine is makkelijker te verteren met als gevolg dat het een hogere en snellere glycemische index veroorzaakt oftewel snellere en meer suikerpieken.  Keer op keer hoge bloedsuikergehaltes zijn zeer destructief en leiden tot gewichtstoename, insulineresistentie, leptineresistentie en veel van de gezondheidsproblemen waar mensen tegenwoordig mee kampen.  Zoek daarom best zetmeel die niet verteerd zoals resistent zetmeel.

Nog een onwaarheid is dat het weglaten van tarwe een tekort aan voedingsstoffen oplevert.  Mensen met coeliakie merken soms op dat ze tekorten hebben aan allerlei vitamines en mineralen nadat ze alle tarwe en gluten uit hun dieet hebben geschrapt.  Doch komt dit niet door een dieet dat arm is aan voedingsstoffen, maar door een maagdarmkanaal dat zodanig beschadigd werd door de vernietigende effecten van tarwe, dat het nooit meer helemaal is genezen.  Deze mensen hebben inderdaad aanvullingen nodig van vitamines en mineralen en daarnaast probiotica en spijsverteringsenzymen.

Op de vraag of de landbouwindustrie terug zou kunnen veranderen naar het graan dat het vroeger produceerde, antwoordde Dr. William Davis (cardioloog, schrijver en toonaangevend expert op het gebied van tarwe) dat dat wel kon, maar economisch niet haalbaar zou zijn, omdat het minder per hectare zou opleveren.

Tarwevrije opties

    1. Graangewassen: gerst, gierst, haver, rijst, rogge, sorghum en wilde rijst komen allemaal uit dezelfde graanfamilie als tarwe. Desalniettemin kan het meel dat ervan wordt gemalen als een tarwevervanger worden gebruikt.
      N.B. Mensen met een glutenallergie moeten ook gerst, gierst en rogge vermijden.
      En besef ook dat alle granen lectines of anti-nutriënten bevatten!
    2. Niet-granen:amarant, quinoa en boekweit zijn drie graanachtige zaden die niet verwant zijn aan graangewassen. Ze zijn daarenboven glutenvrij.
    3. Notenmeel: Gemalen noten zoals amandelen, hazelnoten of walnoten zijn het beste substituut voor tarwebloem. Maar omdat ze vanwege hun kwetsbare vetzuurgehalte (snel oxiderend) maar kort bewaard kunnen worden, is het beter om zelf je noten in een keukenmachine te malen vlak voor het gebruik. Notenmeel vereist een bindmiddel zoals eieren.
    4. Bonenmeel:Gedroogde bonen, zoals witte bonen, kievitsbonen of kikkererwten kunnen als tarwevervanger worden gemalen en gebruikt in combinatie met andere meelsoorten. Bonenmeel smaakt echter wel naar bonen en maakt gebak compact en moeilijk te verteren.

Heb je iets gehad aan deze blog?  Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en/of klik hier als je me wil volgen op Instagram of Facebook.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Wat als het woord kanker valt?

Kanker

Als dat woord valt, stokt onze adem.  We gruwelen ervan.

Bij kanker vermoeden we een zekere laksheid/traagheid van het lichaam met name het immuunsysteem om te reageren op iets dat slecht is voor ons lichaam.  Er is een grondige verstoring in de evenwichtsoefening wat betreft de werking van het immuunsysteem.  Kanker is een woekering van cellen, een overgroei, en kan als het ware als ‘heling’ worden gezien na een conflict-actieve fase. De vraag bij kanker is: waarom trad het immuunsysteem niet op wanneer het moest?  Waarom ging het dat conflict niet bij het prille begin in de kiem smoren zoals het immuunsysteem betaamd te doen?

Voeding? Medicatie? Stress? Roken? Pesticiden? Herbiciden?
Zware metalen? 
Verzorgingsproducten? Plastiek? Luchtverontreiniging…

Ze spelen allemaal een rol.

En ik vind voeding wel één van de allerbelangrijkste! Waarom? Omdat je met voeding ervoor kan zorgen dat je eigen verdedigingsmechanisme gevoed en versterkt wordt om aan te vallen wat aangevallen moet worden.  Jouw immuunsysteem zit namelijk in jouw darmen en als jouw darmen niet gevoed worden zoals het hoort dan komen daar ongetwijfeld vodden hadden.  Over veel andere zaken zoals zonet opgenoemd hebben we jammer genoeg minder invloed op.  Op voeding absoluut wel.

Vermijd daarom zoveel mogelijk geraffineerde suiker.  Het eten van veel suiker zorgt voor bloedsuikerpieken en als logisch gevolg insulinepieken.  En hoe meer insulinepieken je toelaat, hoe ongevoeliger je wordt aan insuline.  Je pancreas kent geen grenzen en blijft insuline produceren.  Je wordt insulineresistent.  Maar insuline is een groeihormoon.  Dit wil zeggen dat insuline cellen of weefsels laat groeien die niet altijd moeten groeien.  En dat is net het fenomeen dat optreedt bij kanker.
Daarnaast dwing je jezelf steeds in groeifase als je teveel aantal keer eet of je porties te groot zijn.  Je groeifactoren en receptoren stijgen wat een zekere nood creëert.  Het is daarom belangrijk om die onbewuste groei, wat kanker letterlijk is, niet te gaan stimuleren.  Af en toe rusten, ja zelf vasten, zorgt ervoor dat je in herstelmodus terechtkomt.

Zet tevens in op juiste darmbacteriën ahv probiotica, prebiotica, vezels, B-, C-, D-vitaminen en mineralen. Noten en voornamelijk walnoten, amandel-, cashew- en pecannoten daar zijn onze darmbacteriën verlekkerd op.  Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat 2 handjes noten per week het aantal gevallen van darmkanker met 50% deed dalen.  Let op met alcohol want alcohol spoelt je goeie bacteriën zo weer weg en breekt stamcellen af en stamcellen zijn ook een natuurlijk verdedigingsmechanisme want ze staan in voor regeneratie.  Verder schijnen groene-en zwarte thee goed te zijn, zwarte chocolade, aslook voldoende eiwitten, bv. diertjes die vliegen en voedsel uit de zee: goede vetten.  Zet in op glutathion, Curcumine en D-mannose.

Ik geloof in het feit dat niets in het lichaam zomaar gebeurt.  Onze psyche, hersenen en lichaam vormen 1 geheel. Ik geloof heel sterk in psychosomatiek.  Zo ook is er een relatie van de psyche tov kanker.  Om een aantal voorbeelden te geven: in de Chinese geneeskunde staat lever voor woede en frustratie.  Heeft leverkanker dan iets te maken met opgekropte woede?  Bij borstkanker is er een link met moederzorg die niet of niet ten volle tot uiting komt.  Testikelkanker slaat op een krenking van mannelijkheid.  Het verlies van een heel geliefd persoon bv. omdat hij zich niet meer kan voortplanten of omdat hij het resultaat van zijn voortplanting: zoon of dochter verliest en noem maar op.

Mijn conclusie bij kanker is: werk zo veel mogelijk preventief. Voeding is het beste medicijn.  Vermijd medicatie of chemotherapie dat symptomatisch werkt en een regelrechte aanval is op het ganse lichaam maar kies eerder voor immuuntherapie dat je ganse verdedigingsmechanisme aansterkt.  Wees u daarenboven ervan bewust dat alles in ons lichaam aan elkaar hangt: darmen, hersenen en psyche.

Heb je iets gehad aan deze blog?  Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en/of volg me op Instagram of Facebook onder de naam Miss Blink.  Op mijn website zie je alvast de icoontjes staan.  Klik er op en klaar is kees.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Gebod 12: Heb oog voor wat je in de wc achter laat. Kijk naar je stoelgang en urine.

Dat had je niet verwacht he?  Een artikel over ontlasting en urine?
Het lijkt wel taboe maar dat is het absoluut niet!

De laatste maand van het jaar: december.  Dit betekent ook het einde voor 2021.  En dit onderwerp gaat nu net ook over het eindresultaat van onze spijsvertering: wat vinden we terug in het toilet?  Het belang van onze kaka en pipi.
Graag sluit ik 2021 af met alweer informatie en tips voor een gezond(er) leven.

Want wat vertelt ontlasting en urine over jouw leefstijl?

VEEL

Beide zijn een afspiegeling van de keuzes die we overdag maken.  Het laat zien of ons lijf wel of niet in balans is.  Het is één van de graadmeters in de balans tussen gezondheid en ziekte.  Stoelgang en urine zijn het eindresultaat van onze spijsvertering.  Het komt er ook als allerlaatste uit, tenminste in normale omstandigheden.

Wil je weten hoe het met je stoelgang en urine gesteld is, kijk dan naar kwaliteit, kwantiteit, geur, kleur en transitsnelheid.

De kenmerken van goede ontlasting zijn:

  • Een gladde, soepele worst met een banaan als diameter
  • In de Bristol Stool Chart is het type 4
  • Zinkt rustig naar de bodem
  • Bevat geen zichtbare voedselresten
  • Laat geen remspoor achter in het toilet
  • In een ideale situatie zou je het toiletpapier na het afvegen kunnen terugleggen omdat er niets af te vegen valt
  • Een lichtbruine tot donkerbruine kleur

1 à 2 keer per dag/2 dagen is een gezonde frequentie

  • Een man zou eerder naar het toilet kunnen gaan dan een vrouw.
  • 1 à 2 keer per dag voor een man is zeker ok.
  • 1 keer per 1,5 à 2 dagen bij een vrouw is zeker ook ok.
  • De dikke darm kan gezien worden als een afvalbewaarbak, waarbij een regelmatige stoelgang ophoping van toxines voorkomt.

De kenmerken van gezonde urine zijn:

  • Een licht gekleurd pintje bier
  • Helder en niet troebel
  • Vloeibaar en geen brij
  • Krachtige straal

De gemiddelde mens produceert 2 liter per dag

  • Qua hoeveelheid is dorst een goede raadgever
  • 3-4 keer bulkdrinken per dag bij dorst is gezon
  • 3 à 9 keer per dag plassen is ok

Hoe kan je jouw ontlasting en urine verbeteren?

  • Kies allereerst voor gezonde voeding
  • Vermijd medicatie indien mogelijk
  • Vermijd teveel alcohol of caffëinehoudende dranken
  • Eet in een ontspannen toestand
  • Voldoende beweging (sitting breaks, 30′ beweging per dag, 3 keer per week intensief trainen)
  • Ontspanning en regelmaat
  • Onoplosbare voedingsvezels spelen een essentiële rol bij het ‘schoon schrapen’ van de darmwand, waardoor pathologische micro-organismen minder makkelijk kunnen aanhechten en de zogenaamde darmtransit versneld wordt.  Goede bronnen van niet-verteerbare vezels zijn groenten, knollen, bollen, uien en paddestoelen.  De fermentatie van deze vezels in de darmen leidt tot de productie van korteketenvetzuren, wat allerlei positieve effecten heeft op onze gezondheid.
  • Eet tot 30 diverse groenten per week
  • Prebiotica
  • Probiotica.  Probiotica helpen bij het herstel van de microbiota in de gehele darm.  Lactobacillen en bepaalde gisten hebben een stimulerende functie op de darmperistaltiek en bevorderen hiermee een regelmatige stoelgang.
  • Ook serotonine (neurotransmittor) dat in de darmen wordt gevormd, heeft hetzelfde effect

Ziezo,  ook nu hoop ik dat je iets aan mijn gebod hebt gehad.

Het was mijn bedoeling om jou gedurende 2021 elke maand mee te nemen in één goed voornemen.  Mijn 12 geboden waren bedoeld om jou te helpen zodat het voor jou doenbaar was om ermee mee aan de slag te gaan.  Dit was één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wou maken om mensen zoals jou te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en gezond(er) te maken.
Word weer leider van je eigen lichaam ipv een lijder.

Ik ben nog aan het broeden op ideeën voor 2022.  Als je zelf met ideeën zit, mag je me ze zeker bezorgen.
Alvast tot in 2022!
Met gezonde groet,
Anne-Sophie
Miss Blink

Gebod 11: Is detoxificatie in de lever altijd mogelijk? Do’s & don’ts

We zijn november vandaag.  Dat betekent alweer een nieuwe maand, alweer een nieuwe blog.
Zoals beloofd breng ik elke maand van 2021 een gebod uit met informatie en tips voor een gezond(er) leven.
Deze keer heb ik het over detoxificatie in de lever.  Is dit altijd mogelijk?  Wanneer lukt dit niet?  En wat kunnen we eraan doen?

Als er sprake is van laaggradige ontstekingen, chronische stress, een immuunsysteem dat altijd maar op actief staat, is er constant energie nodig voor deze systemen.  Het immuunsysteem gaat met alle aandacht lopen.
De lever moet dan glucose gaan aanmaken.  Dit heet gluconeogenese.
De lever is op dat ogenblik insulineresistent of ongevoelig voor insuline omdat het dan heel veel glucose moet maken.

Wist je dat de lever meer dan 500 functies heeft?  Glucogeonese is één van de belangrijkste functies van de lever.  Ontgifting is dat ook maar bij een chronisch actief immuunsysteem is er geen plaats meer voor ontgifting en dat kan gevaarlijk zijn want als de lever niet kan ontgiften dan vormt dat een zeer grote belasting voor de lever zelf en het ganse lichaam.  Uiteindelijk ga je van ‘niet meer kunnen ontgiften’ langzaam dood.

 

Als lever niet detoxt dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak waarom de lever niet detoxt.

Ontgiften kan daarenboven echter alleen plaatsvinden als er een optimale functie bestaat van de uitscheidingsorganen: de darm, de lever, de nieren, de longen en de huid. Het is dan ook belangrijk om tegelijkertijd ervoor te zorgen dat naast insulineresistentie en stressreductie, de darmfunctie is hersteld en het voedingspatroon is aangepast. Het gaat dus altijd om een totaaltherapie.

Weetje: indien de lever niet goed functioneert, dan worden de gifstoffen bij detoxificatie in het vetweefsel ingebouwd. Bij een detox- of afvalkuur wordt het vetweefsel afgebroken en komen deze gifstoffen weer vrij. Daarom is het beter om eerst de werking van de lever te verbeteren, voordat er begonnen wordt aan een detox/ontgiftigingskuur.  Dan kan de lever de vrijgekomen toxinen alsnog goed verwerken.`

Mogelijke symptomen bij niet kunnen ontgiften, zijn: jeuk over ganse lichaam, hoofdpijn, hormonale disbalans.

Vooral ontoereikende levensgewoonten ondermijnen de ontgiftingscapaciteit van de lever. Fruit en groenten vormen de belangrijkste bronnen voor leverontgifting.  De hoeveelheid vezels binnen de voeding blijkt van doorslaggevend belang te zijn voor de ontgiftingscapaciteit van de lever, de darm en de nieren.  Belangrijke vezels zijn inuline en fructo-oligosacchariden (FOS, inulineketens) en zitten onder andere in fruit, groente, noten en zaden.

Suiker en andere geraffineerde koolhydraten, linolzuur, alcohol, tabak, bewegingsarmoede en stress belasten de ontgiftingscapaciteit. Het is dus bv. beter om een kuur met groentesap te doen, dan met fruitsap (veel suikers).

Zorg dus goed voor je lever zodat je lever goed voor jou kan zorgen!

Als je wil weten of jouw lichaam aan ontgifting kan doen, kan je steeds bij mij terecht.

Vind je dit artikel interessant?  Sla het op of deel het met vrienden en familie.

Veel leesplezier!

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Ga na wat voetreflexologie voor jou kan betekenen.  Probeer het eens uit.

We zijn 1 oktober vandaag en dat wil zeggen… jaja alweer een nieuwe maand en dus een nieuwe blog.
Voor de maand oktober wil ik graag uit de doeken doen wat voetreflexologie is en wat het eventueel voor jou kan betekenen.  We zijn volop herfst wat vandaag extra goed te voelen is: koude en regen wisselen elkaar voortdurend af.  Daarom leek het mij goed om het begin van de herfst te starten met een blog over de warmte en heilzaamheid van voetreflexologie.

Onze voeten brengen ons 4 keer de wereld rond.  Ze brengen ons overal.  Maar we verstoppen ze de hele dag in onze schoenen (iets wat onze voorvaderen nooit deden).  Ze zijn onze steun en dragen ons ganse lichaam.  Zij bepalen onze richting, ook in figuurlijke zin!  Voeten zijn zo veel meer dan wat we van onze voeten verwachten! En toch krijgen onze voeten maar weinig erkenning voor het werk dat ze verrichten.

De wereld ligt aan je voeten 

Hoe werkt voetreflexologie en wat heb je eraan?

Het is belangrijk voor ons lichaam om goed in de gaten te houden waar energie nodig is en waar het aan opgaat. Hiertoe beschikt het lichaam over een netwerk van sensoren en regelsystemen op het niveau van weefsels en organen. Een goede gezondheid heeft alles te maken met een goede energieverdeling.  Klachten zijn vaak een gevolg van energieverlies.  Ziekte is een gevolg van onevenwicht en blokkades in die doorstroming.

Voetreflexologie zet zich in daar waar de meeste nood is.  Is er een onevenwicht in energie?  Waar is er een tekort?  Waar is er teveel energie? Via  drukuitoefening op bepaalde zones op je voet wordt het evenwicht in energieverdeling nagestreefd.

De oorzaak van de klacht achterhalen, is steeds mijn doel en dat verschilt van louter symptoombestrijding. Vaak gaan klachten hand in hand met een onevenwicht in voeding-beweging-ontspanning-slaap. Daarom start ik een sessie voetreflexologie altijd eerst met een aantal specifieke vragen.  Samen met de klant wordt er een behandelplan opgesteld zodoende er specifieker ingezet kan worden op eventuele klachten.

