Blog

Dertien inzichten over gezond leven. De eerste 2 toegelicht

Er komt meer en meer ‘beweging’ in het gezondheidslandschap.
Gezondheid krijgt vaker de aandacht die ze verdient en dat stemt me gelukkig!
Toch is er nog een hele weg af te leggen.

Vorige week verscheen er een artikel in De Morgen waarbij er 13 inzichten werden geschetst over gezond leven.  Tijd om deze even van dichterbij te bekijken.
Voor de rest van 2020 geef ik elke week 2 inzichten mee waarbij ik telkens mijn eigen mening geef.  Dat is één van de diverse manieren waarbij ik het verschil wil maken om mensen te helpen zich weer goed te voelen in hun vel en hen gezond(er) te maken.  Ik ben overtuigd dat ook jij er iets aan hebt!

Met als bonus: op het einde van de rit geef ik u mijn 12 geboden mee.
Daarmee wordt 2021 wederom een jaar vol goede voornemens, maar je doet dit niet alleen. Ik zal je hierbij helpen: elke maand van 2021 licht ik één goed voornemen toe.  Zo wordt het voor jou doenbaar om er mee aan de slag te gaan.

Veel leesplezier!

De oplossing om af te vallen schuilt niet in sporten: 13 recente inzichten over gezond leven en afvallen

Hoeveel keer heeft u vandaag al in de koelkast gekeken?  Eén op de vier Vlamingen geeft aan verdikt te zijn tijdens de eerste lockdown. In quarantaine ligt emo-eten op de loer en het zijn niet de gezonde snacks die ons de stress en onzekerheid even doen vergeten. Suiker, vet, zout én alcohol doen het beter. Daarom: deze 13 inzichten over (gezonde) voeding en afvallen.

1. Meer bewegen om af te vallen?  Helaas


2. Intermittent fasting is geen onzin

Anne-Sophie Blieck: passie voor een gezonde levensstijl

Vandaag sta ik in de streekkrant Kortrijk-Menen

BISSEGEM Anne-Sophie Blieck is haar hele leven gepassioneerd door een gezonde levensstijl en wil als gezondheidscoach mensen anders, gezonder en energieker, met smaak en goesting, leren leven. “Ik help mensen met overgewicht, obesitas, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk en eventuele slaapproblemen met hun wens naar een gezonder leven.”
De klanten van Anne-Sophie kunnen rekenen op advies en begeleiding op maat.
“Ik zoom in op hun fysieke en mentale gezondheid, leefstijl, hun eet-, beweeg- en slaappatroon.
In het begeleidingsproces luister ik naar hun verhaal, ga ik gewoontes na en gaan we samen op zoek naar wat eventueel beter of gezonder kan.” Daarenboven is Anne-Sophie ook voetreflexologe. “Ik bekijk, bevoel en bewerk bepaalde punten en zones op de voet zodat blokkeringen opgeheven worden, energieën weer gaan stromen, bloedcirculatie volop gestimuleerd wordt of immuniteit bevorderd wordt.”
Haar praktijk heet ASvice en is onlangs verhuisd van Heule naar het centrum van Bissegem, ideaal gelegen, vlot bereikbaar met tal van parkeerplaatsen in de buurt. Klanten komen op eigen initiatief bij Anne-Sophie terecht of worden doorverwezen via hun (huis)arts.

Info: Bissegemplaats 2 in Bissegem, www.asvice.be   0496 19 10 62  of info@asvice.be

Ik heb er àlles voor over om jullie weer gezonder te maken!

Ik krijg er maar niet genoeg van  ????

De vorming Orthomoleculaire therapie: voeding en preventie gedoceerd door Kpni geeft me nog extra inzichten in wat goed en gezond is.  Nog méér begeleiding op maat, nog méér gepast en integraal advies, nog méér gezondheid, nog minder ziektes, nog minder negativiteit.

Nieuwe praktijkruimte in opbouw…

WORK IN PROGRESS…

TIJDENS DE WERKEN, BLIJVEN JULLIE WELKOM !!

