Blog

Er komt een beetje schot in de zaak…

Er komt een beetje schot in de zaak… in mijn zaak…een beetje… 
Sinds oktober vorig jaar ben ik gestart met het strippen van 2 mooie praktijkruimtes:
de ene zal dienen voor mijn coachinggesprekken voor mensen met gezondheidsklachten, in de andere ruimte kunnen mijn klanten erbij komen liggen want dan staat hen voetreflexologie te wachten.

De Corona periode zorgde voor een jewelste drukte bij stielmannen.  Veel burgers hadden plots een lumineus idee: hun huis verbouwen.  En ik was daar eentje van…
Dit had als gevolg dat mijn geduld op de proef werd gesteld.  Van werken waar ik dacht dat die eind mei achter de rug zouden zijn, zal ik blij mogen zijn als dit eind dit jaar kan.

Kijken jullie even mee naar de situatie “VOOR”?  Klik om te downloaden

  2E4A0638-DD7D-4E03-959C-E60F5ACA3138.jpeg695DAD87-B2ED-4552-B4EA-F3A4D8CEAB61.jpeg97DBCBA6-A883-4953-ABD6-8F03488ED2A2.jpeg
Nu hopen dat ik snel enkele foto’s van “NA” kan showen.

Toch wil ik even meegeven dat jullie tijdens de werken nog steeds bij mij terecht kunnen.  Mijn raamsticker laat misschien anders uitschijnen… Oh no!!  Daarom heb ik beslist om de werken niet af te wachten om een nieuwe raamsticker of etalage te ontwerpen.

Alle mogelijke ideeën hieromtrent zijn dan ook meer dan welkom. Hoe pak ik een etalage aan?  Wie kan mij hierbij helpen?  Of toch liever een definitieve raamsticker? En wat zet ik dan op mijn raamsticker zodoende het duidelijk is voor passanten wat mijn core-business is?
Met gezonde groet, 

Anne-Sophie, uw coach naar een gezond(er) leven.  Van kop tot teen
Orthomoleculair therapeute – Erkend diabeteseducator – Voetreflexologe

Gebod 8: als je het begrijpt dan is het niet moeilijk. In de verandering ligt de oplossing = nothing changes if nothing changes

We zijn 1 augustus vandaag, een nieuwe maand.  Dus…. het is alweer tijd voor een nieuwe blog.
Zoals beloofd breng ik elke maand van 2021 een gebod uit met informatie en tips voor een gezond(er) leven.  Augustus gaat over veranderingen die nodig zijn om gewoontes te doorbreken.  In veranderingen schuilt de oplossing.  En éénmaal je het begrijpt  dan is het niet moeilijk.

Herinneren jullie zich nog mijn gebod 4 waar ik jullie vroeg of jullie weten waarom we koolhydraten, eiwitten en vetten nodig hebben?  (Mijn blog kunnen jullie hier nalezen).  Toen stipte ik aan dat zeker 95% van mijn lezertjes niet echt zullen weten waarom we macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten naar binnen werken.  Toen had ik het over: “Weet wat je eet.  Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven.”  Dus als je effectief weet waarmee je bezig bent, als je effectief weet waarom je eiwitten, vetten of koolhydraten naar binnen werkt dan is dat al veel.  Daarmee bereik je al héél veel.

Als je het begrijpt dan is het eigenlijk niet zo moeilijk

Vorige week postte ik op mijn Instagrampagina dat voeding misschien wel het meest belangrijke ‘werktuig’ is in mijn medische gereedschapskist.  Met 1 werktuig kan je al veel bereiken, maar samen met andere werktuigen kan je misschien wel mooiere dingen construeren of opbouwen.  Zo is het ook belangrijk om ook beweging, bioritme, stress, omgevingsfactoren, toxines, emoties, genetica, epigenetische programmering enz. in de bouw van jouw gezondheid te betrekken.  In 1 blogartikel al deze werktuigen uit de doeken doen zou niet haalbaar zijn, maar ik tracht steeds via blogs, posts op Facebook, Instagram en via nieuwsbrieven telkens een stukje van mijn verhaal naar buiten te brengen.  Weet dat het (net zoals ik niet in 1 artikel over àlles kan schrijven) daarom ook niet de bedoeling is dat jij in 1 x met al deze tools aan de slag gaat.  Dat is trouwens voer voor een volgend blogartikel.  In gebod nummer 9 geef ik jou advies om kleine stappen te zetten, om met kleine aanpassingen naar je doel te werken.

Deze 3 punten moet je voor jezelf even neerpennen.

1. Maak het voor jezelf helder wat je wil.  Waar droom je van?  Wat is jouw grote wens?  Is die hapklaar of kan deze worden onderverdeeld in subwensen?