Reflexologie is natuurlijk omdat ik het lichaam zelf zijn werk laat doen.  Deze acute prikkels kunnen het lichaam namelijk helpen om zijn homeostase of evenwicht terug te vinden. Reflexologie is dus ter ondersteuning van het zelfgenezend vermogen én de immuniteit.  Er wordt samen met de klant gekeken hoeveel keer acute prikkels nodig zijn om het lichaam voldoende stimulans te geven.

Voetreflexologie is aangenaam.  Hekan preventief, curatief maar ook ontspannend worden ingezet.  

Enkele voordelen van voetreflexologie zijn:

  • Energietekorten aanpakken
  • Energieën weer volop laten stromen
  • Fysieke klachten reduceren
  • Hormonen uitbalanceren
  • Zenuwstelsel optimaliseren
  • Pijn reduceren
  • Slaap bevorderen
  • Bloeddoorstroming stimuleren
  • Overtollige afvalstoffen liquideren
  • Lymfe afvoeren
  • Ontspanning

Voor wie niet?

  • Mensen met koorts en besmettelijk ziektes
  • Mensen die lijden aan epilepsie
  • Bij een acute onsteking van het vaat-en lymfesysteem

Bij twijfel stem je best even af alvorens een afspraak te maken

De duur van een sessie voetreflexologie kan verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van zijn/haar wens en type klacht.

Zo, ik hoop dat ik jou wat meer informatie kon meegeven wat voetreflexologie eigenlijk is en wat het mogelijks voor jou betekent.

Aarzel niet me te contacteren als je nog met vragen zit.

En…

Er is méér…  

Iedere eerste weekend van oktober is er ‘het weekend van de klant’.  Ik wil graag nieuwe klanten belonen met 30% KORTING als ze morgen, 2 oktober of zondag, 3 oktober een afspraak boeken.

Verder geef ik een GRATIS sessie weg voor de 15e persoon die mijn berichtje deelt op Instagram of Facebook en mij hierin tagt.

Dat kan tellen, niet?  Véél succes!

 

Gezonde groet

Anne-Sophie

Is er een link tussen de consumptie van verzadigd vet en cholesterol en het optreden van hart-en vaatziekten?

Op 29 september vindt de Internationale dag van het Hart plaats.
Om die reden wens ik even in te zoomen op de consumptie van verzadigd vet en cholesterol die vaak wordt geassocieerd met hart-en vaatziekten (HVZ).

Het is echter de vraag of verzadigd vet en hoge cholesterolwaardes tot HVZ leiden.

Verzadigde vetten worden vaak gelinkt aan een hogere LDL-waarde (LDL is een soort vet in het bloed dat ook wel eens de naam ‘slecht vet’ krijgt).  Dat is echter voor een deel waar.  Ghee boter en kokosvet zijn uitzonderingen op deze regel.  Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat verhoogde LDL-cholesterolwaarden de levensduur niet verkorten, integendeel.

Daarenboven blijkt uit veel onderzoek dat cholesterol uit de voeding nauwelijks
invloed heeft op cholesterolwaardes in het lichaam.  Ik verwijs hierbij ook naar een eerdere video van mijzelf (27 januari 2021) waarin ik een artikel uit de doeken dat zegt dat steeds meer cardiologen beginnen in te zien dat het verkeerd was om ‘verzadigde’ vetten te weren uit de voeding om cholesterol tegen te gaan. Klik hier voor de video.  Cholesterol wordt dus in die zin niet meer als de grote boosdoener gezien.  Het is zelfs zo dat ons lichaam een eigen systeem heeft dat instaat voor de regulatie van de cholesterolwaardes.   Soms is het nodig om de cholesterol te doen verhogen omdat cholesterol heel wat heilzame effecten heeft.  Zo is cholesterol nodig om bv. bloedvaten te repareren, het staat in voor het maken van stevige celmembranen, het is een antipathogeen, vitamine D wordt ermee aangemaakt, alsook hormonen zoals geslachtshormonen en stresshormonen.  Het is wel opletten geblazen als de cholesterol-waardes te hoog blijven dan is er mogelijks een teken dat het homeostatisch proces niet goed werkt.

Suiker daarentegen!  Suiker in al zijn vormen (geraffineerde suiker, zetmeelrijke producten, siroop, honing, enz.) wordt gezien als één van de grootste boosdoeners.  In meerdere studies werd het risico op HVZ aangetoond bij het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten en suikers.  En niet alleen HVZ maar ook andere chronische ziektes zoals obesitas, diabetes, kanker, enz. worden veroorzaakt door de combinatie van bloedsuikerschommelingen, hyperinsulinemie en insulineresistentie.

Daarenboven heeft de consumptie van suiker nog andere nadelige gevolgen zoals:

  • Opgepoeft gevoel
  • Bloedsuikerschommelingen (suikerpieken) met insulinepieken als gevolg.  Teveel insulinepieken (hyperinsulinemie) maakt je ongevoelig voor insuline (insulineresistentie) wat de voorbode is voor heel veel chronische ziektes.
  • Insuline werkt anabool: maakt dik, doet groeien (ook al moet er niet gegroeid worden: daarom kan het de oorzaak zijn van bv. acné, PCOS of polycysteus ovarium syndroom, kanker, enz.)
  • Reactieve hypoglycemie met het nodige hongergevoel
  • Maaltijddip
  • Weinig energie
  • Voeding voor pathogenen zoals schimmels, parasieten, microben, bacteriën
  • Non-alcoholic fatty liver disease of leververvetting (niet door alcohol).  Fructose is een vorm van suiker dat onmiddellijk als vet wordt opgeslagen en je nog moeilijk kwijt geraakt.  De lever kan zo gaan vervetten (NAFLD)
  • Enzovoorts enzoverder

Zorg voor je hart, zorg voor jezelf, zorg voor je gezondheid!

 

 

 

 

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie

Gebod 9: werk met kleine stapjes naar jouw doel

We zijn vandaag 1 september.  Dit betekent: eerste schooldag, eerste dag van een nieuwe maand, misschien wel eerste stap naar een nieuw begin en avontuur?  En laat dit nu net hetgeen zijn waar ik het over wil hebben deze maand.
Zoals beloofd breng ik elke maand van 2021 een gebod uit met informatie en tips voor een gezond(er) leven.           September gaat over de kracht en het belang om kleine stapjes te zetten en zo naar je doelen en wensen te werken.

Vaak willen we veel ineens.  ‘Ik wil (terug) gezonder worden’.  ‘Ik zou moeten afvallen’.  ‘Ik kom niet meer aan sport toe’: zijn maar enkele oneliners die ik vaak te horen krijg.  Maar vaak zijn het ‘vrij algemene’ uitdrukkingen.  Iemand die iets aan zijn gedrag of situatie wil veranderen, doet er goed aan om eerst na te denken over wat hij of zij wil veranderen en op welke termijn hij of zij dit wil.  Probeer daarom je doel eerst kristal helder te krijgen.  Een vaag doel is geen doel.  En zonder doel is er geen resultaat.  Het is dus belangrijk dat mensen zicht krijgen op wat zij precies willen, hoe zij dat gaan doen, of zij het eigenlijk wel echt willen (of dat eigenlijk iemand anders dat wil) en welke consequenties dit zal hebben voor henzelf en voor hun plannen.

Als therapeute ga ik steeds op zoek naar het hogere doel of de ultieme wens van mijn klant.  Als die in kaart gebracht kan worden dan raakt deze aan zijn of haar kern waardoor de motivatie groter is; het stimuleert hem of haar zijn/haar gedrag (blijvend) te veranderen en gezonde gewoontes vol te houden.  Zelf zet ik steeds in op 3 peilers: kennis, attitude en gedrag.  Het is belangrijk om de kennis te vergroten (bijvoorbeeld over voeding) zodoende de klant weet hoe, wat of waarom.  Attitude:  de houding aanpassen (‘ik ben bereid om voor andere (ongekende) voedings- middelen te kiezen’): onbekend is vaak onbemind.  En uiteindelijk het gedrag aanpassen (‘ik zorg ervoor dat elke maaltijd voldoende eiwitten en gezonde vetten bevat omdat ik weet wat het doet met mijn lichaam en het me helpt om mijn ultieme doel na te streven’).

So if you’re just starting your journey to get healthier, it’s ok to start small…

Start klein

Daarbij is het belangrijk om het hogere doel om te zetten in subdoelen zodat de persoon steeds kleine stapjes kan zetten richting zijn/haar ultieme wens.  Net als we vaak het advies meegeven om plannen en ideeën neer te schrijven indien je hoofd er vol van zit of je agenda er bij te nemen om zaken te gaan inplannen, probeer ik aan de hand van hapklare stapjes ook rust te creëren in het hoofd van de klant.  Mensen kunnen het anders te groots zien en zo overweldigd worden en hierdoor gedemotiveerd geraken en afhaken.

Subdoelen worden dus zo concreet mogelijk gemaakt met het ezelsbruggetje SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden).  Dat kan bv zijn 20 kg verliezen op een half jaar tijd.  Een BMI daling van 5 op 1 jaar.  Een normale stoelgang op 3 maanden, enzovoort.

Neem nu het voorbeeld van iemand die nooit een boek leest en plots zichzelf oplegt om elke week een boek uit te lezen.  De vraag is: is dat realistisch?  Acceptabel?  Ontstaat er hierdoor geen zelfgecreëerde druk?  Zelfs één bladzijde per dag lezen kan voldoende zijn en is veel beter dan helemaal niet lezen!  En zelfs door stelselmatig te lezen en je tempo hierin rustig op te bouwen, kan je nog steeds van alle voordelen die we hierboven hebben genoemd, genieten.  Klein beginnen kan betekenen dat je elke ochtend een paar alinea’s van een goed boek leest of een blogartikel over een onderwerp dat je interesseert.  Zodra dat comfortabeler aanvoelt en het makkelijker wordt om te lezen, kun je daar een paar pagina’s of 30 minuten lezen van maken.

Geloof ook in je doel.  Als je er niet in gelooft, ga je het ook niet halen.  Herinner je je mijn vorige blog (klik hier)  waarin ik hamerde op het belang van visualisaties en positieve gedachten: ‘ik wil er iets aan doen, ik kan dit ombuigen, ik kan dit betalen, het is voor mijn gezondheid, I can do it, ik ben dit waard, het is de investering waard.’
Mediteren kan je daar ev. bij helpen: creëer rust om de visualisaties en affirmaties te laten inwerken.

Nog een tip die ik kan meegeven, is probeer niet te streng voor jezelf te zijn.
We leven allemaal in patronen en gewoontes.  Het is kwestie om patronen of gewoontes te doorbreken en dat is niet gemakkelijk.

Leg je focus daarom niet té scherp.  Zorg dat het amusant en draaglijk blijft, zoniet is de kans groot dat je ermee stopt nog voor je wel en goed begonnen bent.   Gun jezelf alles. Probeer alles uit en haal dan die zaken die minder goed of slecht voor je zijn eruit.  Want de angst van veel mensen is om in te boeten op wat je nu hebt.

Kan of durf je niet onmiddellijk overschakelen op een ‘ander’ voedingspatroon of iets wegnemen uit je voedingsgewoontes, voeg dan in de eerste instantie iets toe.  Blijf bv. wat brood eten, maar breid daarnaast je voedingspalet aanzienlijk uit.  Als je van alles een beetje zou eten, is geen enkel voedingsmiddel schadelijk.  Een beetje brood eten, kan geen kwaad. Van tweemaal brood en één keer pasta eten per dag daarentegen, word je langzaamaan ziek.

Een kleine verandering in je eetgewoontes kan al een groot effect op je gezondheid hebben

Wat ik in mijn praktijk dus doe, is om niet de focus te leggen op wat er niet meer mag, maar wel op wat er wel nog mag.  Ik spreek nooit van een dieet.  Een dieet geeft restricties en wordt voor een bepaalde tijd uitgevoerd.  Ik wil een verandering in levensstijl, in denken, voor lange termijn dus en niet voor even.  Het woord zegt trouwens die-eet.  Het is dus iemand die eet maar met een andere mindset.  Vaak is het uit een onwetendheid dat de neus wordt opgetrokken voor bepaalde zaken.  Maar alleen maar het toelaten of omarmen van iets waar je niets van afweet, is al een eerste (kleine) stap in de goede richting.  Om af te wegen, te tellen of beperken in calorieën moet je dus niet bij mij zijn: want dat houdt niemand vol.

Zo, dit gezegd zijnde.  Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt!
Jullie weten me te vinden bij eventuele vragen.

Tot volgende maand: dan leg ik uit wat voetreflexologie is en wat het eventueel voor jou kan betekenen.  Ook hier geldt vaak “onbekend is onbemind”, dus laat me via kennis eventueel jouw attitude en gedrag hierbij vormgeven.  Laat het ongekende dus iets worden dat je bemint 😉

Deel dit artikel op jouw Instagram-pagina of facebook-pagina, tag mij hierin of toon mij een printscreen en maak kans op een gratis consultatiegesprek ter waarde van 55€.  Good luck!

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Depressie en de link met onze darmen

Door Corona was er heel wat gaande in ons leven: geen sociale contacten meer, minder hormonale gebeurtenissen door bv. het gebrek aan een hand of een zoen geven, knuffels, minder seks voor singles, geen immunologische reacties enz.

Dit is een kweekbodem voor een depressie.

Een depressie heeft te maken met neurotransmitters: serotonine, dopamine, GABA, acetylcholine, enz. We kennen zo’n 60 neurotransmitters. Het zijn signaalstoffen tussen zenuwen.  Is er een stoornis of gebrek dan ontstaan depressieve klachten.  Neurotransmitters worden niet alleen in de hersenen maar ook in onze darmen gevormd.

Onze darmen hebben een eigen zenuwstelsel en worden daardoor ook wel tweede brein of ons 2e gut genoemd.  Daarenboven zijn ze onlosmakelijk verbonden met het centrale zenuwstelsel, onze hersenen, via de Nervus Vagus.  Door de verkeerde voeding te nuttigen, worden de verkeerde darmbacteriën gevoed en komen er gifstoffen vrij die gemakkelijk door de bloedhersenbarrière geraken en zo bepaalde delen van de hersenen blokkeren (naast spijsverteringsklachten, inflammatoire darmziekten, darmkanker, enz).  De toestand in onze darmen bepaalt dus voor een heel groot stuk ons gedrag en het ontstaan van ziektes.  En goed voorbeeld is gedragsverandering na het drinken van alcohol en energiedrankjes of het eten van suikers en granen.

Met andere woorden: er bestaat wel degelijk een link tussen eten en gelukkig zijn.

Moodfood zoals snoep, chips, gebakjes, chocolade bestaat dus niet. Het heeft zelfs een averechts effect.  Ook anti-depressiva zijn geen goede raadgever en worden best rustig afgebouwd om erger te voorkomen.

En waarom zegt men dat humor helpt tegen een depressie?  Dat komt omdat er andere neurotransmitters worden aangemaakt bij positieve gevoelens dan bv. bij woede of angst.

Conclusie: Het microbioom of onze darmbacteriën beïnvloeden wel degelijk onze gemoedstoestand. De echte gelukmaker is een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een evenwichtige en gevarieerde voeding met veel vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels en minder bewerkte koolhydraten en granen.

Meer informatie nodig?  Contacteer me.

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Er komt een beetje schot in de zaak…

Er komt een beetje schot in de zaak… in mijn zaak…een beetje… 
Sinds oktober vorig jaar ben ik gestart met het strippen van 2 mooie praktijkruimtes:
de ene zal dienen voor mijn coachinggesprekken voor mensen met gezondheidsklachten, in de andere ruimte kunnen mijn klanten erbij komen liggen want dan staat hen voetreflexologie te wachten.

De Corona periode zorgde voor een jewelste drukte bij stielmannen.  Veel burgers hadden plots een lumineus idee: hun huis verbouwen.  En ik was daar eentje van…
Dit had als gevolg dat mijn geduld op de proef werd gesteld.  Van werken waar ik dacht dat die eind mei achter de rug zouden zijn, zal ik blij mogen zijn als dit eind dit jaar kan.

Kijken jullie even mee naar de situatie “VOOR”?  Klik om te downloaden

  2E4A0638-DD7D-4E03-959C-E60F5ACA3138.jpeg695DAD87-B2ED-4552-B4EA-F3A4D8CEAB61.jpeg97DBCBA6-A883-4953-ABD6-8F03488ED2A2.jpeg
Nu hopen dat ik snel enkele foto’s van “NA” kan showen.

Toch wil ik even meegeven dat jullie tijdens de werken nog steeds bij mij terecht kunnen.  Mijn raamsticker laat misschien anders uitschijnen… Oh no!!  Daarom heb ik beslist om de werken niet af te wachten om een nieuwe raamsticker of etalage te ontwerpen.

Alle mogelijke ideeën hieromtrent zijn dan ook meer dan welkom. Hoe pak ik een etalage aan?  Wie kan mij hierbij helpen?  Of toch liever een definitieve raamsticker? En wat zet ik dan op mijn raamsticker zodoende het duidelijk is voor passanten wat mijn core-business is?
Met gezonde groet, 

Anne-Sophie, uw coach naar een gezond(er) leven.  Van kop tot teen
Orthomoleculair therapeute – Erkend diabeteseducator – Voetreflexologe

Gebod 8: als je het begrijpt dan is het niet moeilijk. In de verandering ligt de oplossing = nothing changes if nothing changes

We zijn 1 augustus vandaag, een nieuwe maand.  Dus…. het is alweer tijd voor een nieuwe blog.
Zoals beloofd breng ik elke maand van 2021 een gebod uit met informatie en tips voor een gezond(er) leven.  Augustus gaat over veranderingen die nodig zijn om gewoontes te doorbreken.  In veranderingen schuilt de oplossing.  En éénmaal je het begrijpt  dan is het niet moeilijk.

