Lees hier waarom de lever niet altijd in staat is om te ontgiften

Wist je dat de lever wel meer dan 500 functies heeft en hiermee een cruciale rol speelt in onze gezondheid?  Ontgifting, instaan voor een stabiele bloedsuikerspiegel, bloedstolling, vorming van cholesterol, productie van gal, omzetten van voeding in actieve nutriënten, activeren van vitamine D3 zijn maar enkele van de 500 functies die de lever heeft.

Ik zoom wat verder in op de rol van ontgifting.

Wat moet de lever precies gaan ontgiften?  Dit zijn zowel omgevingstoxines, voedingstoxines als hormonen en gebeurt in 2 fases;  eerst en vooral worden schadelijke stoffen wateroplosbaar gemaakt zodoende ze via de urine kunnen worden uitgescheiden.  In tweede instantie worden toxines onschadelijk gemaakt.

Maar is ontgifting door de lever wel altijd mogelijk?  Wanneer lukt dit niet?  En wat kunnen we eraan doen?

Ik noem 3 redenen op waarom het de lever niet lukt om te ontgiften.

 

  1. De lever heeft andere prioriteiten.

Eerder noemde ik op dat de lever ook onze bloedsuikerspiegel stabiel tracht te houden.  Bij obesitas, diabetes, insulineresistentie, teveel en langdurige stress, LGI (laaggradige ontstekingen) heeft de lever het zwaar te verduren aangezien er vaak heel veel suiker verwerkt dient te worden (diabetes en obesitas) of aangemaakt (chronische stress, LGI, insulineresistentie).  Een lever kan ook insulineresistent worden oftewel ongevoelig aan insuline zodoende hij niet meer kan inschatten of er nu veel of weinig glucose in de bloedbaan aanwezig is.  Dus zal hij voor de zekerheid nog meer suiker aanmaken.  Dit is 1 van de redenen waarom we een vervette lever krijgen.

Wist je dat 15 à 30% van onze bevolking te maken heeft met een vervette lever?  Ook wel NAFLD genoemd.

De lever kan zich eventjes permitteren om niet te ontgiften.  Hij slaat dan voorlopig toxines en hormonen op in de vetcellen.  Let dan zeker op als je een detox- of afvalkuur doet:  vetweefsel wordt afgebroken waardoor deze gifstoffen weer vrij komen. Daarom is het beter om eerst de werking van de lever te verbeteren, voordat er begonnen wordt aan een detox/ontgiftigingskuur.  Dan kan de lever de vrijgekomen toxinen alsnog goed verwerken.

On the long run wordt niet kunnen ontgiften een zeer grote belasting voor de lever zelf en het ganse lichaam.  Uiteindelijk ga je van ‘niet meer kunnen ontgiften’ langzaam dood.

 

  1. Reden nummer 2 is dat de 2 verschillende fases van ontgiften moeizaam verlopen

Mogelijkheden hierbij zijn:

  • Er is een te grote aanvoer van toxines (alcohol, koffie, medicijnen, bewerkte voeding, te laat eten, teveel eten, enz.)
  • Fase 2 heeft bouwstoffen tekort
  • Er zijn enzymen en co-factoren nodig en die zijn niet voorradig

 

  1. De derde reden kan zijn dat fase 1 veel te snel gaat waardoor fase 2 niet goed kan volgen

Hierdoor kunnen de vrije radicalen onvoldoende onschadelijk gemaakt worden.  Vrije radicalen beschadigen al onze cellen en activeren hierdoor ons immuunsysteem.  Niet goed dus!

Hoe het met je lever gesteld is kan je meten in je bloed. 

Leverenzymen die alleen in de lever zouden moeten terug te vinden zijn, komen nu in je bloed terecht. Dit wijst op schade aan je lever.  Vind je hier ook bilirubine in terug dan moet je eens nagaan hoe het gesteld is met je lever of galblaas.

Ook je urine kan je veel vertellen.  Teveel vrije hormonen in je urine wijst op het niet kunnen ontgiften van je lever.

Als je lever dus niet detoxt dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak waarom de lever niet detoxt.

Zorg dus goed voor je lever zodat je lever goed voor jou kan zorgen!

Vind je dit artikel interessant?  Sla het op of deel het met vrienden en familie.

 

Veel leesplezier!

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Ga aan de slag met meerdere oereitjes per dag

Je hoort het vaak: “Eitjes zijn niet goed voor mijn cholesterol en dus ongezond”.
Waar of niet waar? Je leest het hier.

Deze uitspraak is een fabel want eitjes bieden veel voordelen en eigenlijk nul nadelen.

Ik zet ze even voor jou op een rij:

1. Eitjes zijn een bron van cholesterol, MAAR… en nu komt het: cholesterol op zich is niet ongezond (zie hiervoor mijn filmpje van 27 januari 2021: klik hier). Cholesterol is een vorm van vet die we nodig hebben. Statines of cholesterolverlagers zijn dus in bijzonder veel gevallen helemaal niet nodig. En plus beschikt ons lichaam over een eigen systeem om cholesterol binnen de ‘gezonde’ perken te houden. Dat systeem zegt: als er via voeding cholesterol binnenkomt, dan moet de lever er zelf minder aanmaken. Of anders gezegd: het innemen van voeding-cholesterol doet de productie van cholesterol dalen en houdt het dus gezond.

2. Eitjes zijn een bron van eiwitten in zijn pure vorm. Eiwitten zijn macro-nutriënten en niet weg te denken op ons bord. Naast eiwitten bevatten eitjes maar liefst 12 vitaminen en 19 mineralen.