2. Doe aan zelfanalyse.  Waar sta je nu?

3. Time for action.  Wat houdt je tegen?

 

De kleinste verandering maak het grootste verschil.

Onderschat daarbij de kracht van gedachten niet oftewel Selfulfilling Phropecy.
Wat je denkt, stuur je.  Wat je je visualiseert, stuur je.
Dus als je ervan uitgaat dat het je toch niet zal lukken dan is de kans inderdaad groot dat het niet zal lukken.  Als je ervan uitgaat dat het allemaal te lang zal duren, dat er toch niet onmiddellijk resultaat zal zijn of dat het te duur zal zijn, dan stuur je het in de verkeerde richting.
Probeer dus je mindset positief te houden:  ‘ik wil er iets aan doen, ik kan dit ombuigen, ik kan dit betalen, het is voor mijn gezondheid, ik kan dit, ik ben dit waard, het is de investering waard.’  Dan gaat dat ook zo zijn!!  Stay positive!
Probeer jezelf geen regeltjes of restricties op te leggen.  Probeer ook niet in goed en slecht te denken.  Anders heb je snel te maken met ‘verbod’ waardoor je je rap schuldig voelt als je iets niet deed ‘zoals het boekje’.  Want dat kan wel eens het ‘averechtse’ effect hebben.
Volgende maand zal ik je effectief enkele voorbeelden geven van kleine aanpassingen om naar je doel te werken.  Het belang van kleine stappen te zetten.  So stay tuned!
Deel dit artikel op jouw Instagram-pagina of facebook-pagina, tag mij hierin of toon mij een printscreen en maak kans op een gratis consultatiegesprek ter waarde van 55€.  Good luck!

Tot volgende maand,

Gezonde groet,

Anne-Sophie

Gebod 7: Eet liever minder op een dag dan meer. Intermittent fasting: feit of fabel?

Sinds eind 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Iedere maand 1 gebod.  De tijd vliegt razendsnel voorbij: ondertussen is de helft van het jaar 2021 achter de rug.
En zo komen we bij de maand juli met gebod 7 uit: “Eet liever minder op een dag dan meer.  Intermittent fasting: feit of fabel?”

Hoeveel maaltijden eet jij per dag?  

Het antwoord op deze vraag is gemiddeld 3.  Dan spreken we van hoofdmaaltijden: ontbijt-lunch-avondmaaltijd en hebben we het nog niet over tussendoortjes.  Meestal komen daar nog 1 of 2 zelfs meer dan 2 tussendoortjes bij.  5 keer stoppen we dus iets in ons mond.

En wat eet jij dan als maaltijd?  

Brood en aardappelen komen regelmatig aan bod, vooral zweren mensen bij brood:  wat moet men anders wel gaan eten als ontbijt of lunch?  Een vraag die ik dikwijls op mijn bord krijg.  Aardappelen en brood: 2 bronnen die uit koolhydraten bestaan.   Een eiwit-bron of goed vet is minder vanzelfsprekend.

Doch speelden in de evolutie niet koolhydraten maar wel vetten een dominante rol in de brandstofvoorziening van de mens.  De KH-voorziening was zeer bescheiden.  Dit wordt ook weerspiegeld in de functie van onze pancreas.  Slechts 1 à 2% van zijn functie is endocrien, wat betekent dat voor een heel minimum stuk de pancreas het hormoon insuline aanmaakt voor verwerking van koolhydraten of glucose.

Herinner je nog mijn blog over gebod 5 waar ik uit de doeken deed hoe je suikerpieken of bloedsuikerschommelingen zoveel mogelijk moest vermijden omdat we anders insulineresistent worden met alle problemen die hieruit ontstaan?  Lees het artikel hier.

Een andere evolutionair aspect dat we meedragen is dat ons immuunsysteem steeds geactiveerd wordt als we iets in onze mond steken.  Van eten gaan wij ontsteken.  Waarom is dit? Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam om eventueel het gevecht aan te gaan met bedorven voedsel of voeding met slechte bacteriën, schimmels of parasieten of zelfs gif.  De mate van ontsteken is wel verschillend naargelang de soort voeding.  De postprandiale inflammatie is veel hoger na consumptie van niet evolutionaire voeding.
Hoe meer we eten, hoe meer ons immuunsysteem dus getriggerd wordt en hoe meer energie het nodig heeft om zich staande te houden.  Dit gaat ten koste van andere cellen/weefsels/systemen in je lichaam.  Dus eet je meer dan 3x per dag komt dit op hetzelfde neer als insulineresistent zijn omdat alle energie (glucose) naar het immuunsysteem gaat en nergens anders.
Hier heb je dan ook onmiddellijk een antwoord op de vraag of intermittent fasting een fabel of eerder feit is.  Wat denk je zelf?  Ik zeg feit!  Intermittent fasting wil zeggen dat je gedurende een welbepaalde tijdspanne niets eet.  De bekendste vorm is 16-8 (uren) maar er zijn ook andere vormen zoals bv. 2-5 (dagen), enz.  Met intermittent fasting ga je sneller over op vetverbranding.  Leven op een beperkte beschikbaarheid van koolhydraten verhoogt de capaciteit tot vetverbranding en de oxidatieve capaciteit van spieren.  Een koolhydraatrijk dieet saboteert de capaciteit tot vetverbranding.