Herinneren jullie zich nog mijn gebod 4 waar ik jullie vroeg of jullie weten waarom we koolhydraten, eiwitten en vetten nodig hebben?  (Mijn blog kunnen jullie hier nalezen).  Toen stipte ik aan dat zeker 95% van mijn lezertjes niet echt zullen weten waarom we macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten naar binnen werken.  Toen had ik het over: “Weet wat je eet.  Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven.”  Dus als je effectief weet waarmee je bezig bent, als je effectief weet waarom je eiwitten, vetten of koolhydraten naar binnen werkt dan is dat al veel.  Daarmee bereik je al héél veel.

Als je het begrijpt dan is het eigenlijk niet zo moeilijk

Vorige week postte ik op mijn Instagrampagina dat voeding misschien wel het meest belangrijke ‘werktuig’ is in mijn medische gereedschapskist.  Met 1 werktuig kan je al veel bereiken, maar samen met andere werktuigen kan je misschien wel mooiere dingen construeren of opbouwen.  Zo is het ook belangrijk om ook beweging, bioritme, stress, omgevingsfactoren, toxines, emoties, genetica, epigenetische programmering enz. in de bouw van jouw gezondheid te betrekken.  In 1 blogartikel al deze werktuigen uit de doeken doen zou niet haalbaar zijn, maar ik tracht steeds via blogs, posts op Facebook, Instagram en via nieuwsbrieven telkens een stukje van mijn verhaal naar buiten te brengen.  Weet dat het (net zoals ik niet in 1 artikel over àlles kan schrijven) daarom ook niet de bedoeling is dat jij in 1 x met al deze tools aan de slag gaat.  Dat is trouwens voer voor een volgend blogartikel.  In gebod nummer 9 geef ik jou advies om kleine stappen te zetten, om met kleine aanpassingen naar je doel te werken.

Deze 3 punten moet je voor jezelf even neerpennen.

1. Maak het voor jezelf helder wat je wil.  Waar droom je van?  Wat is jouw grote wens?  Is die hapklaar of kan deze worden onderverdeeld in subwensen?

2. Doe aan zelfanalyse.  Waar sta je nu?

3. Time for action.  Wat houdt je tegen?

 

De kleinste verandering maak het grootste verschil.

Onderschat daarbij de kracht van gedachten niet oftewel Selfulfilling Phropecy.
Wat je denkt, stuur je.  Wat je je visualiseert, stuur je.
Dus als je ervan uitgaat dat het je toch niet zal lukken dan is de kans inderdaad groot dat het niet zal lukken.  Als je ervan uitgaat dat het allemaal te lang zal duren, dat er toch niet onmiddellijk resultaat zal zijn of dat het te duur zal zijn, dan stuur je het in de verkeerde richting.
Probeer dus je mindset positief te houden:  ‘ik wil er iets aan doen, ik kan dit ombuigen, ik kan dit betalen, het is voor mijn gezondheid, ik kan dit, ik ben dit waard, het is de investering waard.’  Dan gaat dat ook zo zijn!!  Stay positive!
Probeer jezelf geen regeltjes of restricties op te leggen.  Probeer ook niet in goed en slecht te denken.  Anders heb je snel te maken met ‘verbod’ waardoor je je rap schuldig voelt als je iets niet deed ‘zoals het boekje’.  Want dat kan wel eens het ‘averechtse’ effect hebben.
Volgende maand zal ik je effectief enkele voorbeelden geven van kleine aanpassingen om naar je doel te werken.  Het belang van kleine stappen te zetten.  So stay tuned!
Deel dit artikel op jouw Instagram-pagina of facebook-pagina, tag mij hierin of toon mij een printscreen en maak kans op een gratis consultatiegesprek ter waarde van 55€.  Good luck!

Tot volgende maand,

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Gebod 7: Eet liever minder op een dag dan meer. Intermittent fasting: feit of fabel?

Sinds eind 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Iedere maand 1 gebod.  De tijd vliegt razendsnel voorbij: ondertussen is de helft van het jaar 2021 achter de rug.
En zo komen we bij de maand juli met gebod 7 uit: “Eet liever minder op een dag dan meer.  Intermittent fasting: feit of fabel?”

Hoeveel maaltijden eet jij per dag?  

Het antwoord op deze vraag is gemiddeld 3.  Dan spreken we van hoofdmaaltijden: ontbijt-lunch-avondmaaltijd en hebben we het nog niet over tussendoortjes.  Meestal komen daar nog 1 of 2 zelfs meer dan 2 tussendoortjes bij.  5 keer stoppen we dus iets in ons mond.

En wat eet jij dan als maaltijd?  

Brood en aardappelen komen regelmatig aan bod, vooral zweren mensen bij brood:  wat moet men anders wel gaan eten als ontbijt of lunch?  Een vraag die ik dikwijls op mijn bord krijg.  Aardappelen en brood: 2 bronnen die uit koolhydraten bestaan.   Een eiwit-bron of goed vet is minder vanzelfsprekend.

Doch speelden in de evolutie niet koolhydraten maar wel vetten een dominante rol in de brandstofvoorziening van de mens.  De KH-voorziening was zeer bescheiden.  Dit wordt ook weerspiegeld in de functie van onze pancreas.  Slechts 1 à 2% van zijn functie is endocrien, wat betekent dat voor een heel minimum stuk de pancreas het hormoon insuline aanmaakt voor verwerking van koolhydraten of glucose.

Herinner je nog mijn blog over gebod 5 waar ik uit de doeken deed hoe je suikerpieken of bloedsuikerschommelingen zoveel mogelijk moest vermijden omdat we anders insulineresistent worden met alle problemen die hieruit ontstaan?  Lees het artikel hier.

Een andere evolutionair aspect dat we meedragen is dat ons immuunsysteem steeds geactiveerd wordt als we iets in onze mond steken.  Van eten gaan wij ontsteken.  Waarom is dit? Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam om eventueel het gevecht aan te gaan met bedorven voedsel of voeding met slechte bacteriën, schimmels of parasieten of zelfs gif.  De mate van ontsteken is wel verschillend naargelang de soort voeding.  De postprandiale inflammatie is veel hoger na consumptie van niet evolutionaire voeding.
Hoe meer we eten, hoe meer ons immuunsysteem dus getriggerd wordt en hoe meer energie het nodig heeft om zich staande te houden.  Dit gaat ten koste van andere cellen/weefsels/systemen in je lichaam.  Dus eet je meer dan 3x per dag komt dit op hetzelfde neer als insulineresistent zijn omdat alle energie (glucose) naar het immuunsysteem gaat en nergens anders.
Hier heb je dan ook onmiddellijk een antwoord op de vraag of intermittent fasting een fabel of eerder feit is.  Wat denk je zelf?  Ik zeg feit!  Intermittent fasting wil zeggen dat je gedurende een welbepaalde tijdspanne niets eet.  De bekendste vorm is 16-8 (uren) maar er zijn ook andere vormen zoals bv. 2-5 (dagen), enz.  Met intermittent fasting ga je sneller over op vetverbranding.  Leven op een beperkte beschikbaarheid van koolhydraten verhoogt de capaciteit tot vetverbranding en de oxidatieve capaciteit van spieren.  Een koolhydraatrijk dieet saboteert de capaciteit tot vetverbranding.

En als je eet, doe het bij rust:  laat niet teveel prikkels toe, maar maak het gezellig door je te laten omringen door mensen die je dierbaar zijn.  Waarom rusten?  Ook hier weer speelt evolutie.  Onze jagers-verzamelaar voorouders legden vaak lange afstanden af vooraleer ze iets om te eten vonden.  Gemiddeld hadden zij zeker 25-30 kilometer gewandeld per dag en hadden zij wel wat rust verdiend.  Na het klaarmaken van de maaltijd was er dan ook gewoon rust bij de maaltijd.
En hiermee stip ik ook weer het belang van nuchter bewegen aan (zie hiervoor gebod 2 door hier te klikken).  Beweging voor je maaltijd beschermt zelf tegen ontstekingen!

Gebod 6 voor 2021: Wat eten we daadwerkelijk? En wat zouden we moeten eten?

Sinds eind 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.  Iedere maand 1 gebod.
Het is weer zover.  Een nieuwe maand dient zich aan.
Voor de maand juni wil ik jullie meenemen in het verhaal van wat we daadwerkelijk eten en wat we zouden moeten eten.  

Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt! Veel leesplezier!

Het vissers/jagers-verzamelaarsbestaan was een manier van leven die ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden ontstond.  De natuurlijke habitat van de homo sapiens is altijd de kuststreek geweest, vermoedelijk Afrika.  De mens at toen vooral vis, schaaldieren, algen, vogels, wat vlees (kleine zoogdieren) en eieren.  Daarnaast was plantaardig voedsel (vruchten, knollen, zaden, noten, pitten) een belangrijke voedingsbron.
Op dagelijkse basis boden we weerstand tegen de wisselvalligheid van de natuur.  De genen die wij nu bezitten, passen nog steeds het best bij het leven toen ipv een sedentair en stedelijk bestaan.  In die zin bestaat er een mismatch tussen de genetische ‘behoeften’ van de mens en zijn huidige leefomgeving.

De eerste echte mismatch tussen genen en omgeving wordt gevormd door het ontstaan van de landbouw, ongeveer 10000 – 12500 jaar geleden.  Een groot voordeel van het telen van gewassen en houden van vee was een toename van de hoeveelheid voedsel, maar landbouwvoeding is lager van kwaliteit en minder divers dan de gevarieerde voeding van jager-verzamelaars.
De gemiddelde Europese boer at vooral tarwe, rogge en gerst.  Daarnaast vulde hij deze voeding aan met erwten en linzen, af en toe vlees, melk en kaas.

Granen worden dus pas relatief kort in zeer grote hoeveelheden gegeten.  Daardoor is de menselijke spijsvertering nog niet geheel aangepast op een goede vertering.  Het koolhydraatgehalte van granen is relatief hoog zodoende ook de bloedsuikerspiegel relatief stijgt na het eten van granen (en bloedsuikerpieken en -dalen moeten we absoluut vermijden, zie hiervoor één van mijn vorige blogs door hier te klikken).  Daarnaast bevatten granen relatief veel antinutriënten.
Verschillende onderzoeken komen tot de conclusie
dat de overgang naar voeding waarin graan een hoofdrol speelt, heeft geleid tot de ontwikkeling van chronische inflammatoire en degeneratieve ziektebeelden zoals obesitas, diabetes type 2 en hart-en vaatziekten en talloze nutriëntentekorten, waaronder vitaminedeficiënties, ijzertekorten en mineraalstoornissen van de botten en tanden.  Boeren ontwikkelden ziekten die jagers-verzamelaars niet hadden zoals bv. scheurbuik (tekort aan vitamine C), anemie (gebrek aan ijzer), kroep (gebrek aan jodium), Beri Beri (gebrek aan vitamine B1) enz.

Dankzij de lichaamsoneigen samenstelling veroorzaakt het drinken van koemelk bij bepaalde personen problemen.  Geen ander zoogdier dan de mens drinkt langer melk dan tijdens de

zoogperiode van zijn eigen soort.  Zuivel bevat lactose en caseïne die gezondheidsklachten kunnen geven.

Groente bevat relatief meer koolhydraten en minder nutriënten dan vroeger.    Landbouwgif wordt ook rijkelijk gespoten op groente en fruit.

Vlees bevat meer vet en minder eiwitten dan in de oertijd.  Daarenboven wordt antibiotica gebruikt in geteeld vlees en gekweekte vis.

Vervolgens hebben we sinds de industriële revolutie steeds meer bewerkte producten met transvetzuren, suikers en (snelle) koolhydraten aan ons menu toegevoegd. Tegelijkertijd zijn we veel minder vis, groenten en fruit gaan eten.  We zijn helemaal niet aangepast om voeding te eten met veel suikers en maar heel weinig vezels.

Sommige adaptaties bleken gunstig, andere zijn ongunstig geworden.

Ok, toegegeven onze levensverwachting ligt nu wel een pak hoger dan duizenden jaren.  Misschien zit ook de uitroei van honger, verbeterde hygiëne, enkele medicijnen, lagere kindersterfte en het hebben van minder kinderen hier voor iets tussen?   En levensverwachting zegt natuurlijk niet alles.  De huidige mens wordt gekenmerkt door een langer, maar ongezonder leven.

Bovendien eten we tegenwoordig bijna de hele dag door: drie hoofdmaaltijden en vaak nog 3 of meer (vaak suikerrijke) tussendoortjes of snacks. Dit is vermoedelijk niet zoals de oermens gegeten heeft.  De meeste mensen eten 20% teveel dan nodig`.

Wat je dus moet doen, is je lichaam voeden, volgens waar je genen op ingesteld staan, daarom heet het ook voedsel.  74 % van onze voeding is niet conform aan de verwachtingen van onze genen.  Met het inachtnemen van bovenstaande en rekening houdend met deze verhoudingen brengen we ons lichaam terug naar hoe er in vroegere tijden gegeten werd.  Dat is het belang van onze evolutie.

P.S. Het is niet omdat mensen het eten dat het menseneten is.
Denk daar maar eens over na!

Gebod 5: hoe de toename van chronische ziektes samenvalt met een verandering in ons voedingspatroon. De cruciale rol van insulineresistentie hierbij en het belang van ons microbioom en darmen.

Voor de maand mei had ik jullie gebod 5 beloofd.  Dit gebod zou gaan over de toename van chronische ziektes die samenvalt met de verandering in ons voedingspatroon van de laatste 50 jaar.  Insulineresistentie speelt hierbij een cruciale rol en onderschat daarbij ook onze darmen en ons volledig microbioom niet.

De leefomgeving die we tegenwoordig bieden, lijkt in niets meer op die van vroeger.  Sinds de landbouw- en vooral industriële revolutie zijn onze nutriënten enorm veranderd.  Het is pover gesteld.  Het voortdurend bewerken van dezelfde bodem, de uitputting van onze gronden, het gebruik van pesticiden en herbiciden, luchtvervuiling, enz.  zorgen voor voeding die “leeg” is.  Onze groenten en fruit zijn niet meer de groenten en fruit zoals ze ooit waren.  Ze bevatten veel minder vitaminen en mineralen én smaak.  Voorts hebben we heden ten dage vaak te maken met enorm veel ‘voedsel’ en zelf keuzestress voor ‘bewerkt’ voedsel met een overmaat aan koolhydraten en suikers.  En daar wil ik wel even dieper op inzoomen.

Eerst en vooral zorgt veel eten voor ontstekingsreacties.  Iedere keer als we iets in ons mond stoppen, ontsteken we.  Dat komt omdat ons lichaam nog steeds zo is ingesteld als duizenden jaren geleden: het lichaam is alert voor hetgeen we telkenmale naar binnen spelen.  Je zou maar eens iets met slechte bacteriën, schimmels of parasieten eten of gif.

Ten tweede: teveel suikers eten zorgt ook voor problemen.  Je ontwikkelt hiermee suikerpieken.  Dit wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel enorme pieken en dalen zal kennen.  Dit geldt net zo voor insuline, want insuline reageert op de hoeveelheid suiker in je bloed.  Maar als er teveel van een hormoon in ons bloed aanwezig is, kan er zich een omgekeerd effect voordoen: we worden ongevoelig voor dat hormoon.  We worden insuline’resistent’.  Ook onze lever reageert op zijn manier op over-eten: die wordt ook insulineresistent.  Hierdoor blijft de lever glucose produceren, terwijl er al zoveel glucose in de bloedbaan staat.  Een gevolg is hyperglycemie en hyperinsulinemie.  Teveel van elk dus.  Insuline is een groeihormoon en zorgt voor celdeling.  Hoge insulinewaarden zorgen voor meer opslag van vet in de lever, je krijgt een vette lever, perifeer vet wordt niet meer verbrand (anabool), je wordt obees, mogelijks ontwikkel je diabetes en het kan zelfs een voorbode zijn voor kanker.
Met andere woorden: die pieken moet je zoveel mogelijk vermijden omdat ze op termijn tot chronische ziektes kunnen lei(ij)den.

Wist je trouwens dat  30% van de (top)voetballers insulineresistent is omdat ze vaak koolhydraten bijnemen?  Als topsporter hoef je geen koolhydraten bij te nemen voor een sportprestatie.

Insulineresistentie moeten we dus ten alle tijde vermijden!

Andere voorbodes voor chronische ziektes zijn bijvoorbeeld ons beperkte beweegpatroon en het zittende leven, verstoorde bioritmen, stress, maar ook de manier van geboren worden en lekkende darm (barrière) of laaggrade ontstekingen.

Een low grade ontsteking zet ons immuunsysteem op constant actief.  Dit is dure energie want kost ons veel energie.  Het immuunsysteem haalt zijn energie uit koolhydraten en zorgt ervoor dat er niets van energie naar de cellen gaat.  Het immuunsysteem eist alles op.  Hierdoor word je insulineresistent.

Maar ook stress vraagt veel energie.  Zowel een actief immuunsysteem als stress zoeken allerhande manieren om in leven te blijven ten koste van andere systemen.  Een simpel voorbeeld waaraan je dat kan merken, is als je een griep hebt.  Het afweersysteem heeft meer energie nodig waardoor het spierweefsel insulineresistent wordt.  We hebben dan in ieder geval geen zin in bewegen en krijgen vaak ook spierpijn.  En rust zorgt er dan weer voor dat het immuunsysteem alle energie die er is naar zich toe kan trekken.