3. Het bevat ook nog eens omega 3-vet wat ontstekingsremmend werkt (net als vette vis).

4. Lecithine en choline zijn stofjes die in eieren te vinden zijn en hebben een aantal goede kenmerken, zoals:

  • het zorgt voor een goede celwand van onze cellen (wat belangrijk is voor onze gezondheid)
  • het bevordert de werking van de hersenen en het geheugen
  • het voorkomt vervetting van de lever

5. Geraffineerde suikers of koolhydraten zijn helemaal niet te vinden in eieren wat een heel goede zaak is!  Die staan namelijk in voor een verstoorde suikerstofwisseling met een verhoogde kans op craving.  Eiwitten en vetten daarentegen stabiliseren en zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

6. Daarenboven zijn we genetisch aangepast aan het eten van eitjes. Het wordt gerekend bij oervoeding met andere woorden een eitje kan makkelijk opgenomen worden en een positieve bijdrage leveren aan ons lichaam.

Als je na het lezen van mijn artikel besluit om als eens meer een eitje te gaan verorberen, kies dan voor de oereieren die je bv. in de Albert Heijn vindt (klik hier om te weten wat ik bedoel).  Waarom oereieren?

  • de kippen worden gevoederd met hetgeen waarvoor ze gemaakt zijn; oervoeding oftewel insecten.
  • Zo gaan onze kippen weer écht scharrelen, pikken ze elkaar veel minder en zijn zo gezonder.  Hiermee wordt het dierenwelzijn bevorderd.
  • de rest van de voeding is soja-en granenvrij wat ook onze gezondheid bevorderd!
  • vergelijk eens een eierdooier van een ei dat je gewoon bent met die van een oerei, je zal zien wat ik bedoel! 😉

Wil je nog meer tips voor je gezondheid ontvangen, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief of volg me dan op Instagram

Het is wereldkankerdag en dat verdient de nodige aandacht!

4 februari: wereldkankerdag.

Kanker wordt vaak geassocieerd met een genetische ziekte.  “Het zit in de genen”.  Maar wist je eigenlijk dat kanker in feite een ‘mitochondriale’ of stofwisselingsziekte’ is: door een fout of veranderingen in ons metabolisme in de eerste plaats verandert onze genetische code en ontwikkelen we kanker.  Om het met een voorbeeld te zeggen: in feite kunnen wij overleven met heel wat slechte virussen, bacteriën ja zelfs metastasen in ons lichaam.  Ons immuunsysteem heeft hiervoor een soort contract afgesloten met die schadelijke beestjes.  De vraag is eerder: wanneer wordt dit contract teniet gedaan en gaat kanker zich ontwikkelen?

De huidige behandelingen bestaan er in om de kankercel te gaan bestrijden.  Chemotherapie en radiotherapie zijn klassiekers.  Maar zou het niet beter zijn om het overlevingsmechanisme van de kankercel te begrijpen en daarop in te spelen zodoende die niet meer kan groeien?  Een kankercel ontstaat uit een cel die niet de juiste voeding meer vindt.  Er is geen zuurstof-en voedingstoevoer meer om één of andere reden.  Dit kunnen bv. chronische ontstekingen zijn door cellen die op elkaar gepakt zijn.  Het is als het ware een cel die afziet want zonder die voeding kan zij niet langer overleven.  Om die reden verandert ze haar metabolisme en put ze energie uit andere cellen.  Mitochondriën of energiefabriekjes worden beschadigd.  Dit verklaart waarom kankerpatiënten zo moe zijn.  Ze gaat hiervoor ook bepaalde genen die normaal gezien stil worden gehouden, wakker gaan maken wat er ook voor zorgt dat het immuunsysteem deze cel niet meer gaat aanvallen.  Hoe meer van die programma’s (genen) er open staan, hoe kwaadaardiger de kanker.

Tot zo’n 200 à 300 jaar terug was kanker heel uitzonderlijk.  Pas met de industrialisatie is kanker zich beginnen ontwikkelen.  We kunnen daardoor ook poneren dat de voeding die we van dan zijn beginnen consumeren haaks staat tegenover hoe we zijn voorgeprogrammeerd.  En iedere kankercel heeft suiker nodig!  Vermijd daarom zoveel mogelijk geraffineerde suiker.  Het eten van veel suiker zorgt voor bloedsuikerpieken en als logisch gevolg insulinepieken.  En hoe meer insulinepieken je toelaat, hoe ongevoeliger je wordt aan insuline.  Je pancreas kent geen grenzen en blijft insuline produceren.  Je wordt insulineresistent.  Maar insuline is een groeihormoon.  Dit wil zeggen dat insuline cellen of weefsels laat groeien die niet altijd moeten groeien.  En dat is eveneens een fenomeen dat optreedt bij kanker.
Daarnaast dwing je jezelf steeds in groeifase als je teveel aantal keer eet of je porties te groot zijn.  Je groeifactoren en receptoren stijgen wat een zekere nood creëert.  Het is daarom belangrijk om die onbewuste groei, wat kanker letterlijk is, niet te gaan stimuleren.  Af en toe rusten, ja zelf vasten, zorgt ervoor dat je in herstelmodus terechtkomt.

Maar ook vaccinatie, chronische stress, milieuvervuiling, etcetera zorgen ervoor dat ons immuunsysteem het bijzonder druk heeft met het aanvechten van (laaggradige) ontstekingen die hierdoor ontstaan met als gevolg dat er minder mogelijkheid is tot het aanvechten van een kankercel…

Mijn conclusie bij kanker is: werk zo veel mogelijk preventief. Voeding is het beste medicijn.  Vermijd medicatie of chemotherapie dat symptomatisch werkt en een regelrechte aanval is op het ganse lichaam maar kies eerder voor immuuntherapie dat je ganse verdedigingsmechanisme aansterkt.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Wist je dat cholesterol een goede rol vervult in ons lichaam en er geen verband is met hart-en vaatziektes?

Op 29 september vindt de Internationale dag van het Hart plaats.
Om die reden wens ik even in te zoomen op hart-en vaatziekts (HVZ) en cholesterol.