En als je eet, doe het bij rust:  laat niet teveel prikkels toe, maar maak het gezellig door je te laten omringen door mensen die je dierbaar zijn.  Waarom rusten?  Ook hier weer speelt evolutie.  Onze jagers-verzamelaar voorouders legden vaak lange afstanden af vooraleer ze iets om te eten vonden.  Gemiddeld hadden zij zeker 25-30 kilometer gewandeld per dag en hadden zij wel wat rust verdiend.  Na het klaarmaken van de maaltijd was er dan ook gewoon rust bij de maaltijd.
En hiermee stip ik ook weer het belang van nuchter bewegen aan (zie hiervoor gebod 2 door hier te klikken).  Beweging voor je maaltijd beschermt zelf tegen ontstekingen!

Gebod 6 voor 2021: Wat eten we daadwerkelijk? En wat zouden we moeten eten?

Sinds eind 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.  Iedere maand 1 gebod.
Het is weer zover.  Een nieuwe maand dient zich aan.
Voor de maand juni wil ik jullie meenemen in het verhaal van wat we daadwerkelijk eten en wat we zouden moeten eten.  

Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt! Veel leesplezier!

Het vissers/jagers-verzamelaarsbestaan was een manier van leven die ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden ontstond.  De natuurlijke habitat van de homo sapiens is altijd de kuststreek geweest, vermoedelijk Afrika.  De mens at toen vooral vis, schaaldieren, algen, vogels, wat vlees (kleine zoogdieren) en eieren.  Daarnaast was plantaardig voedsel (vruchten, knollen, zaden, noten, pitten) een belangrijke voedingsbron.
Op dagelijkse basis boden we weerstand tegen de wisselvalligheid van de natuur.  De genen die wij nu bezitten, passen nog steeds het best bij het leven toen ipv een sedentair en stedelijk bestaan.  In die zin bestaat er een mismatch tussen de genetische ‘behoeften’ van de mens en zijn huidige leefomgeving.

De eerste echte mismatch tussen genen en omgeving wordt gevormd door het ontstaan van de landbouw, ongeveer 10000 – 12500 jaar geleden.  Een groot voordeel van het telen van gewassen en houden van vee was een toename van de hoeveelheid voedsel, maar landbouwvoeding is lager van kwaliteit en minder divers dan de gevarieerde voeding van jager-verzamelaars.
De gemiddelde Europese boer at vooral tarwe, rogge en gerst.  Daarnaast vulde hij deze voeding aan met erwten en linzen, af en toe vlees, melk en kaas.

Granen worden dus pas relatief kort in zeer grote hoeveelheden gegeten.  Daardoor is de menselijke spijsvertering nog niet geheel aangepast op een goede vertering.  Het koolhydraatgehalte van granen is relatief hoog zodoende ook de bloedsuikerspiegel relatief stijgt na het eten van granen (en bloedsuikerpieken en -dalen moeten we absoluut vermijden, zie hiervoor één van mijn vorige blogs door hier te klikken).  Daarnaast bevatten granen relatief veel antinutriënten.
Verschillende onderzoeken komen tot de conclusie
dat de overgang naar voeding waarin graan een hoofdrol speelt, heeft geleid tot de ontwikkeling van chronische inflammatoire en degeneratieve ziektebeelden zoals obesitas, diabetes type 2 en hart-en vaatziekten en talloze nutriëntentekorten, waaronder vitaminedeficiënties, ijzertekorten en mineraalstoornissen van de botten en tanden.  Boeren ontwikkelden ziekten die jagers-verzamelaars niet hadden zoals bv. scheurbuik (tekort aan vitamine C), anemie (gebrek aan ijzer), kroep (gebrek aan jodium), Beri Beri (gebrek aan vitamine B1) enz.

Dankzij de lichaamsoneigen samenstelling veroorzaakt het drinken van koemelk bij bepaalde personen problemen.  Geen ander zoogdier dan de mens drinkt langer melk dan tijdens de

zoogperiode van zijn eigen soort.  Zuivel bevat lactose en caseïne die gezondheidsklachten kunnen geven.