Bel/mail voor uw afspraak:

       0496/191062        info@asvice.be

Alcohol

Nu de café-en restaurantdeuren sedert 8 juni van een kiertje tot wagenwijd weer voor ons open zijn gegaan, geef ik jullie enkele “must knows” mee indien we (terug) (massaal) naar alcohol willen grijpen.

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs oftewel VAD publiceerde eind 2015 een ‘nieuwe’ Vlaamse richtlijn met het advies om max. 10 standaardglazen per week te drinken, gespreid over meerdere dagen en waarbij je best enkele dagen geen alcohol drinkt.  Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Deze richtlijn kwam er omdat de oude richtlijn te hoog lag.  Wetenschappelijke evidentie toonde aan dat er ook in kleinere hoeveelheden al gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan alcoholgebruik. Er is geen drempel waaronder alcohol drinken veilig is.  Anno 2018 hoorde je zelf al ’s het woord ‘nultolerantie’ vallen.  Toch moeten we nu ook niet overdrijven.

Het gezondheidsnadeel zou beginnen vanaf zeven of meer consumpties per week.  Hierbij bestaan er geen verschillen tussen mannen en vrouwen.  Net om die reden werd de richtlijn aangepast en het aantal teruggeschroefd.  ‘Hou het op een maximum van 100 gram alcohol per week.  Tot die grens is er geen effect op de levensverwachting.’  En 100 gram alcohol betekent 2,5 liter bier (5% alcohol) oftewel 10 pintjes, 1 liter wijn (12%) of 350 ml sterke drank (35%).  OF wel te verstaan en niet EN.

The Lancet berekende verder dat wanneer een veertigjarige per week tussen 100 en 200 gram consumeert, de levensverwachting daalt met zes maanden.  Ligt de consumptie tussen 200 een 300 gram dan bedraagt de daling gemiddeld één tot twee jaar.  Drinkt de veertigjarige meer dan 350 gram per week, dan daalt de levensverwachting gemiddeld met vier tot vijf jaar.

En plus zit er in alcohol bijzonder veel suiker of koolhydraten.  (Voor meer uitleg over koolhydraten verwijs ik naar het blogartikel “Nonsense en common sense over koolhydraten”).  2 trappisten bijvoorbeeld is het equivalent aan een maaltijd.
Diabeten die graag een glaasje of trappist’je’ drinken zouden ’s de test moeten doen: voordien en daarna hun glycemie meten.  Dat is de beste manier om te achterhalen hoeveel suiker er plots in het bloed wordt gepompt.
Daarenboven moeten diabeten extra alert zijn bij de consumptie van alcohol:
enerzijds doet het hun glycemiewaarden stijgen door de aanwezigheid van koolhydraten,
anderzijds doet alcohol hun glycemie zakken, daarom niet onmiddellijk, wat gevaarlijke situaties kan opwekken om na een paar glazen alcohol in bed te kruipen.

Een nachtelijke hypo is levensgevaarlijk en dus absoluut te vermijden!

Zoals eerder geschetst doet alcohol vreemde dingen met ons lichaam en onze gezondheid.
Hieronder som ik slechts enkele gevolgen op:

Bij dronkenschap worden de kleine hersenen als eerste aangetast.  Deze hersenen zijn zo ‘klein’ niet, ze doen namelijk ‘grootse’ dingen zoals de werking van spieren coördineren.  Indien je te diep in het glas gekeken hebt, kan het goed zijn dat je niet meer in staat bent om normaal te lopen, dat je spraak verandert (je begint te lallen) en de fijne motoriek van je handen is verdwenen.  Er is zelfs een volledige uitval mogelijk.  Dit zijn eerder acute fenomenen.  Bij langdurig overmatig alcoholgebruik is er kans op chronische schade van deze kleine hersenen maar ook van andere delen in de hersenen en zelf organen.  De lever is één van de organen die serieus kan afzien bij langdurig alcoholgebruik, denk daarbij maar aan leversteatose (leververvetting), hepatitis (leverontsteking), levercirrose (afsterven) en zelf leverkanker.
In de lever wordt ongeveer 90% van de alcohol die zich in het bloed bevindt, verwerkt.  De lever heeft een beperkt vermogen om alcohol te verwerken met name +-1 à 1,5u per glas en de afbraakproducten van alcohol zijn op hun beurt giftig voor de lever.