Cholesterol wordt vaak als iets slecht gezien.

Maar wist je dat cholesterol heel wat broodnodige en heilzame effecten heeft?
Cholesterol wordt voor 97% autonoom gemaakt in de lever als een soort “u vraagt, wij maken”. Soms is het nodig om de cholesterol te doen verhogen. Zo is cholesterol nodig om bv. bloedvaten te repareren, het staat in voor het maken van stevige celmembranen, het is een antipathogeen, vitamine D wordt ermee aangemaakt, alsook hormonen zoals geslachtshormonen en stresshormonen.  Ons lichaam beschikt over een eigen systeem dat instaat voor de regulatie van de cholesterolwaardes.

Een hoge cholesterol-waarde in je bloed wil je dus iets zeggen.  Het is als het ware je vriend die je wil helpen…

Want cholesterol treedt op bij schade aan de bloedvaten. Het wil namelijk zijn gereedschapskist openen en gaan repareren. Het zal dus veel hoger staan als er hart-en vaatziektes zijn maar is helemaal niet dé oorzaak van hart-en vaatziektes. LDL of het ‘slechte’ vet wordt vaak geassocieerd met atherosclerose. Maar zouden we niet beter het verhaal omdraaien? LDL is hoog omdat er mogelijk reeds atherosclerose aanwezig is…. En wist je dat families met hypercholesterolemie in de genen vaak minder ziek zijn?

Cholesterol mag dus absoluut niet als grote boosdoener worden gezien.

En we kunnen eigenlijk niet spreken van ‘goed’ (HDL) vet en ‘slecht’ (LDL) vet.  Beiden zijn nodig en het ene helpt het andere. Triglyceriden horen niet onder de noemer cholestrol en zijn niet ok.
Een hoge LDL is op zich dus zeker ok als ook de HDL voldoende hoog is.  Daarom is het veel interessanter om naar ratio’s of verhoudingen te gaan kijken: bv. totale cholesterol op HDL moet <4 zijn.  TG/HDL > 1 is niet ok.  Of HDL/LDL: 1,7 is een heel goede waarde.

Een te lang, te hoge LDL mits een te lage HDL zal ik verhelpen zoniet kan de LDL niet voldoende opgeruimd worden door het HDL en zal dit te lang blijven staan in de bloedbaan. Dit vet gaat oxideren wat dan weer schade geeft. Maar het blijft dus ook steeds de oefening om de oorzaak van de hoge LDL te checken. Leefstijl is hierbij heel belangrijk.

En hoe zit het met cholesterolverlagende middelen zoals statines?  Maar liefst 1 op 4 van de 40-plussers in België neemt een statine!  Ik ben alleszins geen voorstaander.  Waarom?  Statines hebben geen aanwijsbaar nut.  Ze leiden niet tot een afname van het aantal hart-en vaatziektes.  Sommige studies tonen echter aan dat het leidt tot een verhoging van het aantal hart-en vaatziektes. En plus: ze verlagen ook je HDL!  En zoals ik eerder zei: een hoge cholesterol wil je net iets vertellen!

Wat er wel als één van de boosdoeners van HVZ kan aangeduid worden, is suiker in al zijn vormen.  In meerdere studies werd het risico op HVZ aangetoond bij het vervangen van verzadigde vetten door geraffineerde koolhydraten en suikers.  En by the way: niet alleen HVZ maar ook andere chronische ziektes…

Ik verwijs hierbij ook naar een eerdere video van mijzelf die een soort van samenvatting weergeeft. Klik hier voor de video.

Zorg voor je hart, zorg voor jezelf, zorg voor je gezondheid!

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie

Wist je dat migraine eigenlijk veelal een leverprobleem is?

Maandag, 12 september: Internationale dag van de migraine.

Heel wat mensen hebben last van migraine zodoende ik hier graag een blogartikeltje wil aan wijden.

Wist je dat migraine een complex fenomeen is waarbij het probleem niet lokaal in de hersenen ligt maar zich elders situeert waar je niet onmiddellijk zou aan denken?

Feit is dat migraine een reactie is van de hersenen op iets dat niet hoort in je bloedbaan te zitten.  Hersenen mogen door niets of niemand beschadigd worden dus treedt er een verdedigingsmechanisme op via vasoconstrictie ofwel het afsnoeren van de bloedtoevoer.  Zo geraken geen toxische stoffen tot aan ons brein en is er geen schade mogelijk.  Dit is bv. het geval bij menstruele migraine:  bij de afbraak van oestrogeen ontstaan er afbraakstoffen die toxisch voor de hersenen kunnen zijn.  Eénmaal de schadelijke stoffen werden uitgeplast, treedt er een reactieve vasodilatatie op: een plotse bloedtoevoer van jewelste en dat verklaart de migraine.

Zo kan je wel stellen dat migraine eigenlijk een leverprobleem is want de lever heeft de toxische stoffen niet opgeruimd maar laten zitten in de bloedbaan, wat één van de hoofdtaken is van de lever.  Als Miss Blink speel ik graag Sherlock Holmes, althans wat gezondheidskwesties betreft 😉 en stel ik me de terechte vraag: waarom deed de lever niet aan ontgifting?  Migraine kan je in die zin zien als een enorm energietekort in de hersenen omdat alle energie in iets anders opgaat.  In wat dan vraag je je misschien af?  Dat kan een immer actief immuunsysteem zijn.  Een laaggradige ontsteking bv. dat tonnen energie vergt en waarvoor de lever als enige hoofdopdracht heeft om aan gluconeogenese te doen oftewel aanlevering van glucose aan het immuunsysteem.  Ontgifting heeft de lever om die reden opzijgeschoven…

Andere oorzaken van migraine kunnen zijn:

  • Een te hoog homocysteïne-gehalte in het bloed door eventuele slechte methylering.
  • Een te hevige ontstekingsreactie bij de menstruatie want dat is wat menstrueren is: het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en hierop ontstaat een ontstekingsreactie ahv een bloeding. Als er teveel bloedverlies is of er zijn teveel ontstekingsstofjes vrijgekomen dan kan dit ook migraine in de hand werken. Naast uiteraard stress en ondervoeding.