Ten derde hebben wat we eten, hoeveel keer we iets eten en de factoren eerder opgenoemd een directe invloed op de samenstelling van ons microbioom.  Ons huidig microbioom heeft nog weinig te maken met het microbioom van onze voorouder-jagers-verzamelaars.  We spreken zelfs van een disappearing Micriobiome.  Onze vriendelijke en goede bacteriën veranderen door geraffineerde koolhydraten zoals aardappelen, pasta, brood.  Teveel van deze groep zorgt voor verzuring in onze darmen wat schimmels maar ook parasieten en wormen in de darmen kan veroorzaken.  Graan heeft een erg negatief effect op deze bacteriën.  Ook het eten van zoogdieren zorgt voor het binnenhalen van bacteriën die niet bestemd zijn voor ons, mens.  Chronische ziektes gaan gepaard met ernstige verstoringen van het microbioom.  Het is dus belangrijk om het aantal goede bacteriën te laten toenemen en het aantal slechte bacteriën weg te nemen.  Groenten (30 per week, 120 per maand), fruit (2-3 per dag), prebiotica, probiotica en hormetische prikkels zoals honger, dorst, koude, hypoxie zorgen voor de stimulatie en aanmaak van die bacteriën die we kennen bij de homo sapiens van duizenden jaren terug.

Ik hoop dat je hiermee weer een beetje wijzer bent geworden en ik hoop dat je weer zal aansluiten voor het volgende gebod “Wat eten we daadwerkelijk en wat zouden we moeten eten” voor de maand juni.

Ik kijk er naar uit.

Jij ook?  Alvast tot dan!

Gebod nr 4. Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven

Wie weet waarom we suikers of koolhydraten nodig hebben?  Wie snapt de noodzaak van (goede) vetten?  Waarom moeten we eiwitten eten?  Ik durf wedden dat zeker 95% van diegene die nu mijn blogtekst leest helemaal niet weet wat we voor wat precies kunnen inzetten of waarom.

Wel, ik zal het u zeggen.  Of toch proberen om een beknopte samenvatting te geven zodoende jullie mee zijn met de kern van het verhaal.

Weet wat je eet. Eten is een noodzaak. Bewust eten een kunst.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor het opmaken van bindweefsel dat zowat overal in ons lichaam terug te vinden is: tanden, botten, haren, pezen, ligamenten, spieren, enzovoort.  Ze dienen voor opbouw en herstel.  Verder zijn eiwitten ontzettend belangrijk voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die bij talrijke processen in ons lichaam betrokken zijn en zelfs onmisbaar zijn.  Denk bij hormonen aan bv. insuline, adrenaline, cortisol, testosteron, oestrogeen, schildklierhormoon, melatonine.
Een voorbeeld: als er geen adrenaline of cortisol zou zijn dan kan er geen energie vrijkomen om ‘gevaar’ te bevechten, wat levensbedreigend is.

Oereieren, vis, schaal-en schelpdieren, gevogelte, wild
zeegroenten, noten, zaden & pitten, paddenstoelen, insecten

Vetten

Isolatie, warmte, bouwstof van onze celmembranen zijn slechts een aantal zaken waarvoor vetten instaan.
Vetten zorgen bovendien voor langzame energie of duurenergie.  We doen dus veel langer met vetten dan met koolhydraten!  Daarom is een ketogene vetverbranding wel bijzonder interessant te noemen.  Als jij je calorie-inname beperkt én koolhydraatarm eet zal je lichaam vetverbranding inschakelen om energie aan te maken.   Zo kan je dus ook opgeslagen lichaamsvetten omzetten naar energie.  Dit proces gaat pas van start als de glycogeenvoorraad (opgeslagen glucose) afgenomen is.
Weet wel dat er onder de noemer ‘vetten’ heel wat te verstaan is:  onverzadigde-, verzadigde- en transvetten.  Laat transvetten zoveel mogelijk achterwege: gebak, room, margarine, boter, chocolade, snoep, fastfood, kant-en klare maaltijden, sauzen en frietjes.  Focus u vooral op onverzadigde vetten zoals omega 3.

Vette vis (zalm, sardienen, makreel, maatjes, haring)
Schaal-en schelpdieren (oesters, mosselen, garnalen)
Chiazaad, walnoten, oereieren, grasboter, geklaarde boter

Koolhydraten

Wat we uit koolhydraten halen, is glucose.  En glucose geeft ons energie.  Wat op zich goed is maar de energie blijft slecht voor korte duur.  Koolhydraten geven snel energie.  Dat hebben we nodig voor fight and fee of vluchten en vechten voor het geval je snel de benen moet nemen.  Dat is het enige.  Koolhydraten zitten in groenten, fruit, fruitsap, frisdrank, aardappelen, pasta, brood, rijst.  Leg de nadruk hier voornamelijk op groenten en fruit.   Als je dagelijks tot 2-3 stukken fruit eet en een portie koude én warme groenten eet dan heb je méér dan voldoende van je dagdagelijkse behoefte aan koolhydraten naar binnen gewerkt.  Ons lichaam heeft niet méér nodig.  Een voordeel van groenten en fruit is daarenboven dat ze veel vezels bevatten zodoende de suikerspiegel slechts geleidelijk aan stijgt.

Groenten en fruit

De verhoudingen om dagelijks te eten die ik aanraad aan mijn patiënten zijn de volgende:

40% eiwitten

40% vetten

20% koolhydraten

Wat je dus moet doen, is je lichaam voeden en liefst niet volstoppen met brol.  74 % van onze voeding is niet conform aan de verwachtingen van onze genen.  Met het inachtnemen van bovenstaande en rekening houdend met deze verhoudingen brengen we ons lichaam terug naar hoe er in vroegere tijden gegeten werd.  Dat is het belang van onze evolutie.  Hierover meer in mei met gebod nummer 5 .

Het is niet omdat mensen het eten dat het menseneten is

Sinds halverwege november 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Voor de maand april was dit nummer 4.  Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt gehad!

Tot lees!

Gebod 3. Hoe is het met jouw slaap gesteld? Het belang van slaap

Wat gaat de tijd toch snel!  Al 2 maanden van 2021 zijn er voorbij.
Zou het daarom niet goed zijn om even stil te staan bij wat 2021 reeds voor jou met zich mee heeft gebracht en hoe het met je gezondheid is gesteld?

Voor de maand maart had ik jou gebod nummer 3 van mijn 12 geboden beloofd.  Ik geef je met plezier enkele inzichten mee over het belang van slaap.

Slapen: je recupereert fysiek en mentaal en stoomt je klaar voor de volgende dag, maar wist je dat slaap zoveel meer bewerkstelligt?  Het is wetenschappelijk bewezen dat tussen 7 en 9u slapen nodig is. Onze organen hebben 8u nodig om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren.  Ons brein kan genoegen nemen met minder.  Al bij een slaaptekort van 1u heb je maar liefst 40% meer kans op blessures!

Maar wat is chronisch slaaptekort en wat zijn de gevolgen hiervan ?
We spreken van chronisch slaaptekort als je een aantal weken minder dan 6u of tussen 6-7u hebt geslapen.

De gevolgen van chronisch slaaptekort:

De kans op een beroerte stijgt met 400 x
Je hebt 48% meer kans op een hartaanval
Permanent geheugenverlies
Insulineresistentie
Hogere BMI en buikomtrek
Groter hongergevoel en een kleiner verzadigingsgevoel
Belet dat je kan afvallen = kans op obesitas neemt toe

  • Meer kans op type 2 diabetes
  • Grotere kans op kanker
  • Slaapapneu = silent killer
  • Werkt stress mee in de hand omdat je te weinig REM-slaap hebt
  • Doet je immuniteit drastisch afnemen.  Je immuunsysteem vervult ’s nachts een belangrijke functie: het gaat de troep die in de hersenen is gevormd, afvoeren via het lymfesyteem.  Indien je te weinig slaapt, wordt er niet genoeg troep afgevoerd.  Dit kan er ev. voor zorgen dat het immuunsysteem ook overdag actief wordt wat niet de bedoeling is.  Een gevolg is dan dat ons immuunsysteem met alle energie gaat lopen en zo blijft er voor andere cellen niets over waardoor er ziektes ontstaan.

De nadelen van teveel slapen zijn dezelfde als van te weinig slapen.

Het positieve aan dit verhaal is echter dat slaap gelijkstaat aan gedrag en gedrag kan je leren.
Hierbij geef ik jou een aantal tips om een betere slaap te bevorderen:

1. De 2 R’s in je leven zorgen voor een betere slaap:

  • Rust.  Bouw je dag geleidelijk af. Bouw een uur voor je gaat slapen een slaapritueel in dat je rust geeft. Muziek? Medidatie? Een boek? Een warm bad?  Wat werkt er voor jou?  Maak van je slaap je hobby.
  • Regelmaat.  Ons brein is hier verzot op. Het ochtendtijdstip is belangrijker dan het avondtijdstip.  Het is dus beter om niet uit te slapen, ook niet in het weekend of op vakantie.  Behou het zelfde ritme als je kan.

2. Hou je darmen te vriend. Je hebt geen idee wat zij voor jou betekenen!  Zo zal +-85% van de aanmaak van serotonine in onze darmen plaatsvinden.  En serotonine is de voorloper van melatonine, het slaaphormoon.  Er is 400x meer melatonine aanmaak in de darmen dan in de hersenen.  Naast heel wat andere hormonen, worden ook 30 neurotransmitters aangemaakt in de darmen. GABA is een neurotransmitter dat belangrijk is om in-en door te slapen.

3. We gaan jammer genoeg veel te veel een gevecht aan met die neurotransmitters door teveel cafeïne. bv. 1 kop koffie heeft 24u nodig om het uit je lichaam te krijgen.

4.Het is een fabel te denken dat je slaap niet kan inhalen. Echter je lichaam doet dat zelf.  Je hoeft daarom niet bij te slapen.

5.Let op met powernapjes. Ze zijn uit den boze bij slaapstoornissen.

6. Slaapmedicatie doet niets aan je kwaliteit van slaap.  Het verkort je leven en zorgt ervoor dat de kans op darm-en leverkanker toeneemt.  Bovendien werkt het verslavend.  Er zijn natuurlijkere middeltjes die veel gezonder zijn om je slaap te bevorderen.

Voor je 30eis je lichaam er voor jou
Na je 30emoet jij er zijn voor je lichaam

Als gezondheidscoach is slaap één van de pijlers waarop ik werk.
Via dit artikel heb ik willen schetsen welke gezondheidsproblemen er namelijk kunnen ontstaan bij een gebrek of een teveel aan slaap.  Zo zie je maar dat alles met elkaar gelinkt is als het over gezondheid gaat.
Wil je nog meer informatie om je gezondheid op te krikken, kijk dan zeker eens naar mijn eeder geschreven blogteksten.

Veel leesplezier

Gezonde en zonnige groetjes,

Anne-Sophie

Gebod 2 voor 2021: Beweeg voor het eten ipv na het eten

Gezonde spiercellen in actie halen energie halen uit de eigen in de spieren aanwezige glycogeen (glucose) voorraad.

Als deze voorraad in de cellen bijna op is (vergelijk het met een lege batterij– dan moet er worden opgeladen).  De cel produceert in deze situatie een signaalstof, AMPK genaamd.  AMPK is een stofje dat zegt: “we moeten glucose in de cel brengen’.  Zo wordt er dus actief glucose uit de bloedbaan opgenomen.
Dat is ook de reden waarom beweging zo belangrijk is. Het zorgt er namelijk voor dat insuline zijn ding kan doen dat het zou moeten doen.  Beweging zorgt er nl voor dat we energie verbruiken.  Onze cellen gaan dus met plezier de celdeur openmaken om insuline binnen te laten.  Hierdoor blijft onze bloedsuikerspiegel stabiel.

Bewegen we niet en eten we veel koolhydraat-of suikerrijke voeding en ev. tussendoortjes dan zal de spiercel nooit door de glycogeenvoorraad heen geraken.  Enerzijds maakt dat de cel ‘lui’. Anderzijds reageert insuline pathologisch door de boel te gaan forceren en de cellen te verplichten hun deur te openen, terwijl zij nog meer dan voldoende voorraad hebben.  Insuline verplicht de cellen energie te verliezen (nodeloos) zodoende insuline toch maar ‘zijn goedje’ kwijt kan.  Echter er wordt minder AMPK geproduceerd omdat de cellen steeds afhankelijker wordt van insuline voor opname van glucose.  Minder energie betekent dat we ons futloos en leeg voelen.  Hierdoor neigen we weer naar (zoet) eten en geraken we in een vicieuze cirkel.  En als je lichaam heel ver wordt gedwongen om energie af te breken dan wordt dit urinezuur of jicht = spieren en gewrichten verzuren.  Teveel, te vaak eten, niet bewegen houden je bloedsuikerspiegel hoog met als gevolg dat je gevoeliger wordt voor chronische ontstekingen.  En dit is een voorbode voor overgewicht, obesitas, diabetes maar ook bv. kanker. Hoe hoger je bloedglucosespiegel, hoe agressiever die kankercel wordt.

Het is dus belangrijk dat de spieren af en toe met een tekort te maken hebben.
Jouw lichaam af en toe eens challengen door het bv. niet te geven wat het wil, is heel gezond!  Daarom is nuchter bewegen en intermittent fasting heel gunstig zijn voor de bloedsuikerregulatie en dus voor ons lichaam.

Maak de voorraad dus eerst leeg en ga dan pas weer gaan tanken.  Zoniet ga je je al weer volstoppen terwijl er nog voorraad is
en zo verdik je (in plaats van te vermageren).
 

Glucose of suiker wordt opgestaan als vet als je het niet nodig hebt.

Wist-je-dat-je: Evolutionair gezien ging men eerst jagen en verzamelen om te kunnen eten.  Bewegen kwam dus voor de maaltijd. Eenmaal men eten gevonden had, ging men erbij gaan zitten.  Wat doet eten met de zin om te bewegen?  Het remt het! Als je eet, moet je rusten.  Dus best niet bewegen na het eten.  Ons lichaam is meer voorbereid op sport als je nuchter bent.  Je presteert veel beter op een nuchtere maag: thv je spieren maar ook thv je brein!

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie

Gebod 1 van 2021: wat als iedereen een plan zou hebben voor gezondheid en niet alleen in actie schiet bij ziekte?

Sinds halverwege november 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Ik verkondigde ze reeds via een video boodschap, blog en nieuwsbrief.

Voor de maand januari is nummer 1 aan de beurt.

  1. Wat als iedereen een plan zou hebben voor gezondheid en niet alleen in actie schiet bij ziekte?” 

Dat is een uitdrukking van dokter Nalini Chilkov.
Er zijn al diverse landen die deze leuze toepassen.  Een maandelijks bezoek aan een psycholoog bv. is geen vreemd iets.  Wij, Belgen hinken hierin wat achterop.  Wij stappen naar een arts als we ziek zijn.  We rekenen op een voorschrift voor medicatie of één of ander zalfje maar gaan zelf niet na wat er tot deze gezondheidsklacht(en) heeft kunnen lei(ij)den.  We doen verder en stellen ons geen vragen.  Voor de mens anno 2021 moet alles rap gaan: we hebben geen tijd om even stil te staan dus doe maar snel een pilletje of spuitje.  We leven een gejaagd leven waar er geen tijd meer is voor de essentiële levensnoodzakelijke dingen. Daarenboven zijn we lui geworden: overal vinden we eten, en veel eten.  We moeten hier zelfs geen enkele moeite meer voor doen.  Onze koelkast, een supermarkt, nachtwinkel, tankstation, drive-in: er is overal eten te rapen!  En dan is het nog de vraag: welk soort eten?  We denken nog maar aan het stillen van onze honger en hopla het staat al voor onze neus.  We hoeven zelfs bijna onze zetel niet meer uit.  Onze genen zijn echter helemaal niet aangepast aan deze soort levensstijl, met alle mogelijke gevolgen… Onze hedendaagse gewoontes staan dus in schril contrast met die van onze voorvaderen.  Chronische- of westerse ziektes bestonden helemaal niet in dit tijdperk want zij deden spontaan aan preventie.  Preventie is een begrip dat op heden nog maar weinig mensen ingegeven zijn.

Bewegen, slaap, voeding en ontspanning of afwezigheid van stress: het zijn mijn vier stokpaardjes en zo belangrijk als het over gezondheid gaat.  Ze werken als ultiem preventiemiddel. Medicatie hoort hier niet bij.  Met levensstijl kan je veel meer bereiken dan met medicatie. Leefstijl is ‘je medicatie’.  Je hebt geen idee wat de werking van preventie is op ons immuunsysteem.  Klachten en ziektes kunnen we vermijden door aan preventie te doen.  Hoe dan?  Door ten alle tijde te vermijden dat ons immuunsysteem chronisch aan gaat staan.  Chronische ontstekingen moeten we tot een minimum reduceren en dat kunnen we doen door aan preventie te doen.

Je leefstijl kan je genen sterker of zwakker maken.

De vier preventiemiddelen zijn vaak gelinkt aan elkaar.
Mensen die weinig bewegen overdag, hebben een minder kwalitatieve slaap.
Mensen die ’s nachts werken, hebben vaker last van spijsverteringsproblemen.  Ook de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) wordt verstoord.  Ze slapen op momenten waar ze eigenlijk wakker moeten zijn waardoor hun biologische klok tilt slaat.  Het immuunsysteem geraakt zo verzwakt want eigenlijk treedt bij gezonde mensen het immuunsysteem enkel ’s nachts in werking.  Maar aangezien nacht en dag worden verward, wordt het immuunsysteem verstoord.