Groente bevat relatief meer koolhydraten en minder nutriënten dan vroeger.    Landbouwgif wordt ook rijkelijk gespoten op groente en fruit.

Vlees bevat meer vet en minder eiwitten dan in de oertijd.  Daarenboven wordt antibiotica gebruikt in geteeld vlees en gekweekte vis.

Vervolgens hebben we sinds de industriële revolutie steeds meer bewerkte producten met transvetzuren, suikers en (snelle) koolhydraten aan ons menu toegevoegd. Tegelijkertijd zijn we veel minder vis, groenten en fruit gaan eten.  We zijn helemaal niet aangepast om voeding te eten met veel suikers en maar heel weinig vezels.

Sommige adaptaties bleken gunstig, andere zijn ongunstig geworden.

Ok, toegegeven onze levensverwachting ligt nu wel een pak hoger dan duizenden jaren.  Misschien zit ook de uitroei van honger, verbeterde hygiëne, enkele medicijnen, lagere kindersterfte en het hebben van minder kinderen hier voor iets tussen?   En levensverwachting zegt natuurlijk niet alles.  De huidige mens wordt gekenmerkt door een langer, maar ongezonder leven.

Bovendien eten we tegenwoordig bijna de hele dag door: drie hoofdmaaltijden en vaak nog 3 of meer (vaak suikerrijke) tussendoortjes of snacks. Dit is vermoedelijk niet zoals de oermens gegeten heeft.  De meeste mensen eten 20% teveel dan nodig`.

Wat je dus moet doen, is je lichaam voeden, volgens waar je genen op ingesteld staan, daarom heet het ook voedsel.  74 % van onze voeding is niet conform aan de verwachtingen van onze genen.  Met het inachtnemen van bovenstaande en rekening houdend met deze verhoudingen brengen we ons lichaam terug naar hoe er in vroegere tijden gegeten werd.  Dat is het belang van onze evolutie.

P.S. Het is niet omdat mensen het eten dat het menseneten is.
Denk daar maar eens over na!

Vandaag is het internationale dag van Fibromyalgie

Vandaag is het internationale dag van fibromyalgie

Naar schatting lijdt 3 tot 5 procent van de Europese bevolking aan fibromyalgie gekenmerkt door pijnklachten.

Wat ik meen te weten over fibromyalgie: het is een stressreactie als gevolg van:

  1. Een psycho-emotioneel trauma of traumata (70%).Ook hoe je ter wereld gekomen bent en zelf de periode nog vóór je effectief de lucht van onze
    wereldbol op je huid hebt gevoeld of ingeademd, kan een grote impact spelen op je verdere leven.  En
    hiervoor verwijs ik naar het stukje tekst dat ik eerder schreef op moederdag over Early Life Stress.
  2. Zenuwschade door bv. virus, whiplash, zware metalen, enz (30%)Ik wil je nu meenemen in een waargebeurd verhaal van een klant van mij.C heeft overal pijn.  Haar gewrichten doen pijn: ze kan zelf haar ruiten niet meer kuisen.  Het doet zelf pijn om iets op te rapen.

 

FACTS:

1. Mama verslaafd aan alcohol tijdens de zwangerschap
2. Papa vermoord
3. Opvoeding door tante en nonkel sinds haar 5e. Nonkel ontwikkelt kanker en sterft
4. Haar man heeft kankerWat denken jullie?Genoeg traumata voor een jongedame van 40, niet?  Zoveel verlies, pijn, verdriet en stress in haar jonge leven

MIJN ADVIES:

    1. Prioriteit 1: een gevoel van veiligheid en zekerheid creëren
    2. Emotionele – Psychotherapie. Psycholoog zoeken waar ze haar goed bij voelt om de vele trauma’s die ze heeft meegemaakt te helpen verwerken
    3. Chronische stress afremmen. Door die zware feiten stond C willens nillens onder voortdurende stress.             Chronische stress genereert een andere darmflora dus belangrijk om de darmflora te herstellen.  Via
      voeding (goeie vetten en eiwitten vermeerderen, geraffineerde koolhydraten en suiker verminderen,
      zuivel-en graanproducten verminderen).   Probiotica, prebiotica.  Suppletie van omega 3 en GABA.
      Vraag naar mijn advies.
    4. Ontspanning voorschrijven
    5. Pijn reduceren.
      Serotonine is een neurotransmitter dat pijn reduceert en rust biedt. Suppletie kan helpen om die
      serotonine-spiegel te verhogen:  vraag naar mijn advies
    6. Ontstekingen reduceren door zowel op voeding, stress, slaap en suppletie in te zetten.
    7. Immuniteit opkrikken
    8. Er zijn nog meer supplementen waar ik aan denk. Bij interesse: vraag me erover via een persoonlijk bericht

To an amazing woman

Moederdag….