Andere mogelijke verschijnselen zijn een blijvende (korte termijn)geheugenstoornis, desoriëntatie vooral in tijd, slechts enkele symptomen die optreden bij de ziekte van Korsakov.

Verder heeft alcohol een nefast effect voor onze huid.  Het verwijdt de bloedvaten in de huid elke keer als je een glaasje drinkt.   Op den duur blijven de bloedvaten verwijd, waardoor zichtbare bloedvaatjes in de huid ontstaan.  Dit verklaart de vaak purpere schijn op het gezicht en de ‘jeneverneus’.


Hoeveel zout is ok?

Een studie uit 2014 geeft aan dat de Belgen gemiddeld 9,5 gram per dag innemen.  In 2009 was dit zelf nog een gemiddelde zoutinname van 10,5 gram per dag.  Een daling van 1 gram is al een stap in de goede richting maar 9,5 gram per dag zout is nog steeds te hoog te noemen.  Voor volwassenen wordt er aangeraden om per dag niet meer dan 6 gram zout te consumeren.  6 gram zout is gelijk aan 1 koffielepel  (1 eetlepel zout is ca. 10 g).

Van het zout dat je op een dag binnenkrijgt, komt gemiddeld slechts 20% uit het zoutvaatje.  De overige 80% is terug te vinden in heel wat voedingsmiddelen die je koopt.  Zo zit er veel zout in kant-en-klare producten als pizza’s, pakjes en zakjes, soepen,  sauzen, vleeswaren.  Ook brood bevat aardig wat zout.

Zout bestaat voor 40% uit het mineraal natrium.  Met andere woorden: van de koffielepel (6g) zout is 2,4 gram natrium.   Het is dit natrium dat nadelig is voor de gezondheid.  Het zorgt voor een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten.    Zeezout, Keltisch zout, Himalayazout, gejodeerd zout… zijn allemaal zoutsoorten, die evenveel natrium bevatten als gewoon keukenzout.  Deze bieden dus geen voordelen.  Er bestaan zouten op basis van kalium of ammonium en kunnen eventueel gebruikt worden voor die personen die het zout absoluut niet kunnen missen.

zout

Je zoutinname kan je drastisch verlagen door een bewustere keuze te maken in jouw voeding.
Kies liever niet voor gerookte en sterk gezouten vleeswaren zoals filet de Saxe, gerookte ham, salami of bacon.  Ook gerookte zalm en maatjes zijn zoutrijk.  Zelf de meeste kazen bevatten vrij veel zout.  Ook groente-vis-en vleesconserven zijn een bron van zout.   Kies daarom steeds voor verse groenten of onbereide diepvriesgroenten.
Door volledig zelf de maaltijd te bereiden en dus niet te kiezen voor kant-en klare maaltijden én zonder toevoeging van zout kan je het zoutgehalte sterk beperken.  Bak ook je eigen brood.
Bouillonblokjes zijn echte ‘zoutbommen’.  Eén bouillonblokje bevat 4 à 5 gram zout!  Kies daarom voor een zoutarm bouillonblokje of gebruik in de plaats van zout en bouillonblokjes misschien eens wat meer verse kruiden.  Kruidenmixen in potjes bevatten doorgaans ook veel zout.
En let op met sojasaus, oestersaus en vissaus.

Gerookte zalm bevat 3 gram zout per 100 gram.
Gekookte ham bevat ongeveer 2 gram zout per 100 gram en gerookte ham ongeveer 5 gram.