Wat jouw gezondheid betreft, heb je (onbewust) heel veel zelf in de hand:

  • Neem tijd voor een kwalitatieve slaap.  Bouw regelmaat in en probeer zeker 7-8u te slapen (meer informatie volgt in de maand maart)
  • Reduceer die hoeveelheid stress.  Plan niet alleen to do’s of taken maar ook ontspanning!  Begin 2021 met inplannen van leuke activiteiten
  • Eet datgene wat gezond maakt (ik heb het hierover nog de komende maanden)
  • Beweeg regelmatig (volgende maand meer tips hierover)

En ik garandeer je dat je al een heel eind verder komt!

Word weer leider van je eigen lichaam ipv een lijder.

Mijn 12 geboden zijn bedoeld om jou te helpen.  Elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Ook dit is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen zoals jou te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.

Tot volgende maand alvast met het tweede goede voornemen voor 2021!

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. De laatste twee worden voor u uit de doeken gedaan

Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Tot nu gaf ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.
De voorbije weken schetste ik 11 van de 13 inzichten.  Ik sluit 2020 af met de laatste 2 inzichten: nummer 12 en 13. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: bij de start van 2021 geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

12. Leer je hormonen kennen 

Als het over obesitas gaat, hoor je soms de stelling dat de patiënten daar zelf schuld aan hebben. Onterecht, vindt endocrinoloog Guy T’sjoen. “Te weinig slapen doet bijvoorbeeld je hongerhormoon stijgen, en bij veel stress grijp je naar zoet en vet.”

We geven ze van zowat alles de schuld. Maar hormonen zorgen er in de eerste plaats voor dat we leven.  Net daarom moet u ze leren kennen.

Eigenlijk komt het er steeds weer op neer om te gaan achterhalen wat nu overgewicht, diabetes, ziekte van Crohn, fibromyalgie, reuma enz.  veroorzaakt.
Waar heeft ons lichaam (en dus wij-zelf) een steek laat vallen en kunnen we dat weer gaan fiksen?

Voeding-beweging-slaap-stress zijn mijn vier stokpaardjes en zijn zo belangrijk als het over gezondheid gaat.  Ze zijn vaak gelinkt aan elkaar.  Gezondheid staat of valt met één of meerdere van deze en vormen dikwijls een vicieuze cirkel.

Mensen die weinig bewegen overdag, hebben een minder kwalitatieve slaap.  Mensen die ’s nachts werken, hebben vaker last van spijsverteringsproblemen.
Ook de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) wordt verstoord.  Ze slapen op momenten waar ze eigenlijk wakker moeten zijn waardoor hun biologische klok tilt slaat.  Het immuunsysteem geraakt zo verzwakt want eigenlijk treedt bij gezonde mensen het immuunsysteem enkel ’s nachts in werking.  Maar aangezien nacht en dag worden verward, wordt het immuunsysteem verstoord.
De belangrijkste doodsoorzaken van hart-en vaataandoeningen, obesitas, diabetes en kanker hebben allemaal een verband met slaapgebrek.
Slaapapneu is zelf een slapende moordenaar.  1 op 7 overlijdt binnen 12 jaar als er geen behandeling plaatsvindt.  

Wat jouw gezondheid betreft, heb je (onbewust) heel veel zelf in de hand:

      • Neem tijd voor een kwalitatieve slaap
      • Reduceer die hoeveelheid stress
      • Eet datgene wat gezond maakt
      • Beweeg regelmatig

En ik garandeer je dat je al een heel eind verder komt!

 

13. Je afweersysteem kan je zélf onderhouden

Wondermiddeltjes die je immuniteit onverwoestbaar maken, bestaan helaas niet.  Maar je kan je afweersysteem wel zo fit mogelijk houden.

Waar!

En hoe kan je dat doen? 

Zoals zonet hierboven geschetst, kom je met een goede basisvoeding (en eventueel suppletie), beweging, kwalitatieve slaap, reductie in stress al een heel eind verder.  Ook in mijn vorige blog (punt 11) sprak ik van de belangrijke rol van ons microbioom in de afweer.  Daarbij zijn  de darmen het grootste (80%) immuunorgaan van het lichaam.  Verbetering van het microbioom in de darmen heeft een positief effect op de conditie van het afweersysteem.  Maar ook het Common Mucosal Immune System (CMIS) (zie vorige blog) in longen, huid, urogenitale organen en synoviale gewrichten zijn in staat is om micro-organismen te neutraliseren. Dit systeem hoeft slechts actief te worden als de lichaamsbarrière niet intact is.

Gunstige bacteriën trainen het immuunsysteem om onderscheid te maken tussen ziekteverwekkende en onschuldige stoffen. De gunstige bacteriën voorkomen zo overreactie van het immuunsysteem.

Prebiotische vezels, fructo-oligosachariden (FOS) in fruit, galacto-oligosachariden (GOS) in koemelk en human-milk oligosacharides (HMO) in moedermelk zijn voor het lichaam onverteerbaar, maar zijn wel in staat om als voedingsbron te dienen voor bepaalde bacteriën.

Curcumine, vitamine C,  pre- en probiotica zijn eerste keus voor de behandeling van overreactie van het immuunsysteem.  Onder probioticum worden voornamelijk bifido- en lactobacteriën bedoeld.  Ook een suppletie aan glutamine is aanbevolen.  Een glutaminetekort verhoogt de darmpermeabiliteit en kan aanleiding geven tot de intrede van een groot aantal toxinen en pathogenen in de bloedbaan.  

Toch is het ook belangrijk te weten dat de basis voor deze gezonde volwassen microbiotica al bij de foetus wordt gelegd.
Tijdens een vaginale geboorte worden veel goede bacteriën via de vaginale microbiotica overgebracht op de baby.  Ook bij het geven van borstvoeding komt de microbiotica van de moeder rond het tepelhof uiteindelijk bij de baby in de darm terecht.  Wanneer men met een keizersnede wordt geboren en/of wanneer men geen borstvoeding krijgt, is het aantal goede bacteriën dat zich kan vestigen dus ook minder.  Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat baby’s geboren met een keizersnede een grotere kans hebben om allergische klachten te ontwikkelen, zoals astma, eczeem, auto-immuunziekten en overgewicht.

Ziezo, dat waren de laatste 2 van de 13 inzichten die met mijn mening werden becommentarieerd.  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je er iets aan had, al was het maar 1 dingetje dat jouw leven positief kan veranderen!

Volgende week geef ik je mijn 12 geboden mee.
Daarmee wil ik, samen met jou, een goede start nemen om van 2021 een jaar te maken die voor jou een serieuze ommezwaai betekent.  Een jaar waarin je je beter voelt, gezonder, energieker, enthousiaster, noem zelf maar op.  Elke maand van 2021 zal ik één van de twaalf goede voornemens toelichten.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Tot volgende week!

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. Nummer 10 en 11 voor u toegelicht.

Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.
De voorbije weken schetste ik reeds 9 van de 13 inzichten.  Deze week wordt nummer 10 en 11 voor u uit de doeken gedaan. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

10. Emo-eten is niet per se een ziekte

Tijdens een stressvolle bloknacht een zak chips wegkauwen of jezelf na een relatiebreuk op het roomijs storten. We verliezen onszelf allemaal weleens in emo-eten. Wie na een moeilijke dag op het werk een pizza bestelt, moet nog niet meteen denken dat hij een verstoorde relatie met eten heeft.

Psychologe en personal trainer Gudrun Hespel: “Er is ons jarenlang ingeprent dat het iets slechts is, dat we daarmee moeten stoppen, terwijl het zowel biologisch als psychologisch een doodnormale reflex is.”

Maar wanneer je geen andere copingmechanismen meer hanteert, wanneer je telkens letterlijk je gevoelens weg eet en jezelf verdooft met suiker en vet, dan kan het wél problematisch worden.

Ik ben geen psychologe dus kan geen uitspraken doen over emo-eten.

Het enige wat ik met mijn kennis en expertise met jullie kan delen is dat
te lang teveel suiker, teveel slecht vet ervoor zorgt
dat je je lichaam niet voedt zoals het moet
en dus je lichaam richting ziekte duwt.

Trouwens alles met te is niet goed, behalve tevreden 😉

Waar ik wel veel over kan vertellen, is over het volgende puntje:

11. Je darmen zijn belangrijker dan ooit

Lange tijd waren onze darmen onontgonnen gebied. Een negen meter lang orgaan waarin niemand echt geïnteresseerd was. Ons darmstelsel doet echter veel meer dan alleen maar eten verteren. Het huisvest bacteriën die ons volledige welzijn beïnvloeden. Je houdt die collectie micro-organismen dus maar beter in topconditie. Maar wat ís een gezond microbioom en hoe maak je het goed?

Zoals hierboven aangehaald is een goed microbioom effectief van belang bij de vertering van bepaalde voedingsstoffen.  Afhankelijk van de samenstelling van het voedsel duurt de vertering bij mannen 16 tot 24 uur, en bij vrouwen ongeveer 36 uur.
M
aar naast het verteren van voeding heeft ons maag-darmkanaal ook nog andere belangrijke rollen: zo beschermt het ons met het microbioom en het common mucosal immune system (CMIS= het immuunsysteem in de slijmvliezen van de darm) tegen allerlei ziekteverwekkers.  Het darmslijmvlies vormt de daadwerkelijke barrière en bepaalt wat wel/niet ‘naar binnen’ in de bloedbaan mag.  Het is uiteraard de bedoeling dat de darm-bloedbarrière alleen de voedingsstoffen door deze ‘afbakening’ naar binnen transporteert en ongewenste stoffen (denk aan virussen, bacteriën en zware metalen) buiten houdt.
Voeding, stress, antibiotica, de wijze van geboorte, medicatie etc. kunnen het microbioom echter zodanig beïnvloeden dat deze doorlaatbaar wordt voor pathogenen.  Als dat het geval is dan kan dit de basis vormen voor vele chronische ziekten.  Het sluiten van de darm-bloedbarrière is in ieder geval een essentiële stap in de behandeling.

Daarnaast is er, zoals ook de illustratie laat uitschijnen, via de darm-hersenas een rechtstreekse communicatie met de hersenen.  Bij ontstekingen, allergieën en microbiologische overgroei (SIBO) in de darmen worden signalen naar de hersenen gezonden.  In de hersenen ontstaan er zelf ontstekingsreacties (oftewel neuro-inflammatie) die op hun beurt signalen uitsturen naar hersenen en andere organen.  Depressie, dementie, of andere hersenziektes zijn dus in wezen ontstekingsreacties van de darm.
Evolutionair gezien moesten we aan kilometers darmen inboeten tegenover enkele meters op heden en tegenover grotere hersenen nu.  De reden hiervoor is omdat we van louter plantaardige voeding zijn overgeschakeld op dierlijke voeding waarbij voornamelijk vis, schaal-en schelpdieren op het menu kwamen te staan.    Deze zijn een belangrijke bron van goede vetzuren waar onze hersenen verlekkerd op zijn.

Onverteerbare koolhydraten, ofwel voedingsvezels, vervullen veel belangrijke taken binnen de spijsvertering; zo zijn ze oa. een belangrijke voedingsbron voor de micro-organismen in de darm.  Deze micro-organismen of bacteriën, zoals de bidobacteriën, hebben een belangrijke rol bij de ontgiftingscapaciteit van de darm, de lever en de nieren.  Daarnaast ontstaan er bepaalde stoffen die korte keten vetzuren doen ontstaan en dit is nu net een goede voedselbron voor de hersenen.

Het spijsverteringsstelsel wordt binnen de therapeutische praktijk dan ook beschouwd als een van de belangrijkste orgaansystemen van het menselijk lichaam.  Therapieën die verstoringen in de spijsvertering, het microbioom en darmbarrière aanpakken, helpen dan ook vaak om iemand weer gezond te krijgen.

Ofwel: een goede gezondheid begint in onze darmen.

Dit gezegd zijnde: tot volgende week!

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. Nummer 8 en 9 voor u toegelicht

Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.
De voorbije weken schetste ik reeds 7 van de 13 inzichten.  Deze week wordt nummer 8 en 9 voor u uit de doeken gedaan. Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

8. Blijf weg van bewerkt ‘supermarkteten’

’s Morgens ontbijtgranen, ’s middags gerookte worst, ’s avonds een kant-en-klaarmaaltijd, voor de tv nog wat zoute knabbels, en om de dag door te komen tussendoor een graanreep. Een steeds groter deel van ons dieet bestaat uit zogenaamd supermarkteten: industriële producten die aantrekkelijk en goedkoop zijn, maar vaak kraak noch smaak hebben, ontdaan zijn van iedere voedingswaarde en vol zitten met additieven. Loes Neven, voedingsexperte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, waarschuwt voor de gevaren: “Probeer maar eens een zak chips níét leeg te eten: dat is haast onmogelijk.”

Met deze stelling ben ik het 200% eens.

De meeste van de hier genoemde gewoontes zijn kenmerkend voor onze Westerse levensstijl.  Denk hierbij aan een overdaad aan suiker en een gebrek aan fermenteerbare vezels (weinig groenten en fruit).  Suiker (fructose), vet en zout werken verslavend en daar speelt de voedingsindustrie massaal op in.  Deze stoffen zijn goedkoop en de consument onderhoudt een drang naar meer.

Tot de landbouw grootschalig werd beoefend, hebben we zeer gevarieerd gegeten.  De tendens is dus niet rooskleurig: hoe groter onze welvaart, hoe nadeliger voor onze spijsvertering en onze darmen.  Voeding met antinutriënten, zoals granen, zuivel en peulvruchten kan de darmwand irriteren.  Laaggrade ontstekingen zijn een mogelijk gevolg van die irritatie en schade die op hun beurt leiden tot activatie van ons immuunsysteem.  Indien ons immuunsysteem zonder reden (teveel en te lang) geactiveerd wordt dan leidt dit tot een constante nood aan suiker.  Het hongergevoel stijgt, we eten meer en neigen hierdoor naar insulineresistentie. En insulineresistentie ligt aan de basis van veel chronische ziektebeelden.

Gelukkig zijn er ook ontelbaar veel voedingsmiddelen beschikbaar waar we wel eindeloos kunnen variëren met wat we eten.  Dat noem ik dan bewust omgaan met eten en is ook verstandig, want alleen op die manier krijgen we alle benodigde voedingsstoffen binnen.  En deze zijn ruwweg onder te brengen in slechts enkele categorieën:

  • Eiwitten, koolhydraten en vetten (de macronutriënten)
  • Vitaminen en mineralen (de micronutriënten)`
  • Water

9. Je bord is een wapen tegen Covid-19

Op de afdelingen intensieve zorg van onze ziekenhuizen liggen vooral coronapatiënten die overgewicht hebben of obees zijn.

Voor mensen die te zwaar zijn, zijn de risico’s vele malen groter als ze met een Covid-19-besmetting in het ziekenhuis moeten opgenomen worden.  Kunnen mensen met overgewicht preventief iets doen om te vermijden dat ze zwaar ziek worden bij een besmetting? Ja. “Een beetje afvallen als je overgewicht hebt, is zelfs de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken.”

Met de titel ben ik het wederom eens.
Maar met de uitspraak “E
en beetje afvallen is de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken?” moet ik toch even slikken en halt houden… 

Laat me beginnen met te zeggen dat mensen met overgewicht of obesitas, maar ook mensen met diabetes, hoge bloeddruk en problemen met hart-en bloedvaten wel degelijk veel kwetsbaarder zijn als ze besmet worden met Covid-19.  De reden hiervan zou zijn dat het toedienen van vocht en het beademen bij deze mensen moeilijker zou verlopen. 

Daarbij is het misschien ook goed om te snappen wat Covid-19 eigenlijk is.
Mensen ontwikkelen Covid-19 omdat hun eigen immuunsysteem in die mate actief is (door ?) zodoende het eigen lichaam niet meer weet tegen wie/wat het de strijd aangaat.  De immuniteit staat zodanig op scherp waardoor het lichaam zichzelf begint aan te vallen en longcellen begint op te eten.

De vraag hierbij is dus: wat zorgt ervoor dat hun immuunsysteem tilt slaat en hun eigen weefsel begint op te peuzelen?
Ons
 microbioom speelt een bijzonder grote rol in onze afweer.  Veel factoren (stress, teveel koolhydraten, te weinig eiwitten, teveel omega 6 vetzuren, te weinig omega 3 en zelfs beweging) kunnen de darm-bloedbarrière openzetten en tot een leaky gut of een lekkende darm leiden.  Dit is een ontstekingsreactie en vormt de basis van vele chronische ziekten.  Aangezien overgewicht, obesitas en diabetes niet zomaar ontstaan maar er iets fout is in leefstijl, is mijn advies om na te gaan wat die leefstijl precies is:
Wat eet hij/zij?  Wanneer eet hij/zij? Hoeveel eet hij/zij?  Hoe zit het met het beweegpatroon? etcetera. 

Vitamine D kan helpen in de preventie voor het ontwikkelen van Covid-19 (zeker in deze donkere dagen ) omdat het een anti-inflammatoire werking heeft (onze immuniteit wordt versterkt) én het helpt allerhande spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Maar het sluiten van de darm-bloedbarrière is in ieder geval hét doel opdat er geen ontstekingen kunnen ontstaan en het immuunsysteem niet nodeloos op ‘on’ staat. Dus enkel maar adviseren om ’te gaan vermageren’ om je immuniteit op te krikken en niet weten wat de oorzaak is van die ontsteking, van obesitas, van diabetes, is slechte raad.  En daar hou ik niet van!  

Tot volgende week!