Ik wil alle mama’s bedanken die ervoor gezorgd hebben dat hun jonge kuikentjes vol liefde, warmte én een goede gezondheid het nest zijn uitgevlogen.

Hiermee wil ik aanstippen dat het belangrijk is hoe onze mama was tijdens haar zwangerschap van jou en jouw eerste levensjaren = Early Life Stress (ELS) en het belang van de epigenetische programmatie.  Des te minder verwachte factoren er afwezig zijn en des te minder onverwachte factoren aanwezig zijn des te sterker we zijn. De wijze van bevallen, borstvoeding, de mate van stress, wat ze eet, wat ze drinkt, middelengebruik, insulineresistentie, leptineresistentie, overgewicht, ondergewicht, liefde, … zijn allemaal factoren die voor jouw gezonde programmering hebben gezorgd.

Het antwoord voor een goede gezondheid ligt vaak in de omstandigheden vroeg in het leven.

Één van mijn taken hierbij is zoeken en teruggeven van wat iemand gemist heeft en het lichaam vervolgens zichzelf laten corrigeren.

Gebod 5: hoe de toename van chronische ziektes samenvalt met een verandering in ons voedingspatroon. De cruciale rol van insulineresistentie hierbij en het belang van ons microbioom en darmen.

Voor de maand mei had ik jullie gebod 5 beloofd.  Dit gebod zou gaan over de toename van chronische ziektes die samenvalt met de verandering in ons voedingspatroon van de laatste 50 jaar.  Insulineresistentie speelt hierbij een cruciale rol en onderschat daarbij ook onze darmen en ons volledig microbioom niet.

De leefomgeving die we tegenwoordig bieden, lijkt in niets meer op die van vroeger.  Sinds de landbouw- en vooral industriële revolutie zijn onze nutriënten enorm veranderd.  Het is pover gesteld.  Het voortdurend bewerken van dezelfde bodem, de uitputting van onze gronden, het gebruik van pesticiden en herbiciden, luchtvervuiling, enz.  zorgen voor voeding die “leeg” is.  Onze groenten en fruit zijn niet meer de groenten en fruit zoals ze ooit waren.  Ze bevatten veel minder vitaminen en mineralen én smaak.  Voorts hebben we heden ten dage vaak te maken met enorm veel ‘voedsel’ en zelf keuzestress voor ‘bewerkt’ voedsel met een overmaat aan koolhydraten en suikers.  En daar wil ik wel even dieper op inzoomen.

Eerst en vooral zorgt veel eten voor ontstekingsreacties.  Iedere keer als we iets in ons mond stoppen, ontsteken we.  Dat komt omdat ons lichaam nog steeds zo is ingesteld als duizenden jaren geleden: het lichaam is alert voor hetgeen we telkenmale naar binnen spelen.  Je zou maar eens iets met slechte bacteriën, schimmels of parasieten eten of gif.

Ten tweede: teveel suikers eten zorgt ook voor problemen.  Je ontwikkelt hiermee suikerpieken.  Dit wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel enorme pieken en dalen zal kennen.  Dit geldt net zo voor insuline, want insuline reageert op de hoeveelheid suiker in je bloed.  Maar als er teveel van een hormoon in ons bloed aanwezig is, kan er zich een omgekeerd effect voordoen: we worden ongevoelig voor dat hormoon.  We worden insuline’resistent’.  Ook onze lever reageert op zijn manier op over-eten: die wordt ook insulineresistent.  Hierdoor blijft de lever glucose produceren, terwijl er al zoveel glucose in de bloedbaan staat.  Een gevolg is hyperglycemie en hyperinsulinemie.  Teveel van elk dus.  Insuline is een groeihormoon en zorgt voor celdeling.  Hoge insulinewaarden zorgen voor meer opslag van vet in de lever, je krijgt een vette lever, perifeer vet wordt niet meer verbrand (anabool), je wordt obees, mogelijks ontwikkel je diabetes en het kan zelfs een voorbode zijn voor kanker.
Met andere woorden: die pieken moet je zoveel mogelijk vermijden omdat ze op termijn tot chronische ziektes kunnen lei(ij)den.

Wist je trouwens dat  30% van de (top)voetballers insulineresistent is omdat ze vaak koolhydraten bijnemen?  Als topsporter hoef je geen koolhydraten bij te nemen voor een sportprestatie.

Insulineresistentie moeten we dus ten alle tijde vermijden!