  • Rauwe zalm: 0,1 gram
  • Worst van gevogelte: 0,8 gram
  • Kip zonder vel: 0,2 gram
  • Tofu: 0 gram
  • Onbereide quorn: 1,2 gram
  • Gouda kaas: 1,9 gram
  • Magere smeerkaas: 2,3 gram
  • Magere platte kaas: 0,2 gram
  • Wortelen uit blik: 0,5 gram
  • Gekookte wortelen zonder toevoeging van zout: 0,1 gram
  • Volkoren brood: 1 gram
  • Havermout: 0 gram
  • Kopje instantsoep:  1,53 gram
  • Kom groentesoep gemaakt van een pakje (1,97 gram): 6 gram
  • Klein schaaltje chips:  6 gram zout
  • Kant-en-klare rijstmaaltijd met kipkerrie:  4,03 gram
  • Toast met ham en kaas met een eetlepel ketchup: 1,73 gram
  • Pizza salami: 6,01 gram
  • 3 stokjes varkenssaté met saus: 6,55 gram zout
  • Bord lasagne met vlees en saus: 6,19 gram zout
  • Glas tomatengroentesap:  2,28 gram
  • Chinese loempia: 2,16 gram
  • 2 opscheplepels groente met witte saus met zout: 6,27 gram zout
  • 2 opscheplepels spinazie à la crème: 1 gram
  • 1 gerookte makreel: 6,49 gram zout
  • 4 bitterballen: 6,03 gram

Is een gezonde voeding voor personen met diabetes nu best koolhydraatarm of toch niet?

In deze blog geef ik graag wat meer uitleg.

Koolhydraten vormen samen met vetten de belangrijkste energiebronnen in onze voeding.

In een gezonde voeding wordt ongeveer 55% van de totale energie (calorieën) geleverd door koolhydraten.
Dit betekent dat bij een gemiddelde behoefte voor vrouwen van 2000 kcal/dag, zowat 250 gram geleverd wordt door koolhydraten.  Voor een gemiddelde behoefte van 2500 kcal/dag voor een man komt dit overeen met ongeveer 340 gram koolhydraten.

Peer (160 g) = 15 gram koolhydraten

Snede brood (30 g) = 13 gram koolhydraten

Kleine aardappel (70 g) = 12 gram koolhydraten

60 gram ongekookte volkoren pasta (150 gram gekookt) =  38 g koolhydraten

1 koek met chocoladevulling (20 gram) = 14 koolhydraten

In de literatuur is er op vandaag nog veel onduidelijkheid omtrent de hoeveelheid koolhydraten we dienen te eten in een koolhydraatbeperkte voeding.  Ook in mijn rol als diabeteseducator krijg ik vaak de vraag “hoeveel koolhydraten mag ik nu eten?” op mijn bord voorgeschoteld.  Wat mij betreft, wordt dit antwoord gevormd door allerhande zaken;  eet-en beweeggewoontes, medicatie, glycemieregeling en behandeldoelen, zoals een lagere Hba1c, vermageren, kleinere buikomtrek, betere bloeddruk en cholesterol en is dus heel moeilijk te zeggen en sterk individueel verschillend.

Een voeding heel laag aan koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel op medisch voorschrift worden gestart en onder strikte begeleiding van arts, diëtist en educator.  Laat staan koolhydraten volledig te schrappen…

Menigmaal wordt mijn mening “wat ik er van vind om koolhydraten volledig van het bord te bannen” bevraagd.

Zelf ben ik hier uiterst voorzichtig mee en op dit moment ben ik hier zelf niet zo over te spreken.  Bijkomende studies en onderzoeken zullen mij hier vroeg of laat mogelijks een andere kijk op bieden, maar momenteel blijf ik standhouden met het gebruik van volwaardige voedingsklassen zoals koolhydraten, (gezonde) vetten én eiwitten.