Dertien recente inzichten over gezond leven en afvallen. Vandaag bekijk ik 6 en 7

Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap.
Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Op 18 november 2020 publiceerde De Morgen een artikel waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven en afvallen.
Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef (deze staat in het cursief).  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.   De voorbije twee weken schetste ik reeds 5 van de 13 inzichten.
Deze week wordt nummer 6 en 7 voor u uit de doeken gedaan.
Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen.  Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

6. Jezelf van ziek naar gezond eten.  Het kan echt

Mijn conclusie?
Plantaardig voedsel is op heel veel vlak goed en gezond te noemen.
Echter, plantaardig is niet altijd ‘beter’ en ook niet ‘het enigste’.

Blijf zeker verder lezen!

Tot volgende week!

Dertien inzichten over gezond leven. Nummer 3, 4 en 5 bekeken

Enkele zware uitspraken.  Misschien net iets te kort door de bocht?
Enige voorzichtigheid is hier zeker nodig.
In mijn praktijk spreek ik steeds van de 4 G’s als het over voeding gaat:
gezond – gespreid – gevarieerd – gematigd.

Het is kwestie van te weten wat er werkt en wat niet.
Enkele feiten op een rij:
We eten met z’n allen veel te veel suikers: brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, frisdrank,enz.

Suikers hebben we vooral nodig bij een stress-reactie: fight-flight.   We zouden veel meer vetten moeten eten
en nog meer eiwitten.  Je moet gewoon weten welke vetten.  Dus niet minder vet, maar wel minder slecht vet
en meer gezond vet, want vetten hebben we wel degelijk nodig.
Dus de uitspraak “Eet niet minder vlees” is te kort door de  bocht.
“Eet meer groenten” daarentegen is dan wel weer een correcte uitspraak.  Leg zeker de helft van je bord met groenten en wissel af in geur en kleur!
“Eet niet minder vet” is ook een goede uitspraak, maar weet daarbij wel welk vet.
“Eet méér fruit” is ook goed verwoord, maar overdrijf hier ook niet in wat fruit bevat fructose en
een dikmaker bij te veel dus vandaar mijn G voor gematigd.
Beperk je dus tot 3 stuks per dag.

“De mindermethode werkt niet” is dus te scherp gesteld. Ik sluit mij er niet bij aan.
Het is kwestie van te weten wat wel en wat niet
.


4. Dat dieetboek leg je beter opzij

Dertien inzichten over gezond leven. De eerste 2 toegelicht

Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap.
Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Vorige week verscheen er een artikel in De Morgen waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Tijd om deze even van dichterbij te bekijken.
Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef.  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.  Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen. Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

Hoeveel keer heeft u vandaag al in de koelkast gekeken?  Eén op de vier Vlamingen geeft aan verdikt te zijn tijdens de eerste lockdown. In quarantaine ligt emo-eten op de loer en het zijn niet de gezonde snacks die ons de stress en onzekerheid even doen vergeten. Suiker, vet, zout én alcohol doen het beter. Daarom: deze 13 inzichten over (gezonde) voeding en afvallen.

1. Meer bewegen om af te vallen?  Helaas


2. Intermittent fasting is geen onzin

Anne-Sophie Blieck: passie voor een gezonde levensstijl

Vandaag sta ik in de streekkrant Kortrijk-Menen

BISSEGEM Anne-Sophie Blieck is haar hele leven gepassioneerd door een gezonde levensstijl en wil als gezondheidscoach mensen anders, gezonder en energieker, met smaak en goesting, leren leven. “Ik help mensen met overgewicht, obesitas, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk en eventuele slaapproblemen met hun wens naar een gezonder leven.”
De klanten van Anne-Sophie kunnen rekenen op advies en begeleiding op maat.
“Ik zoom in op hun fysieke en mentale gezondheid, leefstijl, hun eet-, beweeg- en slaappatroon.
In het begeleidingsproces luister ik naar hun verhaal, ga ik gewoontes na en gaan we samen op zoek naar wat eventueel beter of gezonder kan.” Daarenboven is Anne-Sophie ook voetreflexologe. “Ik bekijk, bevoel en bewerk bepaalde punten en zones op de voet zodat blokkeringen opgeheven worden, energieën weer gaan stromen, bloedcirculatie volop gestimuleerd wordt of immuniteit bevorderd wordt.”
Haar praktijk heet ASvice en is onlangs verhuisd van Heule naar het centrum van Bissegem, ideaal gelegen, vlot bereikbaar met tal van parkeerplaatsen in de buurt. Klanten komen op eigen initiatief bij Anne-Sophie terecht of worden doorverwezen via hun (huis)arts.

Info: Bissegemplaats 2 in Bissegem, www.asvice.be   0496 19 10 62  of info@asvice.be

Ik heb er àlles voor over om jullie weer gezonder te maken!

Ik krijg er maar niet genoeg van  ????

De vorming Orthomoleculaire therapie: voeding en preventie gedoceerd door Kpni geeft me nog extra inzichten in wat goed en gezond is.  Nog méér begeleiding op maat, nog méér gepast en integraal advies, nog méér gezondheid, nog minder ziektes, nog minder negativiteit.

Alcohol

Nu de café-en restaurantdeuren sedert 8 juni van een kiertje tot wagenwijd weer voor ons open zijn gegaan, geef ik jullie enkele “must knows” mee indien we (terug) (massaal) naar alcohol willen grijpen.

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs oftewel VAD publiceerde eind 2015 een ‘nieuwe’ Vlaamse richtlijn met het advies om max. 10 standaardglazen per week te drinken, gespreid over meerdere dagen en waarbij je best enkele dagen geen alcohol drinkt.  Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Deze richtlijn kwam er omdat de oude richtlijn te hoog lag.  Wetenschappelijke evidentie toonde aan dat er ook in kleinere hoeveelheden al gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan alcoholgebruik. Er is geen drempel waaronder alcohol drinken veilig is.  Anno 2018 hoorde je zelf al ’s het woord ‘nultolerantie’ vallen.  Toch moeten we nu ook niet overdrijven.

Het gezondheidsnadeel zou beginnen vanaf zeven of meer consumpties per week.  Hierbij bestaan er geen verschillen tussen mannen en vrouwen.  Net om die reden werd de richtlijn aangepast en het aantal teruggeschroefd.  ‘Hou het op een maximum van 100 gram alcohol per week.  Tot die grens is er geen effect op de levensverwachting.’  En 100 gram alcohol betekent 2,5 liter bier (5% alcohol) oftewel 10 pintjes, 1 liter wijn (12%) of 350 ml sterke drank (35%).  OF wel te verstaan en niet EN.

The Lancet berekende verder dat wanneer een veertigjarige per week tussen 100 en 200 gram consumeert, de levensverwachting daalt met zes maanden.  Ligt de consumptie tussen 200 een 300 gram dan bedraagt de daling gemiddeld één tot twee jaar.  Drinkt de veertigjarige meer dan 350 gram per week, dan daalt de levensverwachting gemiddeld met vier tot vijf jaar.

En plus zit er in alcohol bijzonder veel suiker of koolhydraten.  (Voor meer uitleg over koolhydraten verwijs ik naar het blogartikel “Nonsense en common sense over koolhydraten”).  2 trappisten bijvoorbeeld is het equivalent aan een maaltijd.
Diabeten die graag een glaasje of trappist’je’ drinken zouden ’s de test moeten doen: voordien en daarna hun glycemie meten.  Dat is de beste manier om te achterhalen hoeveel suiker er plots in het bloed wordt gepompt.
Daarenboven moeten diabeten extra alert zijn bij de consumptie van alcohol:
enerzijds doet het hun glycemiewaarden stijgen door de aanwezigheid van koolhydraten,
anderzijds doet alcohol hun glycemie zakken, daarom niet onmiddellijk, wat gevaarlijke situaties kan opwekken om na een paar glazen alcohol in bed te kruipen.

Een nachtelijke hypo is levensgevaarlijk en dus absoluut te vermijden!

Zoals eerder geschetst doet alcohol vreemde dingen met ons lichaam en onze gezondheid.
Hieronder som ik slechts enkele gevolgen op:

Bij dronkenschap worden de kleine hersenen als eerste aangetast.  Deze hersenen zijn zo ‘klein’ niet, ze doen namelijk ‘grootse’ dingen zoals de werking van spieren coördineren.  Indien je te diep in het glas gekeken hebt, kan het goed zijn dat je niet meer in staat bent om normaal te lopen, dat je spraak verandert (je begint te lallen) en de fijne motoriek van je handen is verdwenen.  Er is zelfs een volledige uitval mogelijk.  Dit zijn eerder acute fenomenen.  Bij langdurig overmatig alcoholgebruik is er kans op chronische schade van deze kleine hersenen maar ook van andere delen in de hersenen en zelf organen.  De lever is één van de organen die serieus kan afzien bij langdurig alcoholgebruik, denk daarbij maar aan leversteatose (leververvetting), hepatitis (leverontsteking), levercirrose (afsterven) en zelf leverkanker.
In de lever wordt ongeveer 90% van de alcohol die zich in het bloed bevindt, verwerkt.  De lever heeft een beperkt vermogen om alcohol te verwerken met name +-1 à 1,5u per glas en de afbraakproducten van alcohol zijn op hun beurt giftig voor de lever.

Andere mogelijke verschijnselen zijn een blijvende (korte termijn)geheugenstoornis, desoriëntatie vooral in tijd, slechts enkele symptomen die optreden bij de ziekte van Korsakov.

Verder heeft alcohol een nefast effect voor onze huid.  Het verwijdt de bloedvaten in de huid elke keer als je een glaasje drinkt.   Op den duur blijven de bloedvaten verwijd, waardoor zichtbare bloedvaatjes in de huid ontstaan.  Dit verklaart de vaak purpere schijn op het gezicht en de ‘jeneverneus’.


Hoeveel zout is ok?

Een studie uit 2014 geeft aan dat de Belgen gemiddeld 9,5 gram per dag innemen.  In 2009 was dit zelf nog een gemiddelde zoutinname van 10,5 gram per dag.  Een daling van 1 gram is al een stap in de goede richting maar 9,5 gram per dag zout is nog steeds te hoog te noemen.  Voor volwassenen wordt er aangeraden om per dag niet meer dan 6 gram zout te consumeren.  6 gram zout is gelijk aan 1 koffielepel  (1 eetlepel zout is ca. 10 g).

Van het zout dat je op een dag binnenkrijgt, komt gemiddeld slechts 20% uit het zoutvaatje.  De overige 80% is terug te vinden in heel wat voedingsmiddelen die je koopt.  Zo zit er veel zout in kant-en-klare producten als pizza’s, pakjes en zakjes, soepen,  sauzen, vleeswaren.  Ook brood bevat aardig wat zout.

Zout bestaat voor 40% uit het mineraal natrium.  Met andere woorden: van de koffielepel (6g) zout is 2,4 gram natrium.   Het is dit natrium dat nadelig is voor de gezondheid.  Het zorgt voor een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten.    Zeezout, Keltisch zout, Himalayazout, gejodeerd zout… zijn allemaal zoutsoorten, die evenveel natrium bevatten als gewoon keukenzout.  Deze bieden dus geen voordelen.  Er bestaan zouten op basis van kalium of ammonium en kunnen eventueel gebruikt worden voor die personen die het zout absoluut niet kunnen missen.

zout

Je zoutinname kan je drastisch verlagen door een bewustere keuze te maken in jouw voeding.
Kies liever niet voor gerookte en sterk gezouten vleeswaren zoals filet de Saxe, gerookte ham, salami of bacon.  Ook gerookte zalm en maatjes zijn zoutrijk.  Zelf de meeste kazen bevatten vrij veel zout.  Ook groente-vis-en vleesconserven zijn een bron van zout.   Kies daarom steeds voor verse groenten of onbereide diepvriesgroenten.
Door volledig zelf de maaltijd te bereiden en dus niet te kiezen voor kant-en klare maaltijden én zonder toevoeging van zout kan je het zoutgehalte sterk beperken.  Bak ook je eigen brood.
Bouillonblokjes zijn echte ‘zoutbommen’.  Eén bouillonblokje bevat 4 à 5 gram zout!  Kies daarom voor een zoutarm bouillonblokje of gebruik in de plaats van zout en bouillonblokjes misschien eens wat meer verse kruiden.  Kruidenmixen in potjes bevatten doorgaans ook veel zout.
En let op met sojasaus, oestersaus en vissaus.

Gerookte zalm bevat 3 gram zout per 100 gram.
Gekookte ham bevat ongeveer 2 gram zout per 100 gram en gerookte ham ongeveer 5 gram.

  • Rauwe zalm: 0,1 gram
  • Worst van gevogelte: 0,8 gram
  • Kip zonder vel: 0,2 gram
  • Tofu: 0 gram
  • Onbereide quorn: 1,2 gram
  • Gouda kaas: 1,9 gram
  • Magere smeerkaas: 2,3 gram
  • Magere platte kaas: 0,2 gram
  • Wortelen uit blik: 0,5 gram
  • Gekookte wortelen zonder toevoeging van zout: 0,1 gram
  • Volkoren brood: 1 gram
  • Havermout: 0 gram
  • Kopje instantsoep:  1,53 gram
  • Kom groentesoep gemaakt van een pakje (1,97 gram): 6 gram
  • Klein schaaltje chips:  6 gram zout
  • Kant-en-klare rijstmaaltijd met kipkerrie:  4,03 gram
  • Toast met ham en kaas met een eetlepel ketchup: 1,73 gram
  • Pizza salami: 6,01 gram
  • 3 stokjes varkenssaté met saus: 6,55 gram zout
  • Bord lasagne met vlees en saus: 6,19 gram zout
  • Glas tomatengroentesap:  2,28 gram
  • Chinese loempia: 2,16 gram
  • 2 opscheplepels groente met witte saus met zout: 6,27 gram zout
  • 2 opscheplepels spinazie à la crème: 1 gram
  • 1 gerookte makreel: 6,49 gram zout
  • 4 bitterballen: 6,03 gram

Keuzestress…

Als je door de gangen van de supermarkt loopt, word je omver geblazen van de talrijke mogelijkheden.  Een mens zou er keuzestress van gaan ontwikkelen.  Mijn blog wil je helpen om een aantal makkelijke keuzes te maken.

Enkele mogelijkhheden op een rijtje:

Gearomatiseerde waters

Steeds weer tracht ik diabetici aan te moedigen voldoende water te drinken.  Ongeveer 1,5 liter.  Dat lukt niet iedereen.  “Water is voor vissen”.  “Water is zo flets, ik krijg dit niet binnen” zijn maar enkele argumenten die ik te horen krijg.  Als de fles niet letterlijk naast hen staat of ze zetten geen alarm dan vergeet men water te drinken.  Misschien zijn waters met een smaakje dan een waardig alternatief?  Waters met een smaakje zijn al langer in de supermarkt te vinden, maar het aanbod is wel serieus uitgebreid de laatste jaren.

Kies steeds voor waters zonder toegevoegde suikers én zoetstoffen.  Spa Touch of dat een subtiel fruitig smaakje bevat, bevat niets van koolhydraten of zoetstoffen en je hebt bijzonder veel smaken!  Algemeen mag je stellen dat als je gearomatiseerde drankje minder dan 5 kcal/100 ml bevat, het geen invloed zal hebben op je bloedsuikerspiegel.

1 gram suiker is gelijk aan 4 kcal.
1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal.
5 kcal is dus 1,25 gram suiker.

Natuurlijk blijft gewoon water keuze nummer 1, maar de meeste waters met een smaakje zijn gezond te noemen.  Beschouw een gearomatiseerd water als een vervangproduct als je de smaak van water even beu bent.

Af te raden drankjes zijn:

      • Evian Fruits & Plantes (4,9 g/100 ml)
      • Spa duo (4,6 g/100 ml)
      • San Pellegrino + tea (4,6 g/100 ml)
      • Perrier & Juice (3,9 g/100 ml)
      • Vittel infusie aardbei (3,3 g/100 ml) of limoen (3,18 g/100 ml)
      • Volvic infusion (2,4 g/100 ml)

      Een heel lekker alternatief voor water is VIT HIT wat slechts 1,4 g/100 ml suikers bevat.

      Notendrinks

      De meeste notendrinks bevatten wat toegevoegde suikers (meestal 2 à 3 g per 100 ml, maar er zijn uitschieters).  Het aandeel noten in deze dranken ligt echter heel laag.  Dagelijks een handje noten (+-20 gram) eten is daarom gezond(er).  Dergelijke dranken zijn wel vaker verrijkt met calcium en andere vitaminen.  Vanuit gezondheidsoogpunt worden notendrinks eerder beschouwd als een ‘extraatje’ dat niet nodig is in een gezond voedingspatroon.

      Smoothies

      Smoothies zijn helemaal geen volwaardige vervanger van een vers stuk fruit.  Ze bevatten vrij veel suikers; een flesje van 250 ml gaat gepaard met de hoeveelheid suikers van 2 à 3 stukken fruit.  Hoe groter het flesje, hoe groter het suikergehalte en hoe sneller een glycemiestijging.  Bovendien verzadigen ze ook minder in vergelijking met een stuk fruit, wat opnieuw ook voor een glycemiestijging zorgt.

      Groentenbroodjes

      Een groentebroodje bevat 35% groenten.  Ze kunnen echter je dagelijkse groentenportie van 300 g (200 g warme groenten en 100 g rauwkost) niet vervangen.  Daarnaast bevat het broodje minder vezels in vergelijking met volkorenbrood.

      Aardappelen of eerder bataat (zoete aardappel)?

      Een veelgehoorde mythe is dat aardappelen dikmakers zijn.  Als je de aardappel in zijn pure vorm consumeert dan is deze uitdrukking een fabel.  De aardappel verdient dus zeker een plaats op ons bord indien je rekening houdt met portiegrootte.  Aardappelen zijn een bron van voedingsvezels, vitamine B1, B6, C, magnesium, zink, ijzer en kalium.  Bovendien zijn aardappelen heel verzadigend.  Gebakken of in de vorm van chips, puree, frieten of kroketten is een ander verhaal.  Dan zijn de aardappelen liever niet te consumeren.