Andere voorbodes voor chronische ziektes zijn bijvoorbeeld ons beperkte beweegpatroon en het zittende leven, verstoorde bioritmen, stress, maar ook de manier van geboren worden en lekkende darm (barrière) of laaggrade ontstekingen.

Een low grade ontsteking zet ons immuunsysteem op constant actief.  Dit is dure energie want kost ons veel energie.  Het immuunsysteem haalt zijn energie uit koolhydraten en zorgt ervoor dat er niets van energie naar de cellen gaat.  Het immuunsysteem eist alles op.  Hierdoor word je insulineresistent.

Maar ook stress vraagt veel energie.  Zowel een actief immuunsysteem als stress zoeken allerhande manieren om in leven te blijven ten koste van andere systemen.  Een simpel voorbeeld waaraan je dat kan merken, is als je een griep hebt.  Het afweersysteem heeft meer energie nodig waardoor het spierweefsel insulineresistent wordt.  We hebben dan in ieder geval geen zin in bewegen en krijgen vaak ook spierpijn.  En rust zorgt er dan weer voor dat het immuunsysteem alle energie die er is naar zich toe kan trekken.

Ten derde hebben wat we eten, hoeveel keer we iets eten en de factoren eerder opgenoemd een directe invloed op de samenstelling van ons microbioom.  Ons huidig microbioom heeft nog weinig te maken met het microbioom van onze voorouder-jagers-verzamelaars.  We spreken zelfs van een disappearing Micriobiome.  Onze vriendelijke en goede bacteriën veranderen door geraffineerde koolhydraten zoals aardappelen, pasta, brood.  Teveel van deze groep zorgt voor verzuring in onze darmen wat schimmels maar ook parasieten en wormen in de darmen kan veroorzaken.  Graan heeft een erg negatief effect op deze bacteriën.  Ook het eten van zoogdieren zorgt voor het binnenhalen van bacteriën die niet bestemd zijn voor ons, mens.  Chronische ziektes gaan gepaard met ernstige verstoringen van het microbioom.  Het is dus belangrijk om het aantal goede bacteriën te laten toenemen en het aantal slechte bacteriën weg te nemen.  Groenten (30 per week, 120 per maand), fruit (2-3 per dag), prebiotica, probiotica en hormetische prikkels zoals honger, dorst, koude, hypoxie zorgen voor de stimulatie en aanmaak van die bacteriën die we kennen bij de homo sapiens van duizenden jaren terug.

Ik hoop dat je hiermee weer een beetje wijzer bent geworden en ik hoop dat je weer zal aansluiten voor het volgende gebod “Wat eten we daadwerkelijk en wat zouden we moeten eten” voor de maand juni.

Ik kijk er naar uit.

Jij ook?  Alvast tot dan!

Wat te doen aan een constant honger-en dorstgevoel?

Gisteren had ik een man van 65 jaar op consultatie die al zijn ganse leven kampt met een constant honger-en dorstgevoel. Héél vervelend omdat er hierdoor ook een voortdurend gevecht is met zijn gewicht en diabetes.

“En nu?” zal je misschien denken…

Door veel én de juiste vraagstelling heb ik 2 oorzaken kunnen vinden!

  1. Zijn mama was tijdens haar zwangerschap van JP bijzonder mager.  Zij moest heel veel moeite doen om iets in gewicht bij te komen. Gevolg:  heel weinig vet = heel weinig leptine.  Leptine is het verzadigingshormoon dat aan onze hersenen vertelt dat er genoeg reserve en dus energie is en dat we mogen stoppen met eten.  Leptine wordt door onze vetcellen (voornamelijk in het wit vet) geproduceerd.  Belangrijk feit hierbij is dat wat er in mama’s lichaam afspeelt tijdens een zwangerschap ook naar de foetus gaat.  De foetus heeft dus, nog voor het ter wereld komt, zijn/haar lichaam ingesteld op lage leptineconcentraties.  Het lichaam van de foetus denkt dus dat lage leptineconcentraties normaal zijn en stelt zijn setpoint zo in.  Hoe de mama leeft tijdens een zwangerschap kan dus grote gevolgen hebben op de verdere gezondheid van het kind en de volwassen persoon.
  2. JP heeft daarenboven op volwassen leeftijd een lange periode in zijn leven gekend van sedentarisme oftewel veel zitten en veel eten/uiteten en drinken.  Gevolg: enorme toename van (wit) vet en vetopslag!  De vetcellen nemen ook toe in grootte. Meer of veel vet = veel vorming van leptine.  Je zou dus kunnen denken: dat is dan een goede zaak voor JP want zijn hersenen krijgen zo het signaal dat er genoeg (reserve) energie is.  Maar… vaak komt een ’te-verhaal’ met een maar… Net zoals bij andere hormonen is téveel productie ervan niet goed.  Want dan bekomen we het omgekeerde van wat goed is.  In dit geval: teveel en te lange leptineproductie zorgt ervoor dat de receptoren voor leptine ongevoelig worden voor leptine.  We worden leptineresistent.  Onze hersenen zullen daarom bv. niet meer begrijpen dat er genoeg leptine voor handen is en zullen ons lichaam voortdurend aansporen te eten zodoende we zeker voldoende energie hebben.En bij JP klopte het ook op vlak van de hoeveelheid wit vet.  Een (kei)harde dikke buik bv. wijst duidelijk op de aanwezigheid van wit vet.  Dat is het verschil met een ‘blubber-buikje’ wat eerder bruin vet is, wat gezonder is. Maar je kan ook mager zijn en toch veel wit vet hebben; bv. visceraal vet.  Dat is vet dat zich rondom de organen bevindt en dus niet zichtbaar is voor het blote oog.  Toename van wit vet zorgt bovendien voor meta-inflammatie oftewel ontstekingen wat op zich weer heel veel gezondheidsnadelen met zich meebrengt.Wat ik JP heb aangeraden is focus op vetverbranding.  Het gehalte aan wit vet moet naar beneden! Hoe doen we dit?