Heb je vragen voor me? Ik sta zoals steeds voor je klaar!  Sla dit bericht op of stuur het door naar iemand waarvan je denkt dat die er baat bij heeft deze informatie te verkrijgen.

Met gezonde groetjes

Miss Blink

Het is examen-tijd! Tips en tricks waar je als mama of papa jouw kind kan bij helpen

Het is wist-je-dat je woensdag en bovendien EXAMEN-tijd!

Lees hier alles over hoe je je dochter of zoon kan helpen om bergen leerstof in hun (kleine) brein(tje) te krijgen.

  1. Zorg voor de juiste voedings-en bouwstof 

Hersenen bestaan voor 50-60% uit vetzuren.  30% zijn meervoudig onverzadigd: AA en DHA.
Maar wist je dat je je hersenen perfect en goed kan gaan voeden, jaja zelf en zeker in examentijd!  Wat hebben hersenen dan vooral nodig?  Vet.  Ja vet.  Geen glucose of suiker maar vet (wat vaak nog anders verkondigd wordt!).  Ga voor ketogeen.
Vermijd daarom zoveel mogelijk koolhydraten of suikers zoals bv. boterhammen met confituur, choco- of speculoospasta en kies wat meer voor een ontbijt met zalm, avocado, eitjes, noten en zaadjes.  Probeer ook al eens meer vette vis, schaal-en schelpdieren, algen, krill als lunch of avondmaal op de menu te zetten ipv pizza en pasta.

Zet uw kind zeker NIET op een vegetarisch regime! Dat geldt niet alleen voor de examenperiode maar voor ALTIJD.  Een groeiend kind heeft bijzonder veel goeie vetten en eiwitten nodig om nieuw weefsel en cellen te bouwen en te onderhouden dus zet uw kind NOOIT of TENIMMER op een vegetarisch dieet.  U geraakt gegarandeerd in de problemen.

  1. Vermijd ganse dag door eten

Zakjes snoep, cholocade en zakjes chips liggen al vaak rond bureau en bed van elke student.  Flessen coca of fanta vergezellen die zakjes.  Maar in feite werken hersenen het best op een nuchtere maag!  Waarom?  Je schakelt over naar een ketogene- oftewel vetverbranding.
Onderzoek wijst uit dat een ontbijt rijk aan suikers ervoor zorgt dat de cognitieve capaciteit na 1 tot 1,5u maar liefst 33% lager is dan wie zonder snelle koolhydraten en suikers ontbijt.  Kies je voor eiwitten en de juiste vetten dan hou je je suikerspiegel stabiel.
Net door die stabiele suikerspiegel kunnen de transportkanaaltjes voor glucose naar de hersenen zich openen zodat er constante energie naar stroomt.  Uw kind zal zich zoveel keer beter kunnen concentreren.

  1. Verwen je jongsters op de juiste manier

Zoals een leuke manier van ontspanning, beweging of sport, dansen op hun favoriete muziek of neem hen eens mee naar het bos.  Maar probeer niet toe te geven aan die zakjes chips, chocolade en snoep en frisdrank omdat je denkt dat ze “je hen toch iets mag gunnen tijdens die zware periode’.  Probeer ook pizza en pasta uit te stellen tot na de examens.

  1. Wist je dat bewegen of sport de zuurstofvoorziening naar de hersenen garandeert?

Laat daarom je kind elk uur zeker 5’ een sitting break doen.  Laat hem of haar springen, lopen, dansen, pompen, maakt niet uit als hij/zij maar beweegt.

  1. Vermijd te langdurige blootstelling aan stress

Probeer ook eens volgende zaken uit om stress aan te pakken: vasten, honger, koude, dorst

  1. Voldoende slaap

Slaap zorgt voor het reinigen van de hersenen.  Een kwalitatieve slaap van zeker 8-9u zorgt ervoor dat je je hersenen ontgift.  Het glymfatisch systeem is 10x actiever tijdens de slaap zodoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.  Hiermee versterk je uiteraard ook je geheugen.

Probeer het vaste uur om te gaan slapen te behouden alsook het aantal uren slaap.  Boet je aan slaap in omdat je dat laatste hoofdstuk er nog zeker moet instappen dan kan de hersenfunctie al na een paar dagen sterk verminderen.

  1. Tjdens deze periode van stress kunnen onze hersenen wel een extra boost gebruiken.  Denk daarom aan kwalitatieve voedingssupplementen. En geen 1+1 gratis toestanden.

Denk aan ribose, PQQ of ubiquinol

Zij zorgen voor een betere mitochondriale werking zodoende onze cellen meer van energie worden voorzien.  Ribose geeft op natuurlijke manier energie om iets dat vrij veel inspanning vergt tot een vlot einde te kunnen brengen.  Bv.  een lange autorit, lange examenperiode.

Omega 3 (DHA, krill) die je best ’s avonds net voor slapengaan en zonder eten geeft.  Op die manier gaat deze rechtstreeks naar de hersenen.  Naast voeding voor de hersenen wordt omega 3 en krill ingezet om stresbestendigheid en weerbaarheid te laten toenemen.   Rhodiola rosea doet dit trouwens ook.

Magnesium zorgt ervoor dat je je doorbloeding verbetert, ook ter hoogte van de hersenen.

L-Glutamine, glutaminezuur en GABA zijn goeie ontgifters van de hersenen

Ashwaganda heeft een regulerende werking op hersenen, zenuwstelsel, immuunsysteem, stofwisseling en hormonaal systeem.  Het heeft stressverlagende effecten

Wist jij dat astma een reactie is van het lichaam die er niet hoort te zijn?

Wie heeft er last van astma, hooikoorts, eczeem, voedselintoleranties of andere allergische reacties?
Dan heb je er alle baat bij om verder te lezen!
Want wist je dat deze ziektebeelden eigenlijk een reactie zijn van ons lichaam die er niet hoort te zijn?

Waarom reageert je lichaam als dusdanig?  Mijn antwoord:  er is een centrale rol weggelegd voor laaggradige ontstekingen (LGI).

Maar wat zijn laaggradige ontstekingen precies?  Laaggradige ontstekingen zijn een vorm van ontsteking dat voortkomt uit een activatie van het lokale immuunsysteem.  In tegenstelling tot een gezonde ontstekingsreactie, gaat een laaggradige ontsteking niet meer ‘uit’ en blijft daardoor problemen veroorzaken.  Deze ontstekingen zijn de boosdoeners voor ziektesymptomen zoals: hooikoorts, bronchitis, astma, COPD, TBC enz.

De vraag rijst evenwel: waarom ontstaan er ontstekingen in de luchtwegen?  Wat heeft ervoor gezorgd dat de barrières (onze beschermpoorten) niet hun werk hebben gedaan om alles te beschermen zoals het hoort?  Bekende prikkels die voor laaggradige ontstekingen zorgen zijn bv. sigarettenrook, stress, verkeerde voeding (glucose, bepaalde vetten), pathogenen zoals bacteriën, schimmels, virussen maar ook luchtvervuiling, enz.  We zien dat er een grote rol is weggelegd voor onze leefstijl.  De huidige Westerse omgeving waarin we leven, staat bijzonder haaks op het leven tien- tot honderdduizenden jaren geleden.  Dit leidt tot het ontstaan van mismatchziekten, waarvan de wetenschap er al talloze heeft verzameld: teveel om op te noemen!  Gevolgen van een laaggradige ontsteking kunnen variëren van auto-immuunziekten tot kanker en hart-en vaatziektes.

!Chronische ontstekingen staan aan de basis van talloze welvaartsziekten!

Een goed voorbeeld hoe mismatchziekten kunnen ontstaan, is door een ontoereikende voeding te eten.

Dus onder ASTMA wordt ‘ontstekingen in de luchtwegen’ verstaan.  Luchtwegen die in ‘normale’ omstandigheden niet zouden mogen ontsteken.  Hiervoor hebben we barrières (ons aangeboren immuunsysteem) die ons helpen.  Deze barrières vinden we niet alleen in de darm, maar evenals in de longen, mond, neus, oren, anus en het vaginale slijmvlies.  Deze barrières beschikken over verschillende soorten mucinen of slijmlagen.  Excessieve productie van slijm kan duiden op pathologische condities zoals bv. astma.

Buiten deze fysieke- en beschermingsfunctie van de lichaamsbarrières, bestaat er een systeem “Common Mucosal Immune (CMIS)” dat slechts actief hoeft te worden als de barrière niet intact is.  Het CMIS bevindt zich binnen een groot aantal organen en weefsels.  Activering van dit systeem geschiedt na infiltratie van barrières door antigenen, zoals pathogene bacteriën, virussen en grote moleculen.  Een antigen lokt dus een reactie van een antilichaam.  Er vindt een inflammatie plaats waarbij histamine wordt geproduceerd.  Een reactie van het CMIS geeft dus de typische allergieën en de genoemde ‘allergische’ reacties: klachten zoals hoofdpijn, jeuk, buikpijn, astmatische klachten, kriebel in de neus, loopneus, hartklachten, duizeligheid, botafbraak, enz.

De behandeling van astma, allergieën, eczeem, voedselintoleranties en zoveel meer begint bij het herstel van de barrières.  Het heeft dus geen zin om histamine-rijke voeding te gaan mijden of volop histamineremmers te slikken.  Het heeft vooral zin om de oorzaak te gaan achterhalen waarom je allergisch reageert en dus histamine produceert.  En daar kan ik jou bij helpen!

Dus als iemand je zegt: je moet avocado laten want er zit veel histamine in dan doe je dat beter niet!  Want iemand hoort niet te blokkeren op iets onschuldigs als een avocado.  Echter, als de baseline van iemand te hoog is en dus teveel histamine bezit dan ontstaan er problemen en gaat hij/zij reageren op zelf de meest onschuldige dingen zoals bv. gewone mensenvoeding en zo zal je stelselmatig steeds meer voeding moeten weglaten.  De enige echte clue is dus het verlagen van die baseline histamine zodoende je niet op gelijk wat begint te reageren.

Dat laaggradige ontstekingen zo’n grote impact hebben op onze gezondheid, is nog lang niet bij iedereen bekend.  Zeker 95% van onze bevolking heeft er op één of andere manier last van!  Pas als we begrijpen hoe laaggradige ontstekingen tot stand komen, kunnen we als gezondheidsprofessional effectief aan oorzakelijke preventie en behandeling werken.
And that’s when I come in.  Ik ontvang je met open armen om jou verder te helpen!

Wist je dat tarwe gif is voor ons lichaam?

Wereldwijd wordt ongeveer 700 miljoen ton tarwe verbouwd, wat het meest geproduceerde graan is, na maïs.  Het wordt beschouwd als een zeer belangrijke voedselbron voor de mens.  Ooit was dit oude graan in een aantal opzichten inderdaad voedzaam te noemen, maar van zodra de landbouwindustrie het overnam om een hogere opbrengst van de oogst te ontwikkelen, werd tarwe zodanig gemanipuleerd dat de oorspronkelijke genetische samenstelling teniet werd gedaan.  De menselijke spijsvertering en fysiologie echter konden zich simpelweg niet snel genoeg aanpassen aan deze veranderingen.  Het lichaam herkent bewerkt tarwe niet meer als voedsel met als gevolg dat de opname van voedingsstoffen uit bewerkte tarweproducten nagenoeg nihil is.  Hierdoor werd ’s werelds meest populaire graan schadelijk voor de menselijke stofwisseling.