En uiteraard is het zaak om duidelijkheid te scheppen over welke soort koolhydraten wel of niet kunnen.  Als we de voedingsdriehoek (cfr.  mijn blogtekst ‘De voedingsdriehoek’) erbij nemen dan worden alle suikers en toegevoegde suikers die jullie in de rode bol naast de driehoek terugvinden als niet essentieel en ongezond beschouwd; met name toegevoegde suikers uit fruitsap en melk, frisdrank, snoep, gebak maar ook de onrechtstreekse suikers uit frieten, pizza en sauzen .  Deze horen dus niet thuis in een gezonde voeding en schrap ik.  Om een aantal voorbeelden te bieden van wat wel kan, raad ik jullie aan om ook mijn blogtekst ‘Nonsense en common sense over koolhydraten’ erop na te lezen.  Deze kan jullie alleszins al helpen om de juiste keuzes te maken.

Mijn conclusie hierbij is dat een koolhydraatbeperkt voedingspatroon volgen niet zo eenvoudig is als het misschien lijkt.  Koolhydraten beperken, betekent dat er gezocht moet worden naar een andere manier om deze bron van energie te vervangen.  Daarnaast zorgen koolhydraten ook voor een verzadigd gevoel.  Een koolhydraatbeperkte voeding zal dan ook relatief meer vetten en eiwitten en mogelijks zout bevatten.  Wat opnieuw heel wat vragen doet rijzen:  hoeveel meer eiwitten mag of kan?  Welke vetten zijn dan wel ok?  En als persoon met diabetes is het van primordiaal belang om op de kwaliteit van de vetten te blijven letten gezien het een verhoogd risico op hart-en vaatziekten teweegbrengt.

Keuzestress…

Als je door de gangen van de supermarkt loopt, word je omver geblazen van de talrijke mogelijkheden.  Een mens zou er keuzestress van gaan ontwikkelen.  Mijn blog wil je helpen om een aantal makkelijke keuzes te maken.

Enkele mogelijkhheden op een rijtje:

Gearomatiseerde waters

Steeds weer tracht ik diabetici aan te moedigen voldoende water te drinken.  Ongeveer 1,5 liter.  Dat lukt niet iedereen.  “Water is voor vissen”.  “Water is zo flets, ik krijg dit niet binnen” zijn maar enkele argumenten die ik te horen krijg.  Als de fles niet letterlijk naast hen staat of ze zetten geen alarm dan vergeet men water te drinken.  Misschien zijn waters met een smaakje dan een waardig alternatief?  Waters met een smaakje zijn al langer in de supermarkt te vinden, maar het aanbod is wel serieus uitgebreid de laatste jaren.

Kies steeds voor waters zonder toegevoegde suikers én zoetstoffen.  Spa Touch of dat een subtiel fruitig smaakje bevat, bevat niets van koolhydraten of zoetstoffen en je hebt bijzonder veel smaken!  Algemeen mag je stellen dat als je gearomatiseerde drankje minder dan 5 kcal/100 ml bevat, het geen invloed zal hebben op je bloedsuikerspiegel.

1 gram suiker is gelijk aan 4 kcal.
1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal.
5 kcal is dus 1,25 gram suiker.

Natuurlijk blijft gewoon water keuze nummer 1, maar de meeste waters met een smaakje zijn gezond te noemen.  Beschouw een gearomatiseerd water als een vervangproduct als je de smaak van water even beu bent.

Af te raden drankjes zijn:

      • Evian Fruits & Plantes (4,9 g/100 ml)
      • Spa duo (4,6 g/100 ml)
      • San Pellegrino + tea (4,6 g/100 ml)
      • Perrier & Juice (3,9 g/100 ml)
      • Vittel infusie aardbei (3,3 g/100 ml) of limoen (3,18 g/100 ml)
      • Volvic infusion (2,4 g/100 ml)

      Een heel lekker alternatief voor water is VIT HIT wat slechts 1,4 g/100 ml suikers bevat.

      Notendrinks

      De meeste notendrinks bevatten wat toegevoegde suikers (meestal 2 à 3 g per 100 ml, maar er zijn uitschieters).  Het aandeel noten in deze dranken ligt echter heel laag.  Dagelijks een handje noten (+-20 gram) eten is daarom gezond(er).  Dergelijke dranken zijn wel vaker verrijkt met calcium en andere vitaminen.  Vanuit gezondheidsoogpunt worden notendrinks eerder beschouwd als een ‘extraatje’ dat niet nodig is in een gezond voedingspatroon.

      Smoothies

      Smoothies zijn helemaal geen volwaardige vervanger van een vers stuk fruit.  Ze bevatten vrij veel suikers; een flesje van 250 ml gaat gepaard met de hoeveelheid suikers van 2 à 3 stukken fruit.  Hoe groter het flesje, hoe groter het suikergehalte en hoe sneller een glycemiestijging.  Bovendien verzadigen ze ook minder in vergelijking met een stuk fruit, wat opnieuw ook voor een glycemiestijging zorgt.

      Groentenbroodjes

      Een groentebroodje bevat 35% groenten.  Ze kunnen echter je dagelijkse groentenportie van 300 g (200 g warme groenten en 100 g rauwkost) niet vervangen.  Daarnaast bevat het broodje minder vezels in vergelijking met volkorenbrood.

      Aardappelen of eerder bataat (zoete aardappel)?

      Een veelgehoorde mythe is dat aardappelen dikmakers zijn.  Als je de aardappel in zijn pure vorm consumeert dan is deze uitdrukking een fabel.  De aardappel verdient dus zeker een plaats op ons bord indien je rekening houdt met portiegrootte.  Aardappelen zijn een bron van voedingsvezels, vitamine B1, B6, C, magnesium, zink, ijzer en kalium.  Bovendien zijn aardappelen heel verzadigend.  Gebakken of in de vorm van chips, puree, frieten of kroketten is een ander verhaal.  Dan zijn de aardappelen liever niet te consumeren.

      Een zoete aardappel kan je als een vervanger van de gewone aardappel zien.  Het koolhydraatgehalte is iets lager, het bevat meer vezels maar minder eiwitten en vitamine C.

      Weetje!  100 gram gekookte aardappelen bevat +-70 kcal en 15g koolhydraten.                               100 gram gekookte volkoren deegwaren bevat 130kcal en 26g koolhydraten.

      Afgekoelde gekookte aardappelen doen je bloedsuikerspiegel trager stijgen dan vers gekookte aardappelen.

      Sauzen, dressings en vinaigrettes

      Ook hier is het belangrijk steeds de verpakking erop na te lezen.  Zowel het gehalte aan koolhydraten als vetten hou je best in het oog.  Mayonaise bevat al snel 80 g vet en 1,5 g koolhydraten per 100 g. Bij light-versies is het vaak zo dat je mogelijks minder vetten naar binnen werkt maar meer koolhydraten (en omgekeerd). Een light mayonaise bijvoorbeeld bestaat uit +- 30 g vet en 10 g koolhydraten.  Een yogonaise, gemaakt van yoghurt, bevat slechts 26 g vet en max. 10 g koolhydraten.

      Dressings en vinaigrettes bevatten vaak minder vet maar mogelijks meer koolhydraten dan een saus.

      Ketchup bevat heel wat minder vet, slechts 0,1 g per 100 g maar aanzienlijk meer koolhydraten: 27 g.  Als je kiest voor een ketchup met 50 % minder suiker en zout dan kom je op 0,1 g vet en 12 g koolhydraten uit, wat dan te vergelijken is met een aantal dressings, hoewel er ook dressings of vinaigrettes bestaan met slechts een beperkt aantal koolhydraten zoals de vinaigrette light tuinkruiden van Vandemoortele: 2,4 g koolhydraten per 100 ml.

      Sauzen die we in een aparte categorie kunnen plaatsen zijn pickles en mosterd.  Ook tomatensauzen zijn een gezondere variant. Zij hebben een laag vetgehalte en ook het koolhydraatgehalte is aan de lagere kant.  ‘Surtout’ mild en hot van Devos Lemmens zijn daarbij zeker aan te raden.  De Exotic-versie bevat dan wel 15 g koolhydraten per 100 g.

      Wil dit nu zeggen dat sauzen absoluut gemeden moeten worden? In principe mag een saus ter afwisseling gebruikt worden indien deze minder dan 25 g vet per 100 g vet bevat. Verder is het als persoon met diabetes goed om te weten dat wanneer je gedurende een maaltijd slechts 1 eetlepel saus neemt, dit slechts een verwaarloosbaar effect zal hebben op je bloedsuiker. Dit geldt ook voor die dressings of ketchup die meer koolhydraten bevatten.

      Halloumi

      Halloumi is gemaakt van geiten-en/of schapenmelk.  Het is een vette kaassoort die ongeveer 25 g per 100g vet bevat wat er voor zorgt dat het niet gerekend wordt bij de gezonde voedingssoorten.

      P.S. Een tip die ik steeds aan mijn diabetes-patiënten meegeef om te leren omgaan met hun ziekte is: “Meet!”  Want meten is weten.  Spaghetti eten en daarna meten, frieten eten en meten, een frisdrank drinken en meten, een gearomatiseerd watertje drinken en meten.  Dit is de enige manier om te weten wat voeding en drank met je doet.

      Nog een tip die ik jullie maar al te graag meegeef: uit onderzoek blijkt dat wie online voedingsmiddelen koopt, minder ongezonde dingen aanschaft dan wie zich fysiek naar de winkel begeeft.  En als je dan toch naar de winkel gaat: doe je boodschappen niet op een lege maag.

In tijden van corona

Surreëel, zo noem ik het.  Tijden van corona doen me voor de eerste keer meedraaien als één van de hoofdactrices in een film.  Drama? Een thriller? Of eerder een horrorverhaal?  Voor veel mensen zal het wel één van deze drie zijn. We ain’t seen nothing yet. Stress, onzekerheid, van je geliefde, familie en vrienden weggerukt worden, verveling, ellende, onmacht, financiële ramp, eenzaamheid, pijn, verdriet, etcetera etcetera.

Niettegenstaande veel mensen zouden kiezen voor één van de drie bovenstaande filmstijlen, zou mijn intrede in de filmwereld er één zijn in een actiefilm of avonturenfilm.  Want ik zie in elke situatie hoe erg die ook mag zijn, een opportuniteit.  Uit grote miserie kunnen er heel mooie dingen ontstaan… “Elk nadeel heb zijn voordeel” dito Cruijff/Van Hanegem.

En toen kreeg de onbewuste mens een kans…
Een kans om te durven kijken naar zichzelf en naar de gekte van de leefwereld die hij/zelf zelf gecreëerd heeft.
Een kans om te beseffen dat hij of zij beter kan.  Veel beter!

Als je situatie onbevredigend of onplezierig is, maak je er dan op dit moment los van en geef je over aan wat IS.  Je bewustzijnstoestand wordt dan niet meer beheerst door uiterlijke omstandigheden.  Je wordt niet meer bepaald door reacties en verzet.  Kijk naar de details van de situatie.  Stel jezelf de vraag: is er iets wat ik kan doen om de situatie te veranderen. Als het antwoord neen is en er niet meteen verandering komt in de omstandigheden, geeft aanvaarding van het Nu je de kracht om erboven uit te stijgen.  Want, we zijn ons denken niet.  Hoe dan ook, je bent vrij.

Grijp deze vrijheid aan om stil te staan hoe je leven eruitziet en grijp de kans om misschien nu wel ‘s 360 graden je leven om te buigen.
Genoeg met het rushen van activiteit naar activiteit, genoeg met al die sociale ‘musts’ om met Jan, Dirk en Chantal af te spreken, liefst terzelfdertijd, werkt het efficiëntst in tijden waar er bijna geen tijd meer is… Genoeg om steeds weer klaar te staan voor een ander en jezelf te vergeten.

Hoogtijd om weer in onszelf te keren, voeling te krijgen met onszelf.  Geen kwestie van ‘geleefd te worden’ maar een toestand van puur bewustzijn.
“Wat vind IK belangrijk?”
Laat creativiteit weer zegevieren.
Doe wat je altijd graag wilde doen, schrijf uiteindelijk ‘s die droom van je uit, geef aan hoe je je doelen wil bereiken, maak een stappenplan, doe iets met je passie, kom buiten, focus je op je gezondheid, maak nu eindelijk ‘s die recepten klaar waar je nooit geen tijd voor vond.

Leef niet in het verleden, leef niet in de toekomst.  Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu.  Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Hier alvast wat inspiratie:

    • Lees het boek: “De kracht van het NU” van Eckhart Tolle
    • Aanschouw en leer van de natuur: planten en dieren: zij verwachten niets, zij leven
    • Installeer de app “Zeker Gezond” en start om gezonder te koken
    • Blijf sporten: blijfsporten.be.  Zie ook: https://youtu.be/N1tkM5y2w2s
    • Gebruik humor

Hou het gezond, hou het veilig, hou het leuk

Een bewuste en liefdevolle groet,

Anne-Sophie

Nutri-score en nu?

Nutri-scores… een nieuwigheid in menig grootwarenhuis.  Tijd dus om dit ’s van nader te bekijken.

Een nutri-score wordt gezien als een nieuw soort gezondheidslabel op voeding.  Ze wordt onderverdeeld in een 5-kleurenschaal met 5 letters;   van A, donkergroen tot E, rood.

nutriscore.jpg (500×271)

De onderverdeling houdt rekening met positieve-en negatieve kenmerken van voedingsstoffen.  Positieve elementen zijn vezels, fruit, groenten, noten en eiwitten.  Negatieve elementen zijn het totaal aan caloriëen, verzadigde vetten, suikers en zout.  Op basis van deze eigenschappen komt men tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste).

A staat voor die voedingsmiddelen die onze voorkeur genieten.  E houdt die groep van voedingsmiddelen in die best beperkt worden in consumptie.

MAAR… er hangt een maar aan dit verhaal.  Enige voorzichtigheid en alertheid is geboden bij het aflezen van de nutri-score.  Het geeft je een indicatie van wat gezond en ongezond is in een welbepaalde groep van voedingsmiddelen maar je kan niet gaan vergelijken tussen de verschillende groepen.   Wel of niet bewerkte voedingsmiddelen, de manier van klaarmaken, de grootte van je porties, enz. spelen tevens een rol.  Beschouw daarom de voedingsdriehoek als complementair en blijf verpakkingen lezen: must do’s die ik in de praktijk blijf promoten.

Een voorbeeld: Olijfolie heeft doorgaans een nutri-score D, scoort daarbij net iets beter dan de harde bereidingsvetten zoals boerenboter en margarine die E scoren, maar hoort in kleine hoeveelheden wel thuis in een gezond voedingspatroon.  Ok, het klopt dat olijfolie een vet is en het is zelfs vetter dan bv. boter, maar het bevat betere vetten zoals onverzadigde vetten, waardoor het een gezondere invloed heeft op ons lichaam.  1 soeplepel per persoon om eten klaar te maken is dus gezond te noemen.

En voedingsmiddelen met score A of B genieten dan wel mogelijks de voorkeur, maar dit wil nog niet zeggen dat je er onbeperkt van mag eten.  Zo hebben (onbewerkte) noten een goede Nutri-score maar noten zijn wel energierijk (veel calorieën) waardoor je er niet onbeperkt van mag eten.  Dagelijks een handje onbewerkte noten is meer dan voldoende én een gezond tussendoortje.

CONCLUSIE:  De Nutri-score is een nuttig hulpmiddel als je het correct gebruikt.  Het helpt om binnen een bepaalde voedingsgroep een gezonde(re) keuze te maken maar dient niet als dé basis an sich om dé juiste keuze te maken.  Blijf kritisch, denk eveneens aan de voedingsdriehoek, gebruik je gezond verstand bij het klaarmaken van eten en lees verpakkingen erop na.