    vasten
    nuchter bewegen
    het aantal koolhydraten reduceren
    meer gezonde vetten eten
    koude prikkels door ’s morgens koud af te douchen
    ’s avonds eventueel een warm bad te nemen
    de slaap zeker optimaal te houden

Ga aan de slag met 1 eitje per dag

Je hoort het vaak: “Eitjes zijn niet goed voor mijn cholesterol en dus ongezond”.
Waar of niet waar? Je leest het hier.

Deze uitspraak is een fabel want eitjes bieden veel voordelen en eigenlijk nul nadelen.

Ik zet ze even voor jou op een rij:

1. Eitjes zijn een bron van cholesterol, MAAR… en nu komt het: cholesterol op zich is niet ongezond (zie hiervoor mijn filmpje van 27 januari 2021: klik hier). Cholesterol is een vorm van vet die we nodig hebben. Statines of cholesterolverlagers zijn dus in bijzonder veel gevallen helemaal niet nodig. En plus beschikt ons lichaam over een eigen systeem om cholesterol binnen de ‘gezonde’ perken te houden. Dat systeem zegt: als er via voeding cholesterol binnenkomt, dan moet de lever er zelf minder aanmaken. Of anders gezegd: het innemen van voeding-cholesterol doet de productie van cholesterol dalen en houdt het dus gezond.

2. Eitjes zijn een bron van eiwitten in zijn pure vorm. Eiwitten zijn macro-nutriënten en niet weg te denken op ons bord. Naast eiwitten bevatten eitjes maar liefst 12 vitaminen en 19 mineralen.

3. Het bevat ook nog eens omega 3-vet wat ontstekingsremmend werkt (net als vette vis).

4. Lecithine en choline zijn stofjes die in eieren te vinden zijn en hebben een aantal goede kenmerken, zoals:

  • het zorgt voor een goede celwand van onze cellen (wat belangrijk is voor onze gezondheid)
  • het bevordert de werking van de hersenen en het geheugen
  • het voorkomt vervetting van de lever

5. Geraffineerde suikers of koolhydraten zijn helemaal niet te vinden in eieren wat een heel goede zaak is!  Die staan namelijk in voor een verstoorde suikerstofwisseling met een verhoogde kans op craving.  Eiwitten en vetten daarentegen stabiliseren en zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

6. Daarenboven zijn we genetisch aangepast aan het eten van eitjes. Het wordt gerekend bij oervoeding met andere woorden een eitje kan makkelijk opgenomen worden en een positieve bijdrage leveren aan ons lichaam.

Als je na het lezen van mijn artikel besluit om als eens meer een eitje te gaan verorberen, kies dan voor de oereieren die je bv. in de Albert Heijn vindt (klik hier om te weten wat ik bedoel).  Waarom oereieren?

  • de kippen worden gevoederd met hetgeen waarvoor ze gemaakt zijn; oervoeding oftewel insecten.
  • Zo gaan onze kippen weer écht scharrelen, pikken ze elkaar veel minder en zijn zo gezonder.  Hiermee wordt het dierenwelzijn bevorderd.
  • de rest van de voeding is soja-en granenvrij wat ook onze gezondheid bevorderd!
  • vergelijk eens een eierdooier van een ei dat je gewoon bent met die van een oerei, je zal zien wat ik bedoel! 😉

Wil je nog meer tips voor je gezondheid ontvangen, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief of volg me dan op Instagram

Gebod nr 4. Tot je weet hoe je lichaam werkt, heb je niet de controle over je leven

Wie weet waarom we suikers of koolhydraten nodig hebben?  Wie snapt de noodzaak van (goede) vetten?  Waarom moeten we eiwitten eten?  Ik durf wedden dat zeker 95% van diegene die nu mijn blogtekst leest helemaal niet weet wat we voor wat precies kunnen inzetten of waarom.