De tarwe die we tegenwoordig eten is niet meer de tarwe die je oma at.  Het bevat allerlei nieuwe eigenschappen zoals het eiwit, gliadine.  En iedereen is gevoelig voor dit gliadine eiwit, een opiaat.  Het verbindt zich aan de opiaat-receptoren in je hersenen, wat bij de meeste mensen de eetlust stimuleert, zodanig dat je 440 calorieën per dag meer eet.

Samen met glutenine vormt gliadine het eiwit: GLUTEN.

Het grootste deel van de tarwe wordt verwerkt tot een gebleekt wit meel bestaand uit een 60% procent extractie.  In dit bereidingsproces gaan meer dan de helft van de vitamines B1, B2, B3, E, foliumzuur, calcium, fosfor, zink, koper, ijzer en vezels verloren.

Daarenboven heeft lectine, een krachtig chemisch stofje in tarwe, dat bekend staat als tarwekiem agglutinine (Wheat Germ Agglutinin oftewel WGA) een beschermende functie voor de plant tegen insecten en bacteriën maar het zorgt voor nadelige effecten bij de mens:  het kan (chronische) ontstekingsreacties veroorzaken waardoor het darmepitheel en darmflora beschadigd worden en er absorptiestoornissen ontstaan.  Daarenboven is het giftig voor het immuunsysteem, het hart en het zenuwstelsel zoals bv. de hersenen.  Uitbarstingen op het gebied van gedrag bij kinderen met ADHD en autisme en paranoïde wanen en hallucinaties bij mensen met schizofrenie zijn niet weg te denken.  Het wordt ook anti-nutriënt genoemd.

Elke tarwekorrel bevat ongeveer één microgram WGA.  De hoogste concentratie van WGA komt in volkorentarwe voor.  Maar zelfs in kleine hoeveelheden kan WGA al zeer nadelige effecten hebben. Lectines – hoewel aanwezig in alle granen, peulvruchten (pinda’s en soja), zuivel en onze geliefde nachtschades zoals tomaat en aardappel – worden zelden besproken in een context van gezondheid en ziekte.  Denk daarbij ook dat eiwit gliadine (gluten) weg en we zien veel minder diabetici, obesitas, spijsverteringsproblemen,  prikkelbare darm syndroom, depressie, dementie, alzheimer, autisme, hartstoornissen, mensen met artritis ervaren een enorme verlichting enzovoorts.  Er is een schat aan studies die het negatieve en ziekmakende effect van tarweconsumptie door mensen aantonen.

Daarom is het zaak om echt voedsel te gaan eten.  Kies dat voedsel uit dat het minst waarschijnlijk door de voedingsindustrie is veranderd maar je lichaam voedt!  En dus zeker geen tarwe.   Desondanks raden nog steeds zoveel zorgprofessionals tarweproducten aan… Sommige experts claimen zelfs dat als je kiest voor 100% volkoren tarweproducten de gezondheidsvoordelen enorm zijn.  Wat weer een onwaarheid is die door de tarwe-industrie wordt verspreid.

Naast de beschadiging door de hoge concentratie WGA duwt ook amylopectine volkorentarwe in een slecht daglicht.  Twee sneetjes volkorenbrood verhogen de bloedsuikerspiegel meer dan veel soorten candybars.  Dit komt omdat er door de moderne bewerking van tarwe er nu meer amylopectine dan amylose voorkomt in tarwe, maar ook in mais en aardappelen.  Wat wil dat zeggen: amylopectine is makkelijker te verteren met als gevolg dat het een hogere en snellere glycemische index veroorzaakt oftewel snellere en meer suikerpieken.  Keer op keer hoge bloedsuikergehaltes zijn zeer destructief en leiden tot gewichtstoename, insulineresistentie, leptineresistentie en veel van de gezondheidsproblemen waar mensen tegenwoordig mee kampen.  Zoek daarom best zetmeel die niet verteerd zoals resistent zetmeel.

Nog een onwaarheid is dat het weglaten van tarwe een tekort aan voedingsstoffen oplevert.  Mensen met coeliakie merken soms op dat ze tekorten hebben aan allerlei vitamines en mineralen nadat ze alle tarwe en gluten uit hun dieet hebben geschrapt.  Doch komt dit niet door een dieet dat arm is aan voedingsstoffen, maar door een maagdarmkanaal dat zodanig beschadigd werd door de vernietigende effecten van tarwe, dat het nooit meer helemaal is genezen.  Deze mensen hebben inderdaad aanvullingen nodig van vitamines en mineralen en daarnaast probiotica en spijsverteringsenzymen.

Op de vraag of de landbouwindustrie terug zou kunnen veranderen naar het graan dat het vroeger produceerde, antwoordde Dr. William Davis (cardioloog, schrijver en toonaangevend expert op het gebied van tarwe) dat dat wel kon, maar economisch niet haalbaar zou zijn, omdat het minder per hectare zou opleveren.

Tarwevrije opties

    1. Graangewassen: gerst, gierst, haver, rijst, rogge, sorghum en wilde rijst komen allemaal uit dezelfde graanfamilie als tarwe. Desalniettemin kan het meel dat ervan wordt gemalen als een tarwevervanger worden gebruikt.
      N.B. Mensen met een glutenallergie moeten ook gerst, gierst en rogge vermijden.
      En besef ook dat alle granen lectines of anti-nutriënten bevatten!
    2. Niet-granen:amarant, quinoa en boekweit zijn drie graanachtige zaden die niet verwant zijn aan graangewassen. Ze zijn daarenboven glutenvrij.
    3. Notenmeel: Gemalen noten zoals amandelen, hazelnoten of walnoten zijn het beste substituut voor tarwebloem. Maar omdat ze vanwege hun kwetsbare vetzuurgehalte (snel oxiderend) maar kort bewaard kunnen worden, is het beter om zelf je noten in een keukenmachine te malen vlak voor het gebruik. Notenmeel vereist een bindmiddel zoals eieren.
    4. Bonenmeel:Gedroogde bonen, zoals witte bonen, kievitsbonen of kikkererwten kunnen als tarwevervanger worden gemalen en gebruikt in combinatie met andere meelsoorten. Bonenmeel smaakt echter wel naar bonen en maakt gebak compact en moeilijk te verteren.

Heb je iets gehad aan deze blog?  Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en/of klik hier als je me wil volgen op Instagram of Facebook.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Wat als het woord kanker valt?

Kanker

Als dat woord valt, stokt onze adem.  We gruwelen ervan.

Bij kanker vermoeden we een zekere laksheid/traagheid van het lichaam met name het immuunsysteem om te reageren op iets dat slecht is voor ons lichaam.  Er is een grondige verstoring in de evenwichtsoefening wat betreft de werking van het immuunsysteem.  Kanker is een woekering van cellen, een overgroei, en kan als het ware als ‘heling’ worden gezien na een conflict-actieve fase. De vraag bij kanker is: waarom trad het immuunsysteem niet op wanneer het moest?  Waarom ging het dat conflict niet bij het prille begin in de kiem smoren zoals het immuunsysteem betaamd te doen?

Voeding? Medicatie? Stress? Roken? Pesticiden? Herbiciden?
Zware metalen? 
Verzorgingsproducten? Plastiek? Luchtverontreiniging…

Ze spelen allemaal een rol.

En ik vind voeding wel één van de allerbelangrijkste! Waarom? Omdat je met voeding ervoor kan zorgen dat je eigen verdedigingsmechanisme gevoed en versterkt wordt om aan te vallen wat aangevallen moet worden.  Jouw immuunsysteem zit namelijk in jouw darmen en als jouw darmen niet gevoed worden zoals het hoort dan komen daar ongetwijfeld vodden hadden.  Over veel andere zaken zoals zonet opgenoemd hebben we jammer genoeg minder invloed op.  Op voeding absoluut wel.

Vermijd daarom zoveel mogelijk geraffineerde suiker.  Het eten van veel suiker zorgt voor bloedsuikerpieken en als logisch gevolg insulinepieken.  En hoe meer insulinepieken je toelaat, hoe ongevoeliger je wordt aan insuline.  Je pancreas kent geen grenzen en blijft insuline produceren.  Je wordt insulineresistent.  Maar insuline is een groeihormoon.  Dit wil zeggen dat insuline cellen of weefsels laat groeien die niet altijd moeten groeien.  En dat is net het fenomeen dat optreedt bij kanker.
Daarnaast dwing je jezelf steeds in groeifase als je teveel aantal keer eet of je porties te groot zijn.  Je groeifactoren en receptoren stijgen wat een zekere nood creëert.  Het is daarom belangrijk om die onbewuste groei, wat kanker letterlijk is, niet te gaan stimuleren.  Af en toe rusten, ja zelf vasten, zorgt ervoor dat je in herstelmodus terechtkomt.

Zet tevens in op juiste darmbacteriën ahv probiotica, prebiotica, vezels, B-, C-, D-vitaminen en mineralen. Noten en voornamelijk walnoten, amandel-, cashew- en pecannoten daar zijn onze darmbacteriën verlekkerd op.  Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat 2 handjes noten per week het aantal gevallen van darmkanker met 50% deed dalen.  Let op met alcohol want alcohol spoelt je goeie bacteriën zo weer weg en breekt stamcellen af en stamcellen zijn ook een natuurlijk verdedigingsmechanisme want ze staan in voor regeneratie.  Verder schijnen groene-en zwarte thee goed te zijn, zwarte chocolade, aslook voldoende eiwitten, bv. diertjes die vliegen en voedsel uit de zee: goede vetten.  Zet in op glutathion, Curcumine en D-mannose.

Ik geloof in het feit dat niets in het lichaam zomaar gebeurt.  Onze psyche, hersenen en lichaam vormen 1 geheel. Ik geloof heel sterk in psychosomatiek.  Zo ook is er een relatie van de psyche tov kanker.  Om een aantal voorbeelden te geven: in de Chinese geneeskunde staat lever voor woede en frustratie.  Heeft leverkanker dan iets te maken met opgekropte woede?  Bij borstkanker is er een link met moederzorg die niet of niet ten volle tot uiting komt.  Testikelkanker slaat op een krenking van mannelijkheid.  Het verlies van een heel geliefd persoon bv. omdat hij zich niet meer kan voortplanten of omdat hij het resultaat van zijn voortplanting: zoon of dochter verliest en noem maar op.

Mijn conclusie bij kanker is: werk zo veel mogelijk preventief. Voeding is het beste medicijn.  Vermijd medicatie of chemotherapie dat symptomatisch werkt en een regelrechte aanval is op het ganse lichaam maar kies eerder voor immuuntherapie dat je ganse verdedigingsmechanisme aansterkt.  Wees u daarenboven ervan bewust dat alles in ons lichaam aan elkaar hangt: darmen, hersenen en psyche.

Heb je iets gehad aan deze blog?  Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en/of volg me op Instagram of Facebook onder de naam Miss Blink.  Op mijn website zie je alvast de icoontjes staan.  Klik er op en klaar is kees.

Gezonde groetjes,

Anne-Sophie alias Miss Blink

Gebod 12: Heb oog voor wat je in de wc achter laat. Kijk naar je stoelgang en urine.

Dat had je niet verwacht he?  Een artikel over ontlasting en urine?
Het lijkt wel taboe maar dat is het absoluut niet!

De laatste maand van het jaar: december.  Dit betekent ook het einde voor 2021.  En dit onderwerp gaat nu net ook over het eindresultaat van onze spijsvertering: wat vinden we terug in het toilet?  Het belang van onze kaka en pipi.
Graag sluit ik 2021 af met alweer informatie en tips voor een gezond(er) leven.

Want wat vertelt ontlasting en urine over jouw leefstijl?

VEEL

Beide zijn een afspiegeling van de keuzes die we overdag maken.  Het laat zien of ons lijf wel of niet in balans is.  Het is één van de graadmeters in de balans tussen gezondheid en ziekte.  Stoelgang en urine zijn het eindresultaat van onze spijsvertering.  Het komt er ook als allerlaatste uit, tenminste in normale omstandigheden.

Wil je weten hoe het met je stoelgang en urine gesteld is, kijk dan naar kwaliteit, kwantiteit, geur, kleur en transitsnelheid.

De kenmerken van goede ontlasting zijn:

  • Een gladde, soepele worst met een banaan als diameter
  • In de Bristol Stool Chart is het type 4
  • Zinkt rustig naar de bodem
  • Bevat geen zichtbare voedselresten
  • Laat geen remspoor achter in het toilet
  • In een ideale situatie zou je het toiletpapier na het afvegen kunnen terugleggen omdat er niets af te vegen valt
  • Een lichtbruine tot donkerbruine kleur

1 à 2 keer per dag/2 dagen is een gezonde frequentie

  • Een man zou eerder naar het toilet kunnen gaan dan een vrouw.
  • 1 à 2 keer per dag voor een man is zeker ok.
  • 1 keer per 1,5 à 2 dagen bij een vrouw is zeker ook ok.
  • De dikke darm kan gezien worden als een afvalbewaarbak, waarbij een regelmatige stoelgang ophoping van toxines voorkomt.

De kenmerken van gezonde urine zijn:

  • Een licht gekleurd pintje bier
  • Helder en niet troebel
  • Vloeibaar en geen brij
  • Krachtige straal

De gemiddelde mens produceert 2 liter per dag

  • Qua hoeveelheid is dorst een goede raadgever
  • 3-4 keer bulkdrinken per dag bij dorst is gezon
  • 3 à 9 keer per dag plassen is ok

Hoe kan je jouw ontlasting en urine verbeteren?

  • Kies allereerst voor gezonde voeding
  • Vermijd medicatie indien mogelijk
  • Vermijd teveel alcohol of caffëinehoudende dranken
  • Eet in een ontspannen toestand
  • Voldoende beweging (sitting breaks, 30′ beweging per dag, 3 keer per week intensief trainen)
  • Ontspanning en regelmaat
  • Onoplosbare voedingsvezels spelen een essentiële rol bij het ‘schoon schrapen’ van de darmwand, waardoor pathologische micro-organismen minder makkelijk kunnen aanhechten en de zogenaamde darmtransit versneld wordt.  Goede bronnen van niet-verteerbare vezels zijn groenten, knollen, bollen, uien en paddestoelen.  De fermentatie van deze vezels in de darmen leidt tot de productie van korteketenvetzuren, wat allerlei positieve effecten heeft op onze gezondheid.
  • Eet tot 30 diverse groenten per week
  • Prebiotica
  • Probiotica.  Probiotica helpen bij het herstel van de microbiota in de gehele darm.  Lactobacillen en bepaalde gisten hebben een stimulerende functie op de darmperistaltiek en bevorderen hiermee een regelmatige stoelgang.
  • Ook serotonine (neurotransmittor) dat in de darmen wordt gevormd, heeft hetzelfde effect

Ziezo,  ook nu hoop ik dat je iets aan mijn gebod hebt gehad.

Het was mijn bedoeling om jou gedurende 2021 elke maand mee te nemen in één goed voornemen.  Mijn 12 geboden waren bedoeld om jou te helpen zodat het voor jou doenbaar was om ermee mee aan de slag te gaan.  Dit was één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wou maken om mensen zoals jou te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en gezond(er) te maken.
Word weer leider van je eigen lichaam ipv een lijder.

Ik ben nog aan het broeden op ideeën voor 2022.  Als je zelf met ideeën zit, mag je me ze zeker bezorgen.
Alvast tot in 2022!
Met gezonde groet,
Anne-Sophie
Miss Blink

– Zoo gezond als een bliek –
zeer gezond ; als een visch in het water

__

Ik ben Anne-Sophie Blieck en zoals mijn achternaam al doet vermoeden,
voel ik me als een vis in het water.

Ik sta positief in het leven en ben nauwelijks ziek.
Jammer genoeg zie en hoor ik dagelijks mensen die het met minder moeten doen.

Daarom besloot ik om als MISS BLINK
mijn energie, kennis én enthousiasme te bundelen om anderen te helpen
gezonder door het leven te gaan.

Want weet je hoe je een gezonde vis herkent?
Juist, aan de schittering van zijn schubben.
En dat is precies wat ik wil:
anderen doen “blinken in hun vel”.

Want gezondheid en welzijn zijn al lang mijn passie.
Een bachelor Podologie, master Medisch-Sociale wetenschappen,
postgraduaat Diabeteseducatie, Voetreflexologie of Orthomoleculaire therapie volgens KPNI,
elk van die opleidingen bezorgden me niet alleen een brede basiskennis,
maar ook een eigen filosofie en onderbouwde kijk op het leven.

Ik ga als orthomoleculair therapeute, diabetescoach en voetreflexologe door het leven
om anderen te adviseren, motiveren, inspireren en te activeren.
Niet met het vingertje omhoog, niet door mensen te zeggen wat niet meer mag,
maar door een gezonde en vitale levensstijl te helpen ontwikkelen
waarbinnen genieten wel nog mag en kan.

Gaan we er samen voor? Graag!

Anne-Sophie BLIECK
wel-in-je-vel-coach

__