      Een zoete aardappel kan je als een vervanger van de gewone aardappel zien.  Het koolhydraatgehalte is iets lager, het bevat meer vezels maar minder eiwitten en vitamine C.

      Weetje!  100 gram gekookte aardappelen bevat +-70 kcal en 15g koolhydraten.                               100 gram gekookte volkoren deegwaren bevat 130kcal en 26g koolhydraten.

      Afgekoelde gekookte aardappelen doen je bloedsuikerspiegel trager stijgen dan vers gekookte aardappelen.

      Sauzen, dressings en vinaigrettes

      Ook hier is het belangrijk steeds de verpakking erop na te lezen.  Zowel het gehalte aan koolhydraten als vetten hou je best in het oog.  Mayonaise bevat al snel 80 g vet en 1,5 g koolhydraten per 100 g. Bij light-versies is het vaak zo dat je mogelijks minder vetten naar binnen werkt maar meer koolhydraten (en omgekeerd). Een light mayonaise bijvoorbeeld bestaat uit +- 30 g vet en 10 g koolhydraten.  Een yogonaise, gemaakt van yoghurt, bevat slechts 26 g vet en max. 10 g koolhydraten.

      Dressings en vinaigrettes bevatten vaak minder vet maar mogelijks meer koolhydraten dan een saus.

      Ketchup bevat heel wat minder vet, slechts 0,1 g per 100 g maar aanzienlijk meer koolhydraten: 27 g.  Als je kiest voor een ketchup met 50 % minder suiker en zout dan kom je op 0,1 g vet en 12 g koolhydraten uit, wat dan te vergelijken is met een aantal dressings, hoewel er ook dressings of vinaigrettes bestaan met slechts een beperkt aantal koolhydraten zoals de vinaigrette light tuinkruiden van Vandemoortele: 2,4 g koolhydraten per 100 ml.

      Sauzen die we in een aparte categorie kunnen plaatsen zijn pickles en mosterd.  Ook tomatensauzen zijn een gezondere variant. Zij hebben een laag vetgehalte en ook het koolhydraatgehalte is aan de lagere kant.  ‘Surtout’ mild en hot van Devos Lemmens zijn daarbij zeker aan te raden.  De Exotic-versie bevat dan wel 15 g koolhydraten per 100 g.

      Wil dit nu zeggen dat sauzen absoluut gemeden moeten worden? In principe mag een saus ter afwisseling gebruikt worden indien deze minder dan 25 g vet per 100 g vet bevat. Verder is het als persoon met diabetes goed om te weten dat wanneer je gedurende een maaltijd slechts 1 eetlepel saus neemt, dit slechts een verwaarloosbaar effect zal hebben op je bloedsuiker. Dit geldt ook voor die dressings of ketchup die meer koolhydraten bevatten.

      Halloumi

      Halloumi is gemaakt van geiten-en/of schapenmelk.  Het is een vette kaassoort die ongeveer 25 g per 100g vet bevat wat er voor zorgt dat het niet gerekend wordt bij de gezonde voedingssoorten.

      P.S. Een tip die ik steeds aan mijn diabetes-patiënten meegeef om te leren omgaan met hun ziekte is: “Meet!”  Want meten is weten.  Spaghetti eten en daarna meten, frieten eten en meten, een frisdrank drinken en meten, een gearomatiseerd watertje drinken en meten.  Dit is de enige manier om te weten wat voeding en drank met je doet.

      Nog een tip die ik jullie maar al te graag meegeef: uit onderzoek blijkt dat wie online voedingsmiddelen koopt, minder ongezonde dingen aanschaft dan wie zich fysiek naar de winkel begeeft.  En als je dan toch naar de winkel gaat: doe je boodschappen niet op een lege maag.

In tijden van corona

Surreëel, zo noem ik het.  Tijden van corona doen me voor de eerste keer meedraaien als één van de hoofdactrices in een film.  Drama? Een thriller? Of eerder een horrorverhaal?  Voor veel mensen zal het wel één van deze drie zijn. We ain’t seen nothing yet. Stress, onzekerheid, van je geliefde, familie en vrienden weggerukt worden, verveling, ellende, onmacht, financiële ramp, eenzaamheid, pijn, verdriet, etcetera etcetera.

Niettegenstaande veel mensen zouden kiezen voor één van de drie bovenstaande filmstijlen, zou mijn intrede in de filmwereld er één zijn in een actiefilm of avonturenfilm.  Want ik zie in elke situatie hoe erg die ook mag zijn, een opportuniteit.  Uit grote miserie kunnen er heel mooie dingen ontstaan… “Elk nadeel heb zijn voordeel” dito Cruijff/Van Hanegem.

En toen kreeg de onbewuste mens een kans…
Een kans om te durven kijken naar zichzelf en naar de gekte van de leefwereld die hij/zelf zelf gecreëerd heeft.
Een kans om te beseffen dat hij of zij beter kan.  Veel beter!

Als je situatie onbevredigend of onplezierig is, maak je er dan op dit moment los van en geef je over aan wat IS.  Je bewustzijnstoestand wordt dan niet meer beheerst door uiterlijke omstandigheden.  Je wordt niet meer bepaald door reacties en verzet.  Kijk naar de details van de situatie.  Stel jezelf de vraag: is er iets wat ik kan doen om de situatie te veranderen. Als het antwoord neen is en er niet meteen verandering komt in de omstandigheden, geeft aanvaarding van het Nu je de kracht om erboven uit te stijgen.  Want, we zijn ons denken niet.  Hoe dan ook, je bent vrij.

Grijp deze vrijheid aan om stil te staan hoe je leven eruitziet en grijp de kans om misschien nu wel ‘s 360 graden je leven om te buigen.
Genoeg met het rushen van activiteit naar activiteit, genoeg met al die sociale ‘musts’ om met Jan, Dirk en Chantal af te spreken, liefst terzelfdertijd, werkt het efficiëntst in tijden waar er bijna geen tijd meer is… Genoeg om steeds weer klaar te staan voor een ander en jezelf te vergeten.

Hoogtijd om weer in onszelf te keren, voeling te krijgen met onszelf.  Geen kwestie van ‘geleefd te worden’ maar een toestand van puur bewustzijn.
“Wat vind IK belangrijk?”
Laat creativiteit weer zegevieren.
Doe wat je altijd graag wilde doen, schrijf uiteindelijk ‘s die droom van je uit, geef aan hoe je je doelen wil bereiken, maak een stappenplan, doe iets met je passie, kom buiten, focus je op je gezondheid, maak nu eindelijk ‘s die recepten klaar waar je nooit geen tijd voor vond.

Leef niet in het verleden, leef niet in de toekomst.  Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu.  Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Hier alvast wat inspiratie:

    • Lees het boek: “De kracht van het NU” van Eckhart Tolle
    • Aanschouw en leer van de natuur: planten en dieren: zij verwachten niets, zij leven
    • Installeer de app “Zeker Gezond” en start om gezonder te koken
    • Blijf sporten: blijfsporten.be.  Zie ook: https://youtu.be/N1tkM5y2w2s
    • Gebruik humor

Hou het gezond, hou het veilig, hou het leuk

Een bewuste en liefdevolle groet,

Anne-Sophie

Nutri-score en nu?

Nutri-scores… een nieuwigheid in menig grootwarenhuis.  Tijd dus om dit ’s van nader te bekijken.

Een nutri-score wordt gezien als een nieuw soort gezondheidslabel op voeding.  Ze wordt onderverdeeld in een 5-kleurenschaal met 5 letters;   van A, donkergroen tot E, rood.

nutriscore.jpg (500×271)

De onderverdeling houdt rekening met positieve-en negatieve kenmerken van voedingsstoffen.  Positieve elementen zijn vezels, fruit, groenten, noten en eiwitten.  Negatieve elementen zijn het totaal aan caloriëen, verzadigde vetten, suikers en zout.  Op basis van deze eigenschappen komt men tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste).

A staat voor die voedingsmiddelen die onze voorkeur genieten.  E houdt die groep van voedingsmiddelen in die best beperkt worden in consumptie.

MAAR… er hangt een maar aan dit verhaal.  Enige voorzichtigheid en alertheid is geboden bij het aflezen van de nutri-score.  Het geeft je een indicatie van wat gezond en ongezond is in een welbepaalde groep van voedingsmiddelen maar je kan niet gaan vergelijken tussen de verschillende groepen.   Wel of niet bewerkte voedingsmiddelen, de manier van klaarmaken, de grootte van je porties, enz. spelen tevens een rol.  Beschouw daarom de voedingsdriehoek als complementair en blijf verpakkingen lezen: must do’s die ik in de praktijk blijf promoten.

Een voorbeeld: Olijfolie heeft doorgaans een nutri-score D, scoort daarbij net iets beter dan de harde bereidingsvetten zoals boerenboter en margarine die E scoren, maar hoort in kleine hoeveelheden wel thuis in een gezond voedingspatroon.  Ok, het klopt dat olijfolie een vet is en het is zelfs vetter dan bv. boter, maar het bevat betere vetten zoals onverzadigde vetten, waardoor het een gezondere invloed heeft op ons lichaam.  1 soeplepel per persoon om eten klaar te maken is dus gezond te noemen.

En voedingsmiddelen met score A of B genieten dan wel mogelijks de voorkeur, maar dit wil nog niet zeggen dat je er onbeperkt van mag eten.  Zo hebben (onbewerkte) noten een goede Nutri-score maar noten zijn wel energierijk (veel calorieën) waardoor je er niet onbeperkt van mag eten.  Dagelijks een handje onbewerkte noten is meer dan voldoende én een gezond tussendoortje.

CONCLUSIE:  De Nutri-score is een nuttig hulpmiddel als je het correct gebruikt.  Het helpt om binnen een bepaalde voedingsgroep een gezonde(re) keuze te maken maar dient niet als dé basis an sich om dé juiste keuze te maken.  Blijf kritisch, denk eveneens aan de voedingsdriehoek, gebruik je gezond verstand bij het klaarmaken van eten en lees verpakkingen erop na.

Wereld diabetesdag 2019

Werelddiabetesdag

Op 14 november werd diabetes wereldwijd in de kijker geplaatst.  Een jaarlijkse must, zo vind ik.

Deze blog probeert dan ook deze dag/week aan te grijpen om de ziekte diabetes in de kijker te plaatsen: als een soort van verhoging van de alertheid rond de ziekte of een reminder om mensen eraan te herinneren dat de prevalentie van diabetes jaar na jaar toeneemt maar dat we wel degelijk kunnen vermijden om diabetes te ontwikkelen.

Weet jij wie kans maakt om diabetes type 2 te hebben?

Volgende mensen lopen in elk geval een verhoogd risico:

  • mensen met een leeftijd >45 jaar
  • in de familie komt diabetes voor
  • zwaarlijvige (BMI >25 kg/m2)- of obese (BMI >30 kg/m2) mensen
  • er is een verhoogde buikomtrek:
    • mannen
      • <94 cm =  OK
      • 94-102cm = opgepast!
      • >102 cm = gevaarlijk
    • vrouwen
      • <80 cm = OK
      • 80-88cm = opgepast!
      • >88 cm = gevaarlijk
  • er is weinig lichaamsbeweging = minder dan 30′ per dag
  • je eet niet gezond
    • veel suikerrijke voeding zoals frisdranken, snoepgoed, gebak
    • weinig plantaardige voedingsmiddelen
    • te veel dierlijke voedingsmiddelen zoals boter, room, vlees
    • weinig water
    • weinig vezels en mineralen
  • er is medicatiegebruik zoals bv. cortisone
  • je maakte eerder zwangerschapsdiabetes mee

Symptomen van teveel suiker in je bloed zijn:

  • Droge mond/tong
  • Dorst
  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Slaperigheid en moeheid
  • Wazig zien

Wil je (nog) méér weten over diabetes, kom dan zondag, 17 november naar Avelgem.  Naar jaarlijkse gewoonte organiseren verschillende lokale afdelingen van de Diabetes Liga er een wandeling. Bijzonder aan de wandeling is dat er een infobeurs over diabetes aan wordt gekoppeld. Er zijn standen van huisartsen, educatoren, apothekers, diëtisten en podologen.     Je kan me alvast vinden bij de stand van de educatoren.  Ik geef je er met plezier meer informatie en een antwoord op jouw vragen.

Vetten hebben we nodig #werelddiabetesdag

14 november : werelddiabetesdag.

Maar al te vaak hoor ik dat diabetes een ‘suikerziekte’ is en dus gelijk staat aan het bannen van suikers.  Dit is slechts ten dele waar.  Het is veel méér dan dat.  Ook onder andere vetten spelen een primordiale rol.  Net daarom wijd ik mijn blog aan deze voedingsstof.

Wist je dat we zowel koolhydraten, eiwitten als vetten nodig hebben?  Onze energie halen we verhoudingsgewijs uit:

  • 60 % koolhydraten
  • 30 % vet
  • 10-15 % eiwitten

Maar… voor wat betreft vetten is het niet gelijk welke soort vet we naar binnen werken!  Méér dan 2/3 (dus > 20 %) zou uit onverzadigd vet moeten bestaan.  Slechts 1/3 oftewel max. 10 % is verzadigd.  Onverzadigde vetten zijn ‘minder ongezond’ dan verzadigde vetten, maar het blijft steeds met mate consumeren.  Een handig trucje om beiden uit elkaar te halen, is: O in onverzadigd is OK. De V in verzadigd is Verkeerd. Slechts 1% (2-3 gram) zou transvet mogen zijn.

Vetten hebben een zekere impact op ons cholesterolgehalte. Zowel verzadigde vetten als transvetten verhogen de ‘slechte’ LDL-cholesterol en verlagen de ‘goede’ HDL-cholesterol. Echter transvetten hebben een nog schadelijker effect op ons cholesterolgehalte dan verzadigde vetten.

Voor elke  4 tot 5 gram transvet die je dagelijks eet, stijgt je risico op hart-en vaatziekten met een kwart

Transvetten komen van nature voor in onder meer melk en vlees van herkauwers.
Volle melk bevat 0,1 gram transvet per 100 milliliter, rundvlees 0,4 gram per 100 gram.

Maar ook industrieel transvet bestaat.  Die zit vervat in harde margarines, koekjes, gebak en snacks.  Margarines bevatten minder dan 1 gram transvet per 100 gram.  Roomboter bevat 1,5 gram transvet per 100 gram.

Koeken bevatten tussen 0 en 3 gram transvet per 100 gram.

Transvet staat vaak als ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ op de verpakking

28 gram verzadigd vet zit onder meer in 400 gram rundsgehakt of 50 gram boter of 2 chocoladekoeken.  

Ook al zijn plantaardige oliën beter dan dierlijke producten, toch is het belangrijk te weten dat kokos-en palmvet absoluut van het menu geschrapt moeten worden omwille van hun groot gehalte aan verzadigd vet.

Let op bij verhitting van vetten!

Hoe sterker (meervoudig) onverzadigd een olie is, hoe minder geschikt voor verhitting.  Frituren en bakken in oliën rijk aan omega 3-vetzuren zoals lijnzaad-, koolzaad-, walnoot- en sojaolie is geen goed idee.  Olijfolie is dan een betere keuze door het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.  Ook maïs-en zonnebloemolie mag je verhitten.

Ook de plaats waar je vet opslaat, is heel belangrijk.

Vetweefsel, en voornamelijk het onderhuids vetweefsel, heeft een beperkte opslagcapaciteit.  Wanneer we deze capaciteit overschrijden zullen vetzuren zich ter hoogte van andere organen in het lichaam gaan opstapelen: lever, pancreas, hart en spieren.  Het is vooral deze vorm van vetopstapeling die erg ongunstig is.  De vetzuren zullen tal van processen verstoren, wat aanleiding kan geven tot complicaties in het metabolisme van deze weefsels.  Vooral ter hoogte van de spieren leidt dit in vele gevallen tot de ontwikkeling van insulineresistentie, wat de suikerspiegel in het bloed geleidelijk doet toenemen.  Een mogelijk gevolg hiervan is type 2 diabetes.

De soort vetopstapeling kan je ook op het eerste gezicht van iemands lichaam afleiden.  Er bestaan peervormen en appelvormen.  Een appelvorm is veel schadelijker dan een peervorm omdat het (visceraal) vet zich net concentreert rond de organen.

Om dat vet kwijt te raken, is het heel belangrijk om te vermageren.

Het belang van onze darmen

Onze darmen spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering.  Ze staan in voor enerzijds de selectie van voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft zodoende het goed kan functioneren en anderzijds excretie van onverteerbare voedselresten of afvalstoffen.

Het opnemen van nutriënten uit onze voeding vindt grotendeels plaats in de dunne darm (duodenum of twaalfvingerige darm).  Hier worden onder meer ‘eenvoudige’ koolhydraten en eiwitten door de darmwand heen in de bloedbaan opgenomen.  Bij consumptie van teveel eiwitten kan de dunne darm deze niet allemaal verteren en komt er een deel in de dikke darm terecht, wat  ongunstig is.  De bacteriën in de dikke darm breken deze af maar er ontstaan zwavel-en stikstofverbindingen (de typische geur van rotte eieren).  Deze verbindingen zijn schadelijk voor onze gezondheid.  Veel vezels eten kunnen de schadelijke afbraakproducten beperken.

Een restant kleine hoeveelheden eenvoudige koolhydraten (6-10%) en eiwitten (2-5%) vinden hun doorgang van de dunne darm naar de dikke darm.  Maar het zijn vooral de vezelsonverteerbare plantaardige koolhydraten (brood, groenten en fruit) die belanden in de dikke darm waar miljoenen bacteriën zich eraan te goed doen.  Bij de afbraak van die vezels komen er stoffen vrij die de beweging van de dikke darm stimuleren en die stoffen ontwikkelen zoals kortketenige vetzuren, die de darmwand gezond houden, een gevoel van verzadiging geven en onze glycemie reguleren.  Omdat deze vezels gunstige bacteriën stimuleren, worden ze ook ‘prebiotica’ genoemd.  Bij een vezelarm tasten de bacteriën het slijm aan dat het darmepitheel bekleedt.

‘Wie jaren leeft op een dieet van weinig vezels (te weinig fruit, groenten, granen, bruin/meergranen brood) en veel eiwitten (teveel eieren, rood vlees, vis, bonen) , verhoogt waarschijnlijk het risico op diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.’

Onze darmbacteriën zijn dus onze bondgenoten, zolang we ze goed voeden!

Wat met probiotica, de gezonde bacteriën verkrijgbaar in flesjes en pakken yoghurt?  

Suikers, voornamelijk geraffineerde suikers en antibiotica zorgen ervoor dat slechte bacteriën de bovenhand nemen met bepaalde negatieve gevolgen zoals bv. vorming van schimmels.  De probiotica lijken het risico te verkleinen dat schadelijke bacteriën de overhand krijgen.

PDS of prikkelbaredarmsyndroom of IBS of Irritable Bowelsyndroom of spastisch colon

Prebiotica is echter niet voor iedereen even gunstig.  Mensen die lijden aan PDS of prikkelbaredarmsyndroom zien zich net genoodzaakt vezels zoveel mogelijk te mijden.  Bij de afbraak in de dikke darm ontstaan meer gassen doordat hun darmwand gevoeliger en mogelijks zelfs beschadigd is.  De dikke darm heeft namelijk veel zenuwuiteinden en een kleine verstoring door stress, langdurig medicijngebruik, infecties of verkeerde voeding resulteert in een reactie van de darm.  De samentrekkingen (peristaltiek) kan hierdoor krampachtig en onregelmatig gebeuren.  Als dit te lang of te veel optreedt, spreekt men van IBS of PDS.  Mogelijke symptomen bij IBS of PDS zijn:

  • buikpijn
  • winderigheid
  • opgeblazen gevoel
  • rommelingen
  • vaak ontlasting
  • diarree of net harde stoelgang

Deze groep is ook overgevoelig voor fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen.  De allerbekendste is lactose.  Ook niet-westerlingen kunnen deze melksuiker niet goed afbreken en krijgen buikkrampen als ze veel zuivel eten of drinken.  Sommigen kunnen ook fructose niet afbreken.

Obstipatie

We spreken van obstipatie als je minder dan 3 keer per week naar het toilet kan gaan of als u last heeft van harde, droge ontlasting.  Vezels, voldoende water en lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol om verstopping tegen te gaan.

Coeliakie

Coeliakie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten.  Dit zijn (kleef)eiwitten die in granen zitten.  Glutenhoudende graansoorten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm.  De darmvlokken worden vernietigd en kunnen daardoor niet genoeg enzymen meer uitscheiden voor de vertering wat als gevolg heeft dat niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen.  Er ontstaat zo een tekort aan o.a. vitamines en mineralen en eventueel vermagering.  De enige manier om deze klachten te voorkomen is het volgen van een levenslang strikt dieet waarin geen glutenrijke granen voorkomen.  Rijst, boekweit, gierst, quinoa bevatten geen eiwitten.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en kan van mond tot anus voorkomen.  Meestal is dit het laatste deel van de dunne darm en eerste deel van de dikke darm.

Mogelijke gevolgen van deze ontstekingen kunnen zijn dat er littekens worden gevormd wat de darmwand dikker kan maken en zo voor een vernauwing kan zorgen.  Dit kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en vermagering en gebrek aan vitaminen en mineralen in de hand werkt.

De oorzaken van deze ziekte van Crohn zijn veelzijdig:  erfelijkheid speelt een belangrijke rol, roken, stress evenals omgevingsfactoren.  Slechte bacteriën of virussen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekten, maar er zijn ook aanwijzingen dat bij de ziekte van Crohn het verdedigingsmechanisme van ons lichaam het laat afweten.  Het eigen lichaam wordt aangevallen (auto-immuunziekte).

Wat met probiotica, de gezonde bacteriën verkrijgbaar in flesjes en pakken yoghurt?  

De enige toepassing waarvoor er relatief solide bewijs is, is het voorkomen van diarree  op reis en bij inname van antibiotica.  De probiotica lijken het risico te verkleinen dat schadelijke bacteriën de overhand krijgen.  Suikers, voornamelijk geraffineerde suikers en antibiotica daarentegen zorgen ervoor dat slechte bacteriën de bovenhand nemen met bepaalde negatieve gevolgen.  Vorming van schimmels is hier mogelijks een gevolg van.








Is er een link tussen voeding in de kinderjaren en het ontstaan van ziekten op volwassen leeftijd?

De tijd in de baarmoeder en de eerste twee levensjaren (som van 1000 dagen) zijn dé sleutelperiode voor het al dan niet ontstaan van ziekten op volwassen leeftijd.

Hoe komt dat?

Veronderstel dat je als foetus te weinig of te veel eten krijgt.  Dan word je geboren als een te magere of als een te dikke baby.
Te magere baby’s kregen in de buik van de moeder de boodschap mee dat er voedselschaarste was.  Het DNA van deze kinderen is geprogrammeerd om voor de rest van hun eigen leven spaarzaam met eten om te springen.  Eten ze te veel, dan slaan ze de calorieën op als vet, sneller dan bij iemand anders.  Een levenslang gevecht tegen zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en diabetes is dan een gevolg.

Bij te dikke baby’s is er een overvloed aan suiker en vet in de moederschoot, wat hun metabolisme ontregelt.  Het hongergevoel en de insulineproductie van deze baby’s raken in de war en dat nemen ze mee in hun verdere leven.  Dikke baby’s lopen bijgevolg meer risico dikke kleuters, dikke adolescenten en dikke volwassenen te worden.

Met een BMI hoger dan 35 boet je gemiddeld 8 tot 10 levensjaren in.

Je hoeft calorieën niet fanatiek te tellen, maar enig besef van het caloriegehalte van wat je consumeert is handig.
Echter gezond wil ook niet altijd zeggen ‘weinig calorieën’. Noten zijn heel calorierijk maar bevatten veel goede vetten.  100g noten bevatten 660 kcal.  Een avocado 290 kcal.
Maar ook van te veel gezond voedsel, bijvoorbeeld vette vis, olijfolie en noten, kan je dus dik worden.
Let zeker ook op met producten waarop ‘light’, ‘mager’ of ‘vetarm’ staat.  Vet wordt dan vaak vervangen door suiker.  Dit zijn 2 elementen waarop voedselproducenten op een sluwe manier inspelen omdat vet en suiker ons meer doen consumeren.  In light mayonaise zit maar liefst 6 keer meer suiker dan in gewone mayonaise.

Daarom blijft mijn leuze: eet met mate en denk aan de 3 G’s: eet gezond, gespreid en gevarieerd.

 

 








Obesitas en verhoogde cholesterol

Wist je dat:

  • 1 glas zoete witte wijn gelijk staat aan 35g suiker of 140kcal.  1 glas per week zoete witte wijn extra doet je gewicht met 1kg toenemen op 1 jaar.  Idem voor een handjevol pinda’s, 1 chocoladekoek, 1 blikje frisdrank of 1 glas chocolademelk?
  • Wie elke dag 3u staat ipv zit, jaarlijk zo’n 3kg verbrandt?
  • Je 3 jaar langer leeft als je buikomtrek met 10% daalt?
  • 10% gewichtsdaling gelijk staat voor 20% minder overlijdens?
  • Een gemiddelde gewichtsafname met 7% het risico op type 2 diabetes 58% doet dalen?
  • Indien we de BMI met 1 eenheid zouden kunnen laten dalen, de Belgische staat 200 miljoen euro per jaar zou kunnen besparen?
  • We niet alle vetten uit onze voeding moeten bannen?
  • Een buikomtrek tot 80 cm voor vrouwen héél goed is.  Tot 88cm acceptabel.  >88 cm heel ongezond.  Voor mannen is tot 94cm héél goed, tot 102 cm acceptabel en >102 cm heel ongezond
  • We 55% van onze energie moeten halen uit koolhydraten, liefst meervoudige suikers (volkoren producten)?
  • Niet alle cholesterol slecht voor ons is?
  • Een eitje per week kan, zelf 2 tot 3 eitjes
  • Schaal-en schelpdieren niet slecht zijn voor het gehalte cholesterol in ons bloed?

Stel je ook eens even het volgende voor: we zitten met z’n allen gemiddeld maar liefst 8.3u.  Jongeren nog net iets meer: 9.5u en kleuters 6u.  OK, wat dan nog, zou je misschien kunnen denken, daar kraait toch geen haan naar.  FOUT gedacht!  Menig wetenschapper die zich met gezondheid bezighoudt loeide reeds de alarmbel (mogelijks samengaand met een kraaiende haan).  Een sedentaire levensstijl is ongezond: klaar!  Verder is het zo dat wie meer dan 5u per dag zit, 2-3 jaar vroeger sterft!  En die weg naar dat einde verloopt vrij zwaar.  Ja, zwaar, dat mag je letterlijk nemen: 1 op 2 volwassen Vlamingen heeft overgewicht. 1 op 7 is obees. 1 op 10 Vlaamse jongeren heeft last van overgewicht, 1 op 16 is obees.  Overgewicht en obesitas wordt een ware epidemie met alle gevolgen van dien: je ontwikkelt makkelijker hart-en vaatziekten, diabetes, kanker, hypercholesterolemie, slaapstoornissen en slaapapneu, artrose, kortademigheid, enz.Afbeeldingsresultaat voor sedentair leven

Dus tijd om er iets aan te doen: hef je gat op en beweeg!  30′ per dag als volwassene en 60′ per dag als kind zou goed voor ons zijn!  Daarbij hoef je niet onmiddellijk aan topsport te doen.  Bewegen zoals de trap nemen ipv de lift, het huishouden, gras afrijden zijn goede voorbeelden.  Een licht verhoogde hartslag en ademhaling dat is alles.  Bekijk je voedingsgewoontes ook ‘s.  Een goede leidraad is de actieve voedingsdriehoek.








Lees hier waarom de lever niet altijd in staat is om te ontgiften

Wist je dat de lever wel meer dan 500 functies heeft en hiermee een cruciale rol speelt in onze gezondheid?  Ontgifting, instaan voor een stabiele bloedsuikerspiegel, bloedstolling, vorming van cholesterol, productie van gal, omzetten van voeding in actieve nutriënten, activeren van vitamine D3 zijn maar enkele van de 500 functies die de lever heeft.

Ik zoom wat verder in op de rol van ontgifting.

Wat moet de lever precies gaan ontgiften?  Dit zijn zowel omgevingstoxines, voedingstoxines als hormonen en gebeurt in 2 fases;  eerst en vooral worden schadelijke stoffen wateroplosbaar gemaakt zodoende ze via de urine kunnen worden uitgescheiden.  In tweede instantie worden toxines onschadelijk gemaakt.

Maar is ontgifting door de lever wel altijd mogelijk?  Wanneer lukt dit niet?  En wat kunnen we eraan doen?

Ik noem 3 redenen op waarom het de lever niet lukt om te ontgiften.

 

  1. De lever heeft andere prioriteiten.

Eerder noemde ik op dat de lever ook onze bloedsuikerspiegel stabiel tracht te houden.  Bij obesitas, diabetes, insulineresistentie, teveel en langdurige stress, LGI (laaggradige ontstekingen) heeft de lever het zwaar te verduren aangezien er vaak heel veel suiker verwerkt dient te worden (diabetes en obesitas) of aangemaakt (chronische stress, LGI, insulineresistentie).  Een lever kan ook insulineresistent worden oftewel ongevoelig aan insuline zodoende hij niet meer kan inschatten of er nu veel of weinig glucose in de bloedbaan aanwezig is.  Dus zal hij voor de zekerheid nog meer suiker aanmaken.  Dit is 1 van de redenen waarom we een vervette lever krijgen.

Wist je dat 15 à 30% van onze bevolking te maken heeft met een vervette lever?  Ook wel NAFLD genoemd.

De lever kan zich eventjes permitteren om niet te ontgiften.  Hij slaat dan voorlopig toxines en hormonen op in de vetcellen.  Let dan zeker op als je een detox- of afvalkuur doet:  vetweefsel wordt afgebroken waardoor deze gifstoffen weer vrij komen. Daarom is het beter om eerst de werking van de lever te verbeteren, voordat er begonnen wordt aan een detox/ontgiftigingskuur.  Dan kan de lever de vrijgekomen toxinen alsnog goed verwerken.

On the long run wordt niet kunnen ontgiften een zeer grote belasting voor de lever zelf en het ganse lichaam.  Uiteindelijk ga je van ‘niet meer kunnen ontgiften’ langzaam dood.

 

  1. Reden nummer 2 is dat de 2 verschillende fases van ontgiften moeizaam verlopen

Mogelijkheden hierbij zijn:

  • Er is een te grote aanvoer van toxines (alcohol, koffie, medicijnen, bewerkte voeding, te laat eten, teveel eten, enz.)
  • Fase 2 heeft bouwstoffen tekort
  • Er zijn enzymen en co-factoren nodig en die zijn niet voorradig

 

  1. De derde reden kan zijn dat fase 1 veel te snel gaat waardoor fase 2 niet goed kan volgen

Hierdoor kunnen de vrije radicalen onvoldoende onschadelijk gemaakt worden.  Vrije radicalen beschadigen al onze cellen en activeren hierdoor ons immuunsysteem.  Niet goed dus!

Hoe het met je lever gesteld is kan je meten in je bloed. 

Leverenzymen die alleen in de lever zouden moeten terug te vinden zijn, komen nu in je bloed terecht. Dit wijst op schade aan je lever.  Vind je hier ook bilirubine in terug dan moet je eens nagaan hoe het gesteld is met je lever of galblaas.

Ook je urine kan je veel vertellen.  Teveel vrije hormonen in je urine wijst op het niet kunnen ontgiften van je lever.

Als je lever dus niet detoxt dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak waarom de lever niet detoxt.

Zorg dus goed voor je lever zodat je lever goed voor jou kan zorgen!

Vind je dit artikel interessant?  Sla het op of deel het met vrienden en familie.

 

Veel leesplezier!

Gezonde groet,

Anne-Sophie








Ga aan de slag met meerdere oereitjes per dag

Je hoort het vaak: “Eitjes zijn niet goed voor mijn cholesterol en dus ongezond”.
Waar of niet waar? Je leest het hier.

Deze uitspraak is een fabel want eitjes bieden veel voordelen en eigenlijk nul nadelen.

Ik zet ze even voor jou op een rij:

1. Eitjes zijn een bron van cholesterol, MAAR… en nu komt het: cholesterol op zich is niet ongezond (zie hiervoor mijn filmpje van 27 januari 2021: klik hier). Cholesterol is een vorm van vet die we nodig hebben. Statines of cholesterolverlagers zijn dus in bijzonder veel gevallen helemaal niet nodig. En plus beschikt ons lichaam over een eigen systeem om cholesterol binnen de ‘gezonde’ perken te houden. Dat systeem zegt: als er via voeding cholesterol binnenkomt, dan moet de lever er zelf minder aanmaken. Of anders gezegd: het innemen van voeding-cholesterol doet de productie van cholesterol dalen en houdt het dus gezond.

2. Eitjes zijn een bron van eiwitten in zijn pure vorm. Eiwitten zijn macro-nutriënten en niet weg te denken op ons bord. Naast eiwitten bevatten eitjes maar liefst 12 vitaminen en 19 mineralen.

3. Het bevat ook nog eens omega 3-vet wat ontstekingsremmend werkt (net als vette vis).

4. Lecithine en choline zijn stofjes die in eieren te vinden zijn en hebben een aantal goede kenmerken, zoals:

  • het zorgt voor een goede celwand van onze cellen (wat belangrijk is voor onze gezondheid)
  • het bevordert de werking van de hersenen en het geheugen
  • het voorkomt vervetting van de lever

5. Geraffineerde suikers of koolhydraten zijn helemaal niet te vinden in eieren wat een heel goede zaak is!  Die staan namelijk in voor een verstoorde suikerstofwisseling met een verhoogde kans op craving.  Eiwitten en vetten daarentegen stabiliseren en zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

6. Daarenboven zijn we genetisch aangepast aan het eten van eitjes. Het wordt gerekend bij oervoeding met andere woorden een eitje kan makkelijk opgenomen worden en een positieve bijdrage leveren aan ons lichaam.

Als je na het lezen van mijn artikel besluit om als eens meer een eitje te gaan verorberen, kies dan voor de oereieren die je bv. in de Albert Heijn vindt (klik hier om te weten wat ik bedoel).  Waarom oereieren?

  • de kippen worden gevoederd met hetgeen waarvoor ze gemaakt zijn; oervoeding oftewel insecten.
  • Zo gaan onze kippen weer écht scharrelen, pikken ze elkaar veel minder en zijn zo gezonder.  Hiermee wordt het dierenwelzijn bevorderd.
  • de rest van de voeding is soja-en granenvrij wat ook onze gezondheid bevorderd!
  • vergelijk eens een eierdooier van een ei dat je gewoon bent met die van een oerei, je zal zien wat ik bedoel! 😉

Wil je nog meer tips voor je gezondheid ontvangen, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief of volg me dan op Instagram