Wel, ik zal het u zeggen.  Of toch proberen om een beknopte samenvatting te geven zodoende jullie mee zijn met de kern van het verhaal.

Weet wat je eet. Eten is een noodzaak. Bewust eten een kunst.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor het opmaken van bindweefsel dat zowat overal in ons lichaam terug te vinden is: tanden, botten, haren, pezen, ligamenten, spieren, enzovoort.  Ze dienen voor opbouw en herstel.  Verder zijn eiwitten ontzettend belangrijk voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die bij talrijke processen in ons lichaam betrokken zijn en zelfs onmisbaar zijn.  Denk bij hormonen aan bv. insuline, adrenaline, cortisol, testosteron, oestrogeen, schildklierhormoon, melatonine.
Een voorbeeld: als er geen adrenaline of cortisol zou zijn dan kan er geen energie vrijkomen om ‘gevaar’ te bevechten, wat levensbedreigend is.

Oereieren, vis, schaal-en schelpdieren, gevogelte, wild
zeegroenten, noten, zaden & pitten, paddenstoelen, insecten

Vetten

Isolatie, warmte, bouwstof van onze celmembranen zijn slechts een aantal zaken waarvoor vetten instaan.
Vetten zorgen bovendien voor langzame energie of duurenergie.  We doen dus veel langer met vetten dan met koolhydraten!  Daarom is een ketogene vetverbranding wel bijzonder interessant te noemen.  Als jij je calorie-inname beperkt én koolhydraatarm eet zal je lichaam vetverbranding inschakelen om energie aan te maken.   Zo kan je dus ook opgeslagen lichaamsvetten omzetten naar energie.  Dit proces gaat pas van start als de glycogeenvoorraad (opgeslagen glucose) afgenomen is.
Weet wel dat er onder de noemer ‘vetten’ heel wat te verstaan is:  onverzadigde-, verzadigde- en transvetten.  Laat transvetten zoveel mogelijk achterwege: gebak, room, margarine, boter, chocolade, snoep, fastfood, kant-en klare maaltijden, sauzen en frietjes.  Focus u vooral op onverzadigde vetten zoals omega 3.

Vette vis (zalm, sardienen, makreel, maatjes, haring)
Schaal-en schelpdieren (oesters, mosselen, garnalen)
Chiazaad, walnoten, oereieren, grasboter, geklaarde boter

Koolhydraten

Wat we uit koolhydraten halen, is glucose.  En glucose geeft ons energie.  Wat op zich goed is maar de energie blijft slecht voor korte duur.  Koolhydraten geven snel energie.  Dat hebben we nodig voor fight and fee of vluchten en vechten voor het geval je snel de benen moet nemen.  Dat is het enige.  Koolhydraten zitten in groenten, fruit, fruitsap, frisdrank, aardappelen, pasta, brood, rijst.  Leg de nadruk hier voornamelijk op groenten en fruit.   Als je dagelijks tot 2-3 stukken fruit eet en een portie koude én warme groenten eet dan heb je méér dan voldoende van je dagdagelijkse behoefte aan koolhydraten naar binnen gewerkt.  Ons lichaam heeft niet méér nodig.  Een voordeel van groenten en fruit is daarenboven dat ze veel vezels bevatten zodoende de suikerspiegel slechts geleidelijk aan stijgt.

Groenten en fruit

De verhoudingen om dagelijks te eten die ik aanraad aan mijn patiënten zijn de volgende:

40% eiwitten

40% vetten

20% koolhydraten

Wat je dus moet doen, is je lichaam voeden en liefst niet volstoppen met brol.  74 % van onze voeding is niet conform aan de verwachtingen van onze genen.  Met het inachtnemen van bovenstaande en rekening houdend met deze verhoudingen brengen we ons lichaam terug naar hoe er in vroegere tijden gegeten werd.  Dat is het belang van onze evolutie.  Hierover meer in mei met gebod nummer 5 .

Het is niet omdat mensen het eten dat het menseneten is

Sinds halverwege november 2020 beloofde ik jou mijn 12 geboden voor 2021.
Voor de maand april was dit nummer 4.  Ik hoop in elk geval dat je er iets aan hebt gehad!

Tot